Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Αναγκαία η ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων

...και την επίθεση ενάντια στα εργατικά - λαϊκά κινήματα

Ψεύτικες ελπίδες περί «αλληλεγγύης» από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Αντ. Σαμαράς
Ψεύτικες ελπίδες περί «αλληλεγγύης» από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Αντ. Σαμαράς
Την ισχυροποίηση των αντιδραστικών θεσμών της ΕΕ εναντίον των εργατικών και λαϊκών κινημάτων και την κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της, με την επιβολή μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, πρόταξε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ», με θέμα «Η αναγκαιότητα της Ευρώπης σήμερα», ο πρωθυπουργός βρήκε βήμα για να εξαπολύσει άλλη μια ευθεία επίθεση εναντίον των λαϊκών αγώνων. «Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς των οικονομικών διαταραχών δεν πρέπει να αφήσουμε μέρος για τους λαϊκιστές. Δεν θα επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές και τους λαϊκιστές να εμφανίζονται...», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναμασώντας τα ευρωενωσιακά ιδεολογήματα περί αντιμετώπισης του «εξτρεμισμού», που στην πραγματικότητα στοχεύουν στην ποινικοποίηση της ταξικής πάλης.

Αναφερόμενος στην πορεία «ολοκλήρωσης» της ΕΕ υπογράμμισε το στόχο της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει «να εξελιχθεί σε μια ισχυρή, σταθερή και ανταγωνιστική Ενωση» και συμπληρώνοντας: «Σήμερα πολλές άλλες περιοχές στον κόσμο σημειώνουν γιγαντιαία άλματα προς τα εμπρός, με βάση την ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορούμε εμείς να υστερήσουμε, να μείνουμε πίσω».

Σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η ΕΕ, ο Αντ. Σαμαράς ξεχώρισε τους εξής άξονες:

-- «Περισσότερη δημοσιονομική συνεργασία, για την εδραίωση μιας σταθερής νομισματικής Ενωσης». Συνέχιση, δηλαδή, της σκληρής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων για να αποδεσμευτούν πόροι για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

-- «Περισσότερες αποφασιστικές πρωτοβουλίες, για την εδραίωση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής», ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή «αυτάρκεια» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους.

-- «Σταθερό φορολογικό περιβάλλον σε ολόκληρη την Ευρώπη», εννοώντας τη διαμόρφωση συνθηκών που διασφαλίζουν τις επενδύσεις και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

-- «Περισσότερος συγχρονισμός στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών», με στόχο να μειωθεί περαιτέρω η τιμή της εργατικής δύναμης και να ανατραπούν τα εργασιακά δικαιώματα, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα, ο Αντ. Σαμαράς ανεφέρε πως «οι πρωτόγνωρες θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός θα πρέπει να συνοδευτούν από αποφάσεις αλληλεγγύης και υπευθυνότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η αναφορά του πρωθυπουργού επιχειρήθηκε από την κυβερνητική προπαγάνδα να εμφανιστεί σαν «μήνυμα» προς την τρόικα και τους δανειστές, ενόψει των «διαπραγματεύσεων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού», ωστόσο η ουσία είναι ότι η μόνη «αλληλεγγύη» στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ είναι αυτή που δείχνει στη μόνιμη επίθεσή της ενάντια στους λαούς της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στα πρόσφατα δύο πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες στη Λαμπεντούζα, σημείωσε: «Τα περιστατικά στη Λαμπεντούζα είναι οι καθημερινές τραγωδίες που ζούμε στην Ελλάδα για χρόνια... Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προστασία των συνόρων μας και αποτελεσματικές πολιτικές που να ασκούν επιρροή πέρα από τα σύνορά μας». Ζήτησε ουσιαστικά την προώθηση ακόμα πιο σκληρών κατασταλτικών αντιμεταναστευτικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ