Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Και... παιδικές φορολογικές δηλώσεις

Ερμηνευτικές οδηγίες, για τις περιπτώσεις που τα ανήλικα τέκνα υποβάλλουν αυτοτελείς φορολογικές δηλώσεις, κοινοποίησε στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές, προσωπική φορολογική υποχρέωση έχουν τα παιδιά που αποκτούν εισοδήματα από τις εξής πηγές:

  • Από την προσωπική του εργασία με σχέση εξαρτημένης ή ανεξάρτητης εργασίας ή με μίσθωση έργου.
  • Από περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει σε αυτό από κληρονομιά.
  • Από περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει σε αυτό από χαριστικές παροχές (δωρεές) τρίτων. Εξαίρεση αποτελούν τα εισοδήματα που προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στο ανήλικο τέκνο από χαριστικές παροχές του γονέα του, τα οποία φορολογούνται στο όνομα του γονέα που τα παραχώρησε.
  • Εισοδήματα που προήλθαν από παροχή γονέα που απεβίωσε κατά το χρόνο που προκύπτει το εισόδημα.
  • Εισοδήματα από συντάξεις που απονεμήθηκαν στο ανήλικο τέκνο λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι με τις νέες διατάξεις ορίζεται ότι προκειμένου να αναγνωριστεί η δαπάνη ενοικίου που καταβάλλεται για κύρια κατοικία ή για κατοικία τέκνων που φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού, πρέπει απαραίτητα να αναγραφεί στη φορολογική δήλωση ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή και όχι ο αριθμός ταυτότητας. Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ο ΑΦΜ δεν αποτελεί απόρρητο στοιχείο. Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως οι προϊστάμενοι των εφοριών είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του μισθωτή ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου προσώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ