Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για επιτάχυνση της διαδικασίας πιέζει η ΕΕ

Την πιο ενεργή ευρωενωσιακή ανάμειξη συζήτησαν Ρομπάι - Αναστασιάδης

Πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών στο Κυπριακό άσκησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τις συνομιλίες που είχαν στη Λευκωσία συζήτησαν και για την προωθούμενη περαιτέρω ανάμειξη της ΕΕ στη διαδικασία του Κυπριακού, ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέφυγε να δεσμευτεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η ΕΕ προκειμένου η Τουρκία να εφαρμόσει το «Πρωτόκολλο της Αγκυρας», το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι με βάση και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων για γρήγορη «επίλυση» του Κυπριακού που να συμβαδίζει με τα συμφέροντά τους για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, έκανε λόγο για «ενθαρρυντικές ενδείξεις». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να «ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό» οι διαπραγματεύσεις, καλώντας τις δύο πλευρές να μη χάσουν αυτή την «ευκαιρία».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει καθορισμός της ουσίας και των στόχων με ξεκάθαρο τρόπο για να αποφευχθεί, όπως είπε, η επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας, η οποία δεν αποδείχτηκε παραγωγική.

Την ίδια στιγμή ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, δήλωσε ότι η πλευρά του «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αρχίσουν συνομιλίες την 4η Νοέμβρη» με λύση και δημοψηφίσματα μέχρι το Μάρτη.

Παράλληλα ο Χ. Ρομπάι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό παράγοντα ελπίδας για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ είναι σαφής για το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους».

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας «Noble», Κιθ Ελιοτ, από την πλευρά του, απαντώντας αναφορικά με τις συζητήσεις για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγού προς την Τουρκία, υποστήριξε ότι η εταιρεία «σέβεται τις πολιτικές ευαισθησίες της περιοχής» και πρόσθεσε ότι η «Noble» είναι έτοιμη να δώσει άμεσες και πρακτικές λύσεις στην έλευση φυσικού αερίου, ως ενδιάμεσης λύσης για σκοπούς παραγωγής φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον Κ. Ελιοτ η «Noble», μπορεί το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016 να εφοδιάζει με φυσικό αέριο την κυπριακή αγορά, εάν η πολιτική απόφαση παρθεί έως το τέλος του χρόνου, ενώ τάχθηκε υπέρ της κατασκευής τερματικού στο Βασιλικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ