Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάγκη ο αγώνας για τη σωτηρία του ΟΤΕ

Στελέχη της ΟΜΕ - ΟΤΕ έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος επανέλαβε προκλητικά ότι η πλειοψηφία μετοχών του Οργανισμού θα περάσει σε ιδιώτες

Η ανάγκη της οργανωμένης αντίστασης των εργαζομένων στο ξεπούλημα του δημόσιου ΟΤΕ, που προωθούν οι δυνάμεις του δικομματισμού και στηρίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες αναδείχτηκε για άλλη μια φορά χτες από τις προκλητικές απαντήσεις που έδωσε στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Συγκεκριμένα, χτες, συνδικαλιστές του ΟΤΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΘΟ, εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης να εκχωρήσει σε ιδιώτες άλλο ένα 15% των μετοχών του. Ετσι, ο δημόσιος έλεγχος στον ΟΤΕ περιορίζεται σε 36% και οι ιδιώτες αποκτούν λόγο στο διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Το προεδρείο της ΟΜΕ - ΟΤΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση ασπαζόταν τη θέση περί «μίας και μοναδικής μετοχής του ΟΤΕ που θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο», ενώ και ως υπουργός, λίγες ημέρες πριν τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο δημόσιος έλεγχος να περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 51%... Χτες, είπε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφασή της. Επικαλέστηκε και τροπολογία που υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και προβλέπει την απώλεια για το δημόσιο του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΤΕ. Υποστήριξε ότι το δημόσιο δε θα χάσει τον έλεγχο της διοίκησης, ούτε με 36%, καθώς οι υπόλοιπες μετοχές είναι διαμοιρασμένες.

Απέναντι σε αυτήν την προκλητική στάση της κυβέρνησης, η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ οφείλει να πάρει ξεκάθαρη στάση, υιοθετώντας τις προτάσεις για ουσιαστικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σήμερα, ενδέχεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και την επόμενη βδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους. Από τις ταξικές δυνάμεις του χώρου υπάρχουν προτάσεις για συλλαλητήρια, ενημέρωση του κόσμου, καταλήψεις κτιρίων σε Αθήνα και επαρχία κλπ.

Η ΕΣΚ

Εκ μέρους της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ ο Ν. Σιτζάνης, δηλώνει ότι η περίπτωση του ΟΤΕ δεν είναι η μοναδική, καθώς η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα όλων των ελεγχόμενων από το δημόσιο επιχειρήσεων (βλ. Ολυμπιακή Αεροπορία κ.ά.) Σημειώνει ότι και με αυτόν τον τρόπο χτυπά τα λαϊκά στρώματα, που εξυπηρετούνται μόνο με δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Η παράταξη επισημαίνει την ανάγκη, τώρα να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι και να δείξουν με τον αγώνα τους ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που τις στηρίζουν, δεν μπορούν να απεργάζονται σχέδια παρακάμπτοντας τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οτι πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, στις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις, να διαμορφώσουν ενιαίο μέτωπο πάλης, προκειμένου αυτή ακριβώς η πάλη να έχει αποτέλεσμα.

Ο Ν. Σιτζάνης συνεχίζει ότι η χτεσινή παράσταση στο ΥΠΕΘΟ πρέπει να είναι απαρχή ενός νέου κύκλου κινητοποιήσεων για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας. Συμπληρώνει ότι η αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να αναπτυχτεί ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ενάντια στην πολιτική που προβλέπει τις δυσμενείς για τους εργαζομένους ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν στις 29 Σεπτέμβρη (2010-09-23 00:00:00.0)
Εξαπολύει επίθεση εφ' όλης της ύλης (2010-01-30 00:00:00.0)
Να δεχτεί πλήγμα η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων (2008-05-07 00:00:00.0)
Υπέγραψε τις αντεργατικές ανατροπές (2005-02-24 00:00:00.0)
Πρώτες αντιδράσεις στο πλήρες ξεπούλημα (2001-04-06 00:00:00.0)
Συνέταιροι στο ξεπούλημα και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ