Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιμένει στον οικονομικό έλεγχο από δικαστές

Επιμένουν τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα, αλλά και ο ΣΥΝ, στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και από δικαστικούς ή εισαγγελείς, καθώς και στον έλεγχο της προεκλογικής συμπεριφοράς των υποψηφίων από εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες που θα συμμετέχουν στις σχετικές επιτροπές που συνίστανται σε κάθε νομό. Την αντίθεσή τους στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ στη χτεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, ιδιαίτερα σε βάρος μη αρεστών κομμάτων και απόψεων.

Την ίδια ώρα παραμένουν οι κίνδυνοι δημιουργίας «μαύρης λίστας» μέσα από την καταγραφή όσων χρηματοδοτούν (πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο) κόμματα. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος - η λίστα αυτή σε ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες μπορεί να «αξιοποιηθεί» σε βάρος αυτών των ανθρώπων. Στην καταγραφή ονομάτων, αλλά και στη διακίνηση των εσόδων και εξόδων των κομμάτων μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ.

Σε ό,τι αφορά την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο, συμφωνήθηκε να μειωθεί, με το σκεπτικό ότι ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος θα διανέμεται δωρεάν, ενώ το χαρτί θα αγοράζεται από το κράτος και θα δίνεται στα κόμματα σε τιμή κόστους. Επίσης, αλλάζει η αναλογία του 15% της κρατικής επιχορήγησης για τα λεγόμενα μικρά κόμματα και 85% για τα μεγαλύτερα, σε 20% και 80% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο προτείνεται η εξής κατανομή: 10% στα κόμματα της Βουλής, 10% ισομερώς στα κόμματα εκτός Βουλής και 80% ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα μόνο μιας παρουσίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εκτός κι αν είναι εκπρόσωποι κομμάτων. Απαγορεύεται η πολιτική διαφήμιση την προεκλογική περίοδο, όπως και η παρουσία υποψηφίων στα μέσα ενημέρωσης την τελευταία βδομάδα προ των εκλογών, εκτός αν είναι εκπρόσωποι κομμάτων. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε να ενισχυθεί η παρουσία των μικρότερων κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στα δελτία ειδήσεων, καθ' όλη την τετραετία, ώστε να ενημερώνεται ο λαός για τις απόψεις τους.

Τέλος, η διακομματική κατέληξε στην κατάργηση των εκλογικών κέντρων των υποψηφίων, κάτι όμως που τα δύο μεγάλα κόμματα αναμέται να αφήσουν στην κρίση των βουλευτών τους, δηλαδή να αναιρεθεί στην πράξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποταγμένη στα συμφέροντα των καναλαρχών (2004-01-29 00:00:00.0)
Συνεδριάζει την Τετάρτη η Διακομματική Επιτροπή (2004-01-09 00:00:00.0)
Στο δικομματισμό η μερίδα του λέοντος (2001-12-12 00:00:00.0)
«Βιταμίνες» στο δικομματισμό οι νέες αλλαγές (2000-12-20 00:00:00.0)
Τη συναίνεση της ΝΔ επιδιώκει η κυβέρνηση (2000-02-12 00:00:00.0)
Τηλε - διαπλοκή και ανισοτιμία (1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ