Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι ΜΑΤατζήδες...

Εικόνα πρώτη, από τη μακρινή Νότια Κορέα: Οι ΜΑΤατζήδες μπήγουν με δύναμη τις αστυνομικές ασπίδες στο γυμνό κορμί του εργάτη και του σκίζουν τη σάρκα. Αιμόφυρτος εκείνος γέρνει το κεφάλι του στον ώμο του συναγωνιστή του. Εικόνα δεύτερη, στη διπλανή Τουρκία: Οι ΜΑΤατζήδες χτυπούν μέχρι λιποθυμίας έναν από τους μυριάδες των διαδηλωτών. Κι ύστερα τον σέρνουν, σαν σακί, στο δρόμο. Εικόνα τρίτη στην Ελλάδα: Οι ΜΑΤατζήδες έχουν στριμώξει στα σίδερα έναν από τους εργαζόμενους στη Διώρυγα της Κορίνθου και τον δέρνουν αλύπητα. Εκείνος έχει μαζευτεί σαν κουβάρι, προσπαθώντας να κρύψει το κεφάλι του.

Τρεις σκηνές από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ομως τόσο όμοιες, που νομίζεις ότι γίνονται στον ίδιο χώρο, στον ίδιο χρόνο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Δεν είναι περίεργο. Η ίδια συμπεριφορά των αστυνομικών αποδεικνύει την κοινότητα των στόχων της εκπαίδευσής τους. Η ίδια αντίδραση των εργαζομένων αποδεικνύει την κοινότητα των προβλημάτων τους. Κι αν υπήρχε «ούγια» στις στολές των Κορεατών, Τούρκων και Ελλήνων ΜΑΤατζήδων θα έγραφε: «Made in USA». Κι αν γινόντουσαν σε άλλες εποχές οι εργατικές κινητοποιήσεις, στα πανό των διαδηλωτών το σύνθημα θα έγραφε: «Προλετάριοι όλης της Γης ενωθείτε».

Ετσι είναι. Οταν οι, απανταχού της Γης, καπιταλιστικές κυβερνήσεις - οι πολιτικοί διαχειριστές των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή - επιχειρούν να σταματήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν, χρησιμοποιούν την αστυνομική βία. Κι ο αστυνομικός ενεργεί σαν «μπάτσος» της εξουσίας. Μπορεί, ως εργαζόμενος ο ίδιος, να μη συμφωνεί με τα πολιτικά αφεντικά, όταν τον διατάζουν να θεωρεί εχθρό του κάθε εργάτη που διαδηλώνει για τη δουλιά και για το δίκιο του, αλλά νιώθει «υποχρεωμένος» να υπακούει στις εντολές τους. Και οι εντολές των αφεντικών είναι σαφείς: «Πάρτε το τομάρι όποιου εργαζόμενου αγωνίζεται ενάντια στα συμφέροντά μας»!

Τότε ο «μπάτσος» μετατρέπεται σε άγριο θηρίο. Η αγωνία μη χάσει τη δουλιά, αν δεν υπακούσει στ' αφεντικά, ο φόβος μπροστά στην αγανακτισμένη ορμή του πλήθους, η επιθετικότητα ως αποτέλεσμα της ειδικής εκπαίδευσής του, του αφαιρεί κάθε ανθρώπινο στοιχείο. Αλαφιασμένος δέρνει όποιον βρει μπροστά του. Ξυλοκοπεί φτωχούς εργαζόμενους που αγωνίζονται για το μεροκάματο. Κυνηγάει απόκληρους αγρότες που παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Κακοποιεί ανήμπορους γέροντες που διεκδικούν σύνταξη αξιοπρέπειας, αντί για βοήθημα διακονιάς. Τιμωρεί μαθητές που, με όπλο τη φλόγα της νιότης τους, ζητούν μόρφωση κι απαιτούν συμμετοχή τους στο μέλλον.

Ενοχος είναι ο «μπάτσος» που δέρνει τον εργάτη. Οχι ενώπιον της Δικαιοσύνης - αυτή, ως συνεργάτιδα της εκτελεστικής εξουσίας, πάντα θα του δίνει δίκιο - αλλά ενώπιον της λαϊκής Νεμέσεως. Και δεν ισχύει η δικαιολογία «εγώ εντολές εκτελώ», αφού υπήρξαν εκείνοι που, όταν χρειάστηκε να αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους, «πέταξαν το πηλήκιο». Δεν «αποκαθάρεται» όποιος φοβάται μη χάσει τη δουλιά του και δεν ξεγελάει κανέναν όποιος καμώνεται το φρουρό της δημόσιας τάξης και τον υπηρέτη του νόμου.

Ομως, μέγας ένοχος είναι η κάθε κυβέρνηση, ως εντολεύς της βίας κατά των εργαζομένων. Κι ας μην ξεχνάει κανείς ότι ο ΜΑΤατζής είναι το «σήμα κατατεθέν» των εκσυγχρονιστικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα. Κι ας γνωρίζουν οι πάντες ότι η αστυνομική βία των κυβερνήσεων μόνο με τη μαζικότητα, την εφευρετικότητα και τη δυναμικότητα των λαϊκών αγώνων αντιμετωπίζεται...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Nέα κρούσματα αστυνομικής βίας (2021-10-27 00:00:00.0)
Εκφασισμός εδώ και τώρα... (2007-04-01 00:00:00.0)
Μην ξεχαστείς (2005-06-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-12-16 00:00:00.0)
Συλλήψεις εργατών για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» του εργοδότη (2004-09-15 00:00:00.0)
«ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ» (2000-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ