Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα Ολυμπιακά έργα απειλούν τους ελεύθερους χώρους

«Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελεί σήμερα την κύρια απειλή κατά των ελεύθερων χώρων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Κινήσεων και Συλλόγων της Αθήνας για τους ελεύθερους χώρους.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική επισημαίνει ότι η πρόσφατη αναθεώρηση των άρθρων 17, 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο περιβάλλον της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή μεθοδεύεται η περαιτέρω θεσμική ανατροπή, που θίγει και τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου. Ακόμη αναφέρει μια σειρά χώρων που απειλούνται άμεσα να τσιμεντοποιηθούν, όπως ο βιότοπος Σχοινιά, το άλσος Ριζάρη, το Πεδίο του Αρεως, η παραλία του Σαρωνικού, το αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα Προσφυγικά, το κτήμα Θων, το Ζάππειο, τα άλση των δήμων και μια σειρά άλλοι ελεύθεροι χώροι της Αττικής. Η Συντονιστική εκφράζει επίσης έντονη ανησυχία «για την καθυστέρηση της χωροταξικής οργάνωσης της περιοχής των Μεσογείων» και καλεί τους κατοίκους να πλαισιώσουν τους τοπικούς συλλόγους «για να αντισταθούμε όλοι μαζί στις πιέσεις των κερδοσκόπων της γης, ώστε να διασωθεί η πολύτιμη γεωργική γη και ό,τι απόμεινε από το πανάρχαιο και σπάνιο τοπίο των Μεσογείων».

Η Συντονιστική καταγγέλλει τη μετατροπή του Πεδίου του Αρεως σε χώρο πάρκινγκ και εμπορικών εκθέσεων και καλεί τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να εφαρμόσουν τις αποφάσεις για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων του Πανελλήνιου και να ξεκινήσει συνολική αναβάθμιση του χώρου. Τέλος καταγγέλλει την καταστροφή της πλατείας Διονύσου στην Ακρόπολη και τη μετατροπή της σε χώρο πάρκινγκ, επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση της περιοχής, περιβαλλοντική, πολιτιστική και αισθητική, είναι ασύλληπτη.

Η Συντονιστική καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση για την προστασία του άλσους Γουδίου στις 25 Απρίλη στις 5 μ.μ. και στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της καταστροφής του υδροβιότοπου του Σχοινιά στις 29 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ