Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Βγαίνουν τα «μαχαίρια» για τις κοινωνικές δαπάνες

Στόχος της κυβέρνησης η περικοπή 1,3 - 1,5 τρισ. δραχμών την ερχόμενη τριετία. Διπλασιάζεται για φέτος ο στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, από 750 δισ. δραχμές σε 1,5 τρισ. δραχμές

Οι μεγάλες περικοπές των κοινωνικών δαπανών την ερχόμενη τριετία - λόγος γίνεται για περικοπές ύψους 1,3 - 1,5 τρισ. δραχμές - και η επιτάχυνση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, είναι οι στόχοι της... αναδιανομής των δαπανών που εξάγγειλε η κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα. Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, εξετάστηκε η πορεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2001, ο οποίος από τις αρχές κιόλας του χρόνου παρουσιάζει σοβαρές υστερήσεις.

Στο θέμα τώρα της αναδιανομής των δαπανών, οι εκπρόσωποι κυβέρνησης με δηλώσεις τους, συνεχίζουν την ...καραμέλα, ότι στόχος των κυβερνητικών επιλογών είναι η ενίσχυση της «κοινωνικής πολιτικής», σε βάρος των... πολεμικών εξοπλισμών. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να μη γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές προθέσεις, τα κυβερνητικά στελέχη διοχετεύουν διάφορους αριθμούς, πολλές φορές αλληλοαναιρούμενους. Αλλοι υποστηρίζουν ότι ο στόχος των αναδιανομών είναι 4 τρισ. δραχμές και άλλοι 2,7 τρισ. δραχμές. Οι δε περικοπές πολεμικών δαπανών «παίζουν» μεταξύ 1 και 1,7 τρισ. δραχμές. Ανάλογα όπως τους βολεύει πλασάρουν και διαφορά αριθμητικά σύνολα...

Τις ανομολόγητες, μέχρι σήμερα, προθέσεις, να πετσοκοπούν περαιτέρω οι κοινωνικές δαπάνες, όπως επίμονα ζητούν οι διεθνείς οργανισμοί, αποκάλυψε ο αρμόδιος για θέματα δαπανών υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα προχτεσινά «Νέα», δήλωσε και τα ακόλουθα κατατοπιστικά. «Το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει την εξοικονόμηση πόρων μέσω της αναδιάρθρωσης των δαπανών του προϋπολογισμού και του επανακαθορισμού των στόχων και προτεραιοτήτων. Στην πράξη θα περιοριστούν οι δράσεις με χαμηλή κοινωνικοοικονομική αποδοτικότητα (;) προς όφελος άλλων που καλύπτουν τομείς, τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί πρώτης προτεραιότητας. Από τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο των δαπανών στους οποίους η κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη έμφαση μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά δαπανών, όπως για παράδειγμα από τον περιορισμό της σπατάλης που γίνεται στα νοσοκομεία, αλλά και σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα». Λέει απερίφραστα ότι ετοιμάζονται να βγάλουν τα μαχαίρια για τις δαπάνες των νοσοκομείων και σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα, αφού πρώτα τον συκοφαντούν, δαιμονοποιούν και απαξιώνουν στα μάτια της κοινής γνώμης σαν... σπάταλο. Αλλά και από άλλες κυβερνητικές πηγές προκύπτει ότι ετοιμάζονται να «μαχαιρώσουν» τις κοινωνικές δαπάνες. Ετσι, παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αναφερόμενος στο θέμα της «αναδιάρθρωσης» των δαπανών, έλεγε χαρακτηριστικά ότι «αυτή δεν είναι νοητή αν δε γίνουν περικοπές στα 4 μεγάλα υπουργεία, Παιδείας, Υγείας, Εργασίας και Εθνικής Αμυνας που απορροφούν περισσότερο από το 60% των κρατικών δαπανών». Σύμφωνα, επίσης, με άλλες πληροφορίες, σε... δίαιτα μπαίνουν και οι δαπάνες των ΟΤΑ, οι οποίες την τριετία πρόκειται να περικοπούν κατά 400 δισ. δραχμές.

Αν ο ένας στόχος είναι οι μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών, ο άλλος είναι η πολύ μεγάλη επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με διττό στόχο. Και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να προχωρήσει, αλλά και να εισπραχτούν χρήματα, για να καλυφθούν άλλες τρύπες του τρέχοντος προϋπολογισμού, ο οποίος μπάζει από διάφορες πλευρές. Ετσι σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η κυβέρνηση θέτει ως στόχο τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις να ανέλθουν φέτος στο 1,5 τρισ. δραχμές, έναντι αρχικού στόχου 750 δισ. δραχμών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Για το σκοπό αυτό:

  • ετοιμάζονται να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια υπό μορφή προμέτοχων, ή ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ κατά τη γαλλική τους έκδοση. Προμέτοχα πρόκειται να εκδοθούν για τον ΟΤΕ ( ανακοινώθηκε ήδη), τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΠ), τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Από την πώληση του 15% του ΟΤΕ προσδοκούν να εισπράξουν 500 δισ. δραχμές.
  • θα ενεργοποιήσουν και πάλι τους «μοντέρνους» μηχανισμούς της τιτλοποίησης εσόδων, μέθοδος που αφορά, την έκδοση ομολογιακών δανείων με ενέχυρο και ασφάλεια μελλοντικά έσοδα του δημοσίου, όπως στην περίπτωση των κρατικών λαχείων του ταμείου εθνικής οδοποίιας κλπ.

Θ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ