Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τη σύλληψη οκτώ Σλοβάκων υπηκόων και ενός Ιρανού με την κατηγορία ότι φωτογράφιζαν «απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές», όπου βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Δικαστήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διατήρησε την ποινή των τεσσάρων χρόνων κάθειρξης που έχει επιβληθεί σε τρεις Βρετανούς τουρίστες που συνελήφθησαν να έχουν επάνω τους ναρκωτικά για προσωπική χρήση. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σκιές στις σχέσεις των ΗΑΕ με τη Βρετανία καθώς το Λονδίνο έχει ζητήσει επισήμως την απελευθέρωση των τριών.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Αρχισε, χτες, στη Βουλή σε θυελλώδες κλίμα και μετά από πολύμηνη καθυστέρηση η συζήτηση επί του νέου σχεδίου συντάγματος, το οποίο εφόσον υιοθετηθεί θα αποτελέσει και τη νομοθετική βάση για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Η αντιπολίτευση προβάλλει σοβαρές ενστάσεις για σειρά άρθρων τα οποία θεωρεί αντιφατικά, κυρίως, όσον αφορά στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας. Υπό την πίεση, όμως, κυρίως της λαϊκής δυσαρέσκειας, το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» έχει υπαναχωρήσει και αφαίρεσε από το σύνταγμα την πρόβλεψη ότι το Κοράνι είναι πηγή κάθε νομοθεσίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ακόμη αγνοούνται περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο κρατίδιο Ονταρκχάντ της Ινδίας, που υπέστη κατολισθήσεις και πλημμύρες εξαιτίας των καταιγίδων που έφεραν οι μουσώνες. Ηδη, έχουν απομακρυνθεί από την πληγείσα περιοχή περίπου 100.000 κάτοικοι, ενώ άλλοι 800 έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΡΩΜΗ.-- Την απειλή ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση συνεργασίας διατύπωσε, χτες, ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, επικεφαλής της «Επιλογής Πολιτών», τονίζοντας ότι υπάρχει μια στασιμότητα και ο Ενρίκο Λέτα δεν προωθεί τις αναγκαίες «ριζικές μεταρρυθμίσεις» γιατί υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των βασικών εταίρων, του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», που θα εκλέξει το Σεπτέμβρη νέο πρόεδρο μετά την παραίτηση Μπερσάνι, και του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας», υπό τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος, όμως, υφίσταται αλλεπάλληλες δικαστικές καταδίκες.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η πρόσκρουση αυτοκινήτου σε πετρελαιοφόρο όχημα το βράδυ του Σαββάτου στα περίχωρα της πρωτεύουσας Καμπάλα της Ουγκάντας, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων και δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΤΟΚΙΟ.-- Δεκάδες φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια είναι τα επίπεδα ραδιενεργών στοιχείων που βρέθηκαν στα νερά φρεατίου που εκβάλει στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία παραδέχθηκε χτες εκπρόσωπος της εταιρείας ενέργειας TEPCO που βρίσκεται πίσω από το εγκληματικό δυστύχημα του 2011.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Πάνω από 10.000 Σουδανοί πολίτες πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Χαρτούμ καλώντας τον Σουδανό ισλαμιστή πρόεδρο Ομάρ Αλ Μπασίρ να παραιτηθεί μετά και από το νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Οι «Αναπτυξιακοί Στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία» έχουν βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, αλλά την πρόοδο αυτή δεν μοιράζονται οι κάτοικοι των πολύ φτωχών περιοχών, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημειώνοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πήραν συνολικά το 2012 περίπου 26 δισ. δολάρια βοήθεια, ενώ αντίθετα η βοήθεια προς τις πιο ανεπτυγμένες χώρες ανήλθε σε 126 δισ. δολάρια.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι σινικές αρχές θέσπισαν διά νόμου την υποχρεωτική επαφή και επισκέψεις των ενήλικων τέκνων στους ηλικιωμένους ή ανήμπορους γονείς διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν νομικές συνέπειες. Η εξέλιξη φανερώνει, αν μη τι άλλο, τις δραματικές ελλείψεις σε δομές υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης ηλικιωμένων.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν χτες την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο του Σεράγεβο, κοντά στην έδρα του Συμβουλίου υπουργών και της Βουλής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανικανότητα των αρχών να καταλήξουν έως τις 30 Ιούνη σε νέο νομικό πλαίσιο για τον προσωπικό αριθμό ταυτότητας...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η σομαλική κυβέρνηση ζήτησε την ανάπτυξη μιας «ουδέτερης δύναμης» στο λιμάνι του Κισμάγιο κατηγορώντας τα κενυατικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή πως μεροληπτούν υπέρ ένοπλης παραστρατιωτικής σομαλικής ομάδας που επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Ο Καζάκος πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ εγκαινίασε την Κυριακή, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ένα εργοστάσιο στο Μπολασάκ, το οποίο θα επεξεργάζεται τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι θα εξάγονται από γιγαντιαίο κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την Κασπία Θάλασσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και θεωρείται ένα από τα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί την τελευταία 40ετία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο μακελειό διαδηλωτών από τη χούντα (2019-06-04 00:00:00.0)
Εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της χούντας (2019-04-18 00:00:00.0)
Μπαράζ καταστολής της λαϊκής οργής (2018-12-28 00:00:00.0)
Νεκρός Γάλλος στρατιώτης του ευρωστρατού (2008-03-06 00:00:00.0)
Απόρριψη πρότασης Ανάν (2006-11-29 00:00:00.0)
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (2003-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ