Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Και μεταλλαγμένα καπνά;

Υπουργείο Γεωργίας και Οργανισμός Καπνού κάνουν τα στραβά μάτια στην παράνομη εισαγωγή αμερικάνικων σπόρων

Εισαγόμενοι αμερικάνικοι σπόροι καπνού, αγνώστου ποιότητας και περιεκτικότητας με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς κυκλοφόρησαν - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα με την ανοχή του υπουργείου Γεωργίας και του υπό διάλυση Οργανισμού Καπνού. Μια ελληνική εταιρία που φέρεται να εδρεύει στη Φθιώτιδα και δηλώνει ότι είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος μιας αμερικάνικης εταιρίας, ξεκίνησε υποτίθεται πειραματικά από το 1998, με «πειραματόζωα» κάποιους καπνοπαραγωγούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, την καλλιέργεια καπνών με εισαγόμενους αμερικάνικους σπόρους, στις ποικιλίες «Βιρτζίνια» και «Μπέρλεϊ». Η ίδια εταιρία μετά το Φθινόπωρο του 2000 προχώρησε από την πειραματική καλλιέργεια στο εμπορικό άνοιγμα, σε συνεργασία και με άλλες περιφερειακές ιδιωτικές επιχειρήσεις εμπορίας σπόρων. Ετσι μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων χιλιάδες καπνοπαραγωγοί διαφόρων καπνοπαραγωγικών περιοχών της χώρας κλήθηκαν να αγοράσουν την αποδοτική... αμερικάνικη «πραμάτεια», που μπήκε στην Ελλάδα μέσω χώρας της ΕΕ. Μάλιστα, οι καπνοπαραγωγοί κλήθηκαν να επισκεφτούν το περίπτερό της στη γεωργική έκθεση της Θεσσαλονίκης AGROTIKA που έγινε το Φλεβάρη.

Οι νέοι σπόροι και ειδικά αυτοί της νέας ποικιλίας «Βιρτζίνια» που φέρει τον κωδικό NC71 και συνοδευόταν με την επισήμανση ότι πρόκειται για υβρίδιο που βγάζει πιο αποδοτικά καπνά, τα οποία κιτρινίζουν στο χωράφι και είναι ανθεκτικά στη φυτοφθορά, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ανυποψίαστων καπνοπαραγωγών και εκπροσώπων των ομάδων καπνοπαραγωγών. Κάποιοι από αυτούς «τσίμπησαν» και αγόρασαν πολύ ποιο ακριβά τους νέους αποδοτικούς... σπόρους και κάποιοι άλλοι σκοπεύουν να αγοράσουν τα φιντάνια αυτού του τύπου, που φύονται με μια νέα αμερικάνικη μέθοδο η οποία λέγεται float - system. Κάποιοι άλλοι απευθύνθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού Καπνού ρωτώντας τι να κάνουν. Στους τελευταίους δόθηκε η προφορική απάντηση να μην αγοράσουν τέτοιους σπόρους και φιντάνια.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι εν γνώσει των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας και του Οργανισμού Καπνού, συντελείται μια κατάφωρη παρανομία, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να τη σταματήσει, παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί σχετικά και επιτροπή κυρώσεων. Προς το παρόν στο υπουργείο Γεωργίας και στον Οργανισμό Καπνού οι αρμόδιοι παράγοντες επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί δηλώνουν γενικώς πως οι σπόροι που λανσάρει η συγκεκριμένη εταιρία έχουν εισαχθεί παράνομα και ανεξέλεγκτα. Από παράγοντες των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας λέχθηκε επίσης ότι βγήκε μια απαγορευτική απόφαση, αλλά ο αρμόδιος διευθυντής δε θυμόταν την ημερομηνία έκδοσής της... Με βάση ακόμα τα λεγόμενα παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας και του Οργανισμού Καπνού, οι συγκεκριμένες ποικιλίες αμερικάνικων σπόρων που εισήχθησαν στη χώρα μας δεν υπάρχουν στους εθνικούς καταλόγους και η καλλιέργεια τέτοιων καπνών θεωρείται παράνομη. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι παραγωγοί που θα καλλιεργήσουν τέτοιου είδους καπνά, δε δικαιούνται επιδότησης με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, κοινοτική και εθνική. Βέβαια αν οι καπνέμποροι κάνουν τα στραβά μάτια και αγοράσουν τα καπνά δεν τίθεται τέτοιο πρόβλημα... Αν όμως οι καπνέμποροι θέλουν να εκβιάσουν κάποιον παραγωγό π.χ. για το ύψος της τιμής, τότε τον δένουν χειροπόδαρα με την απειλή της μη καταβολής της επιδότησης.

Εκτός των παραπάνω προκύπτει και ένα ακόμα ζήτημα: Αυτό της διάλυσης του Οργανισμού Καπνού και των υπηρεσιών του, καθώς και της υποβάθμισης των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Μέχρι τώρα η παραγωγή και διάθεση σπόρων καπνού ήταν αντικείμενο του Οργανισμού Καπνού και των υπηρεσιών του, όπως για παράδειγμα το Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας και διάφορες περιφερειακές μονάδες παραγωγής. Ολα τούτα όμως διαλύονται με νόμο της κυβέρνησης. Πάντως, το Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας όπως αναφέρθηκε, χτες ξεκίνησε να ερευνά τους «ύποπτους» εισαγόμενους σπόρους. Ισως όμως δεν προλάβει να ολοκληρώσει την έρευνά του. Χτες επίσης έγινε γνωστό ότι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν υπάρχει υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας για να ελέγξει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Κι όλα αυτά ευνοούν στο έπακρο τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των εγχώριων αντιπροσώπων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ