Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
Ούτε κουβέντα ο Πρόντι για τις απολύσεις

Πανηγυρισμοί, για τη σύλληψη του Σλ. Μιλόσεβιτς, από τον πρόεδρο της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με τις πολυεθνικές να απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους σ' ολόκληρη την Ευρώπη, με τις δημόσιες επιχειρήσεις να «απελευθερώνονται» διά της βίας, με ορατή την απειλή πείνας για εκατομμύρια ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με τα Βαλκάνια σε επιταχυνόμενη αποσταθεροποίηση και την αμερικανική οικονομία, στα πρόθυρα του κραχ, να απειλεί με πόλεμο την (...) Κίνα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι και ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκ. Πέρσον, προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) παρουσιάστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο για να πείσουν περί της «λελογισμένης αισιοδοξίας» που αποπνέουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Στοκχόλμης (23/24 Μάρτη). Μάταια.

Με τις ΗΠΑ σε ύφεση, και την κυβέρνηση Μπους δέσμια των σκοτεινών ιδιωτικών συμφερόντων που την (...) «εξέλεξαν», η ΕΕ παρασύρεται γοργά στη δίνη της «παγκοσμιοποίησης» ξεχνώντας, ακόμη και στην προπαγάνδα, τις αναφορές στις φρούδες ελπίδες για μια κάποια στοιχειώδη καλυτέρευση της καθημερινής επιβίωσης των ευρωπαϊκών λαών. Ο ίδιος ο Ρ. Πρόντι αναγκάστηκε να ομολογήσει δημόσια ότι η «σημαντικότερη απόφαση της Στοκχόλμης αφορά στην ολοκλήρωση των χρηματιστηρίων με τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών υπό την αιγίδα της Κομισιόν», όταν οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υποτίθεται ότι συνήλθαν στη Στοκχόλμη για την «απασχόληση» και την «αντιμετώπιση της ανεργίας».

Η μισθωτή εργασία βρίσκεται, πράγματι, στο στόχαστρο των Ευρωπαίων κυβερνώντων, αλλά μόνο για μεγαλύτερη εκμετάλλευση και στυγερά δουλικές συνθήκες εργασίας.

Οσον αφορά τα εξωτερικά θέματα, όλοι σιωπούσαν για την αμερικανική πρόκληση στην Κίνα, ο Ρ. Πρόντι δήλωσε περιχαρής ότι «η έξοδος από τη σκηνή του Σλ. Μιλόσεβιτς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης του συνόλου της Βαλκανικής στους κόλπους της ΕΕ», ενώ διάφοροι ευρω-«βουλευτές» βρήκαν και πάλι ευκαιρία για να μιλήσουν για τη (...) «ρωσική κατοχή της Τσετσενίας» ή για τη «χήρα του αντικαθεστωτικού Ζαχάρωφ» όπως ο πρόεδρος των χριστιανο-δημοκρατών Γερμανός Χ. Πέτερινγκ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ΕΛΚ).

Με την «κοινωνική Ευρώπη» να μαστίζεται από τους «δείκτες κοινωνικής αδικίας που κατ' ανάγκην συνοδεύουν την παγκοσμιοποίηση» (Ρ. Πρόντι), οι περισσότεροι ευρωβουλευτές καταφεύγουν στον παλιό, βολικό αντισοβιετισμό - ανικομμουνισμό επιζητώντας εύσημα νομιμοφροσύνης από τα αφεντικά τους.

Μόνο ο πρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γάλλος ευρωβουλευτής Φρ. Βιρτς επικεντρώθηκε στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων «που αποδεικνύουν ότι όλες οι εταιρίες καταφεύγουν σ' αυτή τη λύση όταν βρεθούν μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, όπως έγινε με τις εξελίξεις στις εταιρίες Μισλέν, Νόκια, Ερικσον, τις 1.700 πρόσφατες απολύσεις εργαζομένων της εταιρίας Ντανόνε καθώς και το κλείσιμο των ογδόντα πολυ-καταστημάτων Μαρκς - Σπένσερ στην ηπειρωτική Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρ. Πρόντι «η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών και των συνταξιοδοτικών συστημάτων θα εξεταστεί ενδελεχώς στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτενμποργκ τον Ιούνη».

Βαλκάνια

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ Γκ. Πέρσον, στη Στοκχόλμη η ΕΕ επέδειξε «αλληλεγγύη» στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Στ. Τραϊκόφσκι για την κρίση στη χώρα του, καταδικάζοντας τις επιθέσεις των εξτρεμιστών και υποστηρίζοντας την κρατική και εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ειδική μεταχείριση των μειονοτήτων, ώστε να αποφευχθούν οι βιαιοπραγίες. Ο Ρ. Πρόντι δήλωσε ότι «η ΕΕ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραϊκόφσκι να λάβει υπόψην του τις διεκδικήσεις της αλβανικής μειονότητας» και ότι «η αξιοπιστία της ΕΕ εξαρτάται εν πολλοίς από την ικανότητά της όχι μόνο να έχει πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους, αλλά και να επεμβαίνει γρήγορα και αποτελεσματικά επί του εδάφους». Σύμφωνα με τη σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ «εκπρόσωπος του Χ. Σολάνα και εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν συνάντηση στις 13 Μάρτη με τους Αλβανούς τόσο για την κρίση στη Ν. Σερβία όσο και για τα επεισόδια στην ΠΓΔΜ», ενώ «το Συμβούλιο απορρίπτει ως αβάσιμες τις φήμες για επέμβαση του ΝΑΤΟ και της KFOR στην κρίση της ΠΓΔΜ».

Ο Στρ. Κόρακας

Η τελευταία δήλωση του Συμβουλίου αφορούσε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, ο οποίος ανταπαντώντας εξέφρασε τη «δυσαρέσκειά» του για τη δήλωση του Συμβουλίου και τόνισε με έμφαση: «ποιος έδωσε το δικαίωμα στον ΓΓ του ΝΑΤΟ και στον Χ. Σολάνα να πάνε στην περιοχή και να έχουν συνομιλίες με τους εγκληματίες του Ουτσεκά;». Σύμφωνα με τον Στρατή Κόρακα: «Οι ένοπλες και δολοφονικές επιθέσεις κατά της ΠΓΔΜ από τον παράνομο μισθοφορικό στρατό του UCK που ενισχύθηκε από το ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί και απειλούν με παραπέρα αποσταθεροποίηση και γενική ανάφλεξη στα Βαλκάνια. Η παρουσία της KFOR στην ΠΓΔΜ, όπως αποδείχτηκε, δεν υπηρετεί τη σταθερότητα αλλά την παραπέρα αποσταθεροποίηση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι ένοπλοι μισθοφόροι περνούν ανενόχλητοι από το γερμανικό και αμερικανικό τομέα. Ολες αυτές οι επιθέσεις και εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που προωθείται με την υποκίνηση και αξιοποίηση του εθνικισμού και των αποσχιστικών τάσεων και ομάδων, με στόχο τη δημιουργία προτεκτοράτων στην περιοχή για ευκολότερη εκμετάλλευση του πλούτου και των λαών της.

Τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το Συμβούλιο για την εφαρμογή της απόφασης 1244/99 του ΣΑ του ΟΗΕ, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ και τον τερματισμό κάθε ξένης επέμβασης στα Βαλκάνια;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανθρώπινο σφάλμα η αιτία της συντριβής; (2004-03-02 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΕΕ πιέζουν για έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή.... (2001-09-04 00:00:00.0)
«Πρόοδος» εν μέσω παραβιάσεων της «εκεχειρίας»... (2001-08-02 00:00:00.0)
«Ακροβατικά» σχέδια, ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονται... (2001-06-09 00:00:00.0)
Τώρα «νίπτουν τας χείρας...» (2001-03-20 00:00:00.0)
Μελισσουργοί κατά... ΝΑΤΟ (2000-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ