Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Θύματα των πολυεθνικών οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος υπογράμμισε πως η διάδοση του αφθώδους πυρετού οφείλεται στην κατάργηση των αστυκτηνιατρικών ελέγχων στα σύνορα

«Το τίμημα της πολιτικής για την καθιέρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και των απαιτήσεων των πολυεθνικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πλήρη ελευθερία στη διακίνηση εμπορευμάτων καλούνται να πληρώσουν ακριβά οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι, αφού κύρια αιτία για τη διάδοση του αφθώδους πυρετού είναι η κατάργηση των συνοριακών κτηνιατρικών ελέγχων τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τον αφθώδη πυρετό.

«Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον αφθώδη πυρετό σε μια σειρά χώρες της ΕΕ - επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - καταδεικνύουν ότι τα συστήματα διασφάλισης αποτελεσματικών ελέγχων των νοσημάτων των ζώων βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση. Αυτό οφείλεται στην απαίτηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων της ΕΕ για πλήρη ελευθερία στη διακίνηση εμπορευμάτων στο κοινοτικό έδαφος, απαίτηση που υλοποιεί η καθιέρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Στα πλαίσια αυτής της αγοράς καταργήθηκαν οι συνοριακοί κτηνιατρικοί έλεγχοι για τα διακινούμενα μεταξύ των χωρών της ΕΕ ζώα και ζωοκομικά προϊόντα, γεγονός που δημιούργησε τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης και του δύσκολου, αν όχι αδύνατου ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων από χώρα σε χώρα».

«Ταυτόχρονα, η πιστοποίηση της υγειονομικής κατάστασης των διακινούμενων ζώων και ζωοκομικών προϊόντων έχει μάλλον συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Αυτό μαρτυρά η απαράδεκτη εικόνα που δίνουν σήμερα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες που δεν είναι ούτε καν στοιχειωδώς οργανωμένες, να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες στα πλαίσια της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ποσοτικά και ποιοτικά απαιτήσεις. Αυτό είναι η φυσική συνέπεια της απαίτησης των πολυεθνικών για άρση όλων των εμποδίων και ελαχιστοποίηση των ελέγχων, οι οποίοι όπως αποδείχτηκε και από τα άλλα πρόσφατα προβλήματα με τις διοξίνες, τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια κλπ., ουσιαστικά επαφίενται στην ευθύνη των ίδιων των επιχειρήσεων».

«Η σημερινή κατάσταση, συνεπώς, είναι το τίμημα της πολιτικής για την καθιέρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και των απαιτήσεων για όλο και λιγότερους ελέγχους», υπογράμμισε καταλήγοντας ο Γ. Πατάκης. «Αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα να επανέλθουν οι συνοριακοί έλεγχοι στο ενδοκοινοτικό εμπόριο, ώστε να παρεμποδίζεται η εμφάνιση γενικευμένων επιζωοτιών και την ανάγκη να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για τις ζημιές που έχουν υποστεί, χωρίς η αποζημίωση αυτή να συνδεθεί με περικοπές κοινοτικών κονδυλίων σε άλλα αγροτικά προϊόντα, πολύ περισσότερων χωρών που δεν έχουν καμία ευθύνη για την εμφάνιση και τις διαστάσεις του σημερινού προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ