Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο ρυθμό των ημερών

Τι σου είναι λοιπόν κι αυτές οι κοινωνικές αντιπαλότητες... και μιλάμε όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά και για το πλανητικό φαινόμενο. Εκεί που... ξόφλησε ο «ελεύθερος κόσμος» με το... καταραμένο φίδι και πήγε να πάρει μιαν ανάσα, νάσου καινούριο φίδι! Καταραμένο κι αυτό. Και όχι με ένα, μα με άπειρα κεφάλια. Μπροστά του η μυθική Λερναία Υδρα είναι ένα λιλιπούτειο φιδάκι τόσο δα. Ενώ το φίδι που λέμε είναι τεράστιο σε διαστάσεις, ακόμη κι έτσι που είναι μισοκουλουριασμένο. Και πού ν' απλωθεί και ν' αρχίσει να δαγκώνει, με τα δόντια του να μπήγονται σε βάθος. Είναι και... βαφτισμένο, και το όνομα αυτού «Αντίπαλον δέος» ή κόσμος της εργασίας και της προόδου. Κι όταν θ' αρχίσει ν' απλώνεται και να δαγκώνει, θα δουν αυτοί του «ελεύθερου κόσμου», οι Μεγαλέξαντροι της ελεεινής μορφής, τι... εστί βερίκοκο.

Αυτοί, βεβαίως, το ξέρουν και το φοβούνται, γι' αυτό δημιουργούν αναχώματα και κάθε λογής εμπόδια, μπας και ανακόψουν την πορεία του. Επιστρατεύουν τους ανά χώραν «κολλητούς» των κι αυτοί ξεσκουριάζουν τις... ιπποτικές (μεσαιωνικές) πανοπλίες των, τις γυαλίζουν και βουρ στη μάχη με το... καταραμένο φίδι.

Ας παρακολουθήσουμε μια τέτοια έφοδο, στη χώρα μας. Ακούγεται το σύνθημα της επίθεσης: «Να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης» ή «Νυν υπέρ πάντων ο Αγών!». Δηλαδή υπέρ των όλο και μεγαλύτερων κερδών της εργοδοσίας. Υπέρ των όλο και περισσότερων ιδιωτικοποιήσεων. Υπέρ των χρηματιστηριακών δεικτών, που ανεβοκατεβαίνουν μαζί με τους παλμούς της οικονομικής ελίτ. Υπέρ της «ευημερίας των αριθμών». Υπέρ της συνεχούς σμίκρυνσης του ποσοστού των «εχόντων και κατεχόντων», υπέρ της αυξήσεως των δεικτών της κάτω των ορίων φτώχειας. Υπέρ της «αυτών αγιότητας» της κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας (και περιουσίας). Υπέρ των εθνικών στόχων για έναν περιφερειακό ρόλο ιμπεριαλιστή, έστω ...νανώδη, υπέρ «βωμών και εστιών» δηλαδή για να εξηγούμαστε! Αμ πώς...

Ας δούμε όμως και τις πανοπλίες που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν οι... Μεγαλέξαντροι το καταραμένο φίδι, το «αντίπαλον δέος», όπως είπαμε πιο πάνω: «Σχέδιο νόμου για την απασχόληση» - «Σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση» - «Σχέδιο νόμου για την ελευθερία των συναθροίσεων και συγκεντρώσεων» - «Σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος» ή επί το λαϊκότερον «τρομονόμος». «Δίκτυο κατά της φτώχειας», για... ψάρεμα αθερίνας και μαρίδας προορίζεται; Εδώ μιλάμε για φίδι και μάλιστα καταραμένο. Πλούσιο το οπλοστάσιο! Ομως παρά την απατηλότητα της κάθε πατέντας των παραπάνω όπλων, το φίδι συνειδητοποιεί σιγά - σιγά τη δύναμή του και την αιχμηρότητα των δοντιών του. Κι αυτό του δίνει δύναμη ν' αντιμετωπίσει την επίθεση. Κι αντεπιτίθεται σιγά - σιγά, ενάντια στους νόμους των, ενάντια στα δομικά των οχυρά. Ενάντια στις απολύσεις των που λειτουργούν σαν μπούμερανγκ. Ενάντια στην «ηθική» των, που την... κοσμούν και τη σεμνύνουν η Αθλιότητα, το Ανθρωπο-εμπόριο, τα ναρκωτικά, η πορνεία, τα κάθε λογής βίτσια, η υπόσχεση για έναν Παράδεισο που η είσοδός του αρχίζει από το τελευταίο σκαλοπάτι της κόλασης των ζωντανών, οι πόλεμοι χάριν επενδύσεων και αγορών κι ένα σωρό ακόμη... κοσμήματα και στολίδια...

Τίποτε πλέον δεν μπορεί να εξαπατήσει το φίδι - αντίπαλον δέος, παρά τα ελκυστικά ονόματα με τα οποία είναι πατενταρισμένα τα όπλα - νομοσχέδια. Καγχάζουν οι Μεγαλέξαντροι της ελεεινής μορφής και προσπαθούν φιλότιμα ν' ακυρώσουν τη δυναμική που περιέχεται στην αντεπίθεση του αντιπάλου δέους. Ομως, παρά την πρόσκαιρη πρωτοβουλία κινήσεων, οσμίζονται πως «... είν' οι προσπάθειές τους των συφοριασμένων, είν' οι προσπάθειές τους σαν των Τρώων. Κομμάτι κατορθώνουνε» κατά τον ποιητή Καβάφη. Στο τέλος η πλάστιγγα θα γείρει προς το μέρος του κόσμου της δουλιάς και της προκοπής. Οχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και πλανητικά. Αλλιώτικα δεν υπάρχει μέλλον.


Του
Α. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ