Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
«Δαγκώνει» ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες για το μήνα Μάρτη 2001, ο εθνικός «τιμάριθμος» μειώθηκε σε 12μηνη βάση, αλλά αυξήθηκε σε μέσα επίπεδα, ενώ άνοδο παρουσίασε και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός

Σκαμπανεβάσματα, εμφάνισε ο τιμάριθμος το μήνα Μάρτη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν να ακριβύνει κι άλλο το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία μας πληροφορούν ότι ενώ το μήνα Μάρτη και στο δωδεκάμηνο παρατηρείται πτώση στο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, ο «εναρμονισμένος» πληθωρισμός, όπως και ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα κινούνται με ανοδικούς ρυθμούς.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός (εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή), παρουσίασε αύξηση:

  • 2% το μήνα Μάρτη (σύγκριση Μάρτη 2001 με Φλεβάρη 2001), έναντι αύξησης 2,4% πέρσι τον ίδιο μήνα. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις που κατέγραψε η ΕΣΥΕ μέσα στον περασμένο μήνα, ήταν στα είδη της ομάδας «ένδυση - υπόδηση» που έφτασαν το 16,2%.
  • 3% στο δωδεκάμηνο (σύγκριση Μάρτη 2001 με Μάρτη του 2000), έναντι αύξησης 3,1% το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Μάρτης 1999/2000), με τη μεγαλύτερη άνοδο (5,7%) να καταγράφεται στα είδη της ομάδας «αλκοολούχα ποτά - καπνός».
  • 3,3% σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δωδεκαμήνου Απρίλης 2000 - Μάρτης 2001, με το δωδεκάμηνο Απρίλης 1999 - Μάρτης 2000), έναντι αύξησης 2,5% την προηγούμενη περίοδο.

Από τις παραπάνω μεταβολές του εθνικού τιμαρίθμου, είναι φανερό πως ο μέσος τιμάριθμος - που σκιαγραφεί καλύτερα την επίπτωση της ανόδου τιμών λιανικής στο κόστος ζωής των εργαζομένων - ακολουθεί ανοδική πορεία, συμπιέζοντας έτσι σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τα λαϊκά εισοδημάτων και, ταυτόχρονα, σε υψηλότερα επίπεδα τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Δυσάρεστες είναι, όμως, οι εξελίξεις και στον «ευρωτιμάριθμο», που καταγράφει τις μεταβολές των τιμών λιανικής στην Ελλάδα με το ίδιο μοντέλο (της Eurostat) που γίνεται και στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, ο «εναρμονισμένος» πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτη του 2001, συγκριτικά με το Μάρτη του 2000 (μεταβολή 12μήνου), παρουσιάζει αύξηση 3,2%, έναντι αύξησης 2,8% το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Μάρτης 2000/ Μάρτης 1999). «Τσίμπησε», δηλαδή, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2000. Η εξέλιξη αυτή - και με δεδομένο ότι για τρίτο κατά σειρά μήνα στο έτος 2001 ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό πάνω από 3% - προδικάζει ότι φέτος η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκπληρώσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για ρυθμό πληθωρισμού το πολύ μέχρι 2%. Επίσης, σκιαγραφεί και νέα απόκλιση, ανάμεσα στις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων και τον πληθωρισμό, σε βάρος της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Κι αυτό, γιατί φέτος η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα περιόρισε για το έτος 2001 τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών στο 2%- 2,5%, με την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ