Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζουν για τη βύθιση των μισθών στην Ελλάδα

Ομολογούν ότι η μείωση από 20% έως 50% είναι ο βασικός λόγος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Η ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστών προϋποθέτει εργάτες δούλους και αυτό επιβεβαιώνουν κυβέρνηση και ΕΕ
Η ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστών προϋποθέτει εργάτες δούλους και αυτό επιβεβαιώνουν κυβέρνηση και ΕΕ
Πανηγυρίζουν κυβέρνηση και ΕΕ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία ήρθε σαν αποτέλεσμα της ραγδαίας υποτίμησης της εργατικής δύναμης κατά τουλάχιστον 14,5% τα τρία τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα επανήλθε το 2012 στα επίπεδα του 2001, συγκρινόμενη με τις επιδόσεις των 27 κρατών της ΕΕ

Οπως σημειώνει η έκθεση, η ανταγωνιστικότητα με βάση τον «επίσημο» δείκτη μέτρησης, το μοναδιαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, έχει βελτιωθεί ταχύτατα, και στο τέλος του 2012 επέστρεψε σε καλύτερη επίδοση από αυτή του 2001, όταν η Ελλάδα έμπαινε στην ΟΝΕ. Η βελτίωση από το 2009 φτάνει στις 14,5 μονάδες (από τις 103,3 στις 89,1 μονάδες, όπου μείωση σημαίνει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα).

Επιβραβεύοντας τις αντεργατικές επιδόσεις της κυβέρνησης, στέλεχος της ΕΕ ανέφερε ότι «έχει γίνει σημαντική προσαρμογή στην ανταγωνιστικότητα κυρίως από μία τεράστια μείωση του κόστους εργασίας», λέγοντας ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα τα χρόνια που προηγήθηκαν μειώθηκαν κατά 20-50%».

Τα στοιχεία επιβεβαιώνει και η τελευταία έκθεση της ΤτΕ, όπου αναφέρεται ότι υπερκαλύπτεται ο μνημονιακός στόχος για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και εκτιμάται ότι την τριετία 2012-2014 θα είναι 17,6%, έναντι στόχου για 15% σύμφωνα με το μνημόνιο.

Στο γενικότερο κλίμα της καλλιέργειας προσδοκιών στο λαό, αξιοποιείται και η έκθεση της Goldman Sachs για την Ελλάδα, όπου αναφέρεται ότι οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι χρηματοδότησης έχουν ουσιαστικά μειωθεί. Στα θετικά, συγκαταλέγει το γεγονός ότι ο όγκος των διαδηλώσεων γύρω από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις ήταν μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν, αλλά και το ότι η δημοτικότητα του βασικού κυβερνώντος κόμματος (ΝΔ) δεν έχει μειωθεί σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Τα δύο μέρη συνεχίζουν να είναι στη δημοσκόπηση πολύ κοντά το ένα στο άλλο», σημειώνεται στην έκθεση, που δείχνει αγωνία για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Η έκθεση προτρέπει σε ένταση των μεταρρυθμίσεων και ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων, για παραπέρα βελτίωση της οικονομίας.

Προεόρτια για Σλοβενία

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κρίσης, όλα δείχνουν ότι η Σλοβενία θα είναι η επόμενη χώρα της Ευρωζώνης που θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Τα προεόρτια ήρθαν με την υποβάθμιση κατά δύο μονάδες της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης «Moody's», που κατατάσσει τη χώρα στην κατηγορία «σκουπίδι». Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν το 2012 το 28,2% για τη μεγαλύτερη (και κρατική) τράπεζα, τη «Nova Ljubljanska Banka», ενώ σε όλο το τραπεζικό σύστημα της Σλοβενία είναι γύρω στο 20%.

Η σλοβένικη οικονομία συρρικνώθηκε το 2012 κατά 2,3% και προβλέπεται παραπέρα μείωση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2013. Σύμφωνα με τον «Moody's», οι προοπτικές αναχρηματοδότησης της χώρας είναι αβέβαιες και αυξάνουν την πιθανότητα να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. Στο πεδίο της διαχείρισης, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι σήμερα Πέμπτη, η ΕΚΤ ίσως μειώσει το βασικό της επιτόκιο από το ιστορικό χαμηλό του 0,75% σε 0,50%.

Την ίδια ώρα, η ανεργία στη Γερμανία σημείωσε άνοδο για δεύτερο μήνα τον Απρίλη, δείχνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει ανακάμψει από την επιβράδυνση στο τέλος του περασμένου χρόνου. Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία αυξήθηκε κατά 4.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στους 2,94 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μια αύξηση κατά 2.000.

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με τη «Markit». Ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Απρίλη στις 52,1 μονάδες από 54,6 μονάδες το Μάρτη, η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνη του 2010. Σημειώνεται πως το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 53,7 από τις 56,6 μονάδες, των νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση στις 51,5 από 55,4 μονάδες, ενώ της απασχόλησης μειώθηκε στις 53,2 από 54,6 μονάδες.

Ξανά στην Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ θα συναντήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες στις 15 Μαΐου, για να συζητήσει κυρίως οικονομικά θέματα, ανακοίνωσε πηγή της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ