Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο εμπαιγμός δεν έχει τελειωμό

Οι άνεργοι στη χώρα έχουν φτάσει το 1,5 εκατομμύριο. «Μπουλούκια» οι εργαζόμενοι πετιούνται κάθε μέρα στο δρόμο της ανεργίας, αποτέλεσμα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν επίσης θέση στις μαύρες λίστες της ανεργίας. Και όμως, είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας που ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης «βλέπει» «...ενθαρρυντικό σήμα για τις εξελίξεις στο πεδίο της απασχόλησης...»! Βεβαίως και δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα. Προσπαθεί, όμως, να δημιουργήσει μια «εικονική πραγματικότητα» στα μάτια των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που βράζουν από την ανεργία, την πείνα και την ανέχεια.

Εχει αξία όμως να δούμε από πού έρχεται το σήμα στον υπουργό και τι σήμα είναι αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» το μήνα Ιούνη εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων κατά 14.341 νέες θέσεις εργασίας. Μια απλή ματιά να ρίξει κάποιος στα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι αυτό το θετικό ισοζύγιο προκύπτει από την αύξηση θέσεων εργασίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία στον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστίαση, ταξιδιωτικά πρακτορεία, κ.λπ). Αυτό, περιττό ίσως να πούμε, ότι συμβαίνει κάθε καλοκαίρι.

Ομως, αυτό το θετικό «σήμα» που «λαμβάνει» ο υπουργός διαρκεί τρεις, τέσσερις άντε το πολύ πέντε μήνες, καθώς μόλις τελειώσει η τουριστική σεζόν οι εργαζόμενοι βρίσκονται και πάλι στην ανεργία. Οι μόνοι ίσως που λαμβάνουν το «σήμα» είναι οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αφού η κυβέρνηση του υπουργού - όπως και όλες οι προηγούμενες - φρόντισαν να «απαλλάξουν» τους εργαζόμενους από δικαιώματα και κατακτήσεις και να δουλεύουν με κάθε πιθανή και «νόμιμη» μορφή ελαστικής απασχόλησης. Φροντίζουν να τροφοδοτούν τους ξενοδόχους με στρατιές νέων μαθητών για πρακτική τάχα εξάσκηση, αλλά που δουλεύουν κανονικά, αντικαθιστώντας άλλους εργαζόμενους που απολύονται και αμείβονται με 400 ευρώ το μήνα και ανασφάλιστοι. Γι' αυτές τις θέσεις «εργασίας» χαίρεται ο υπουργός και η κυβέρνησή του, γι' αυτό ετοιμάζουν πακέτο μέτρων που θα τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει στους εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ