Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Μέτωπο υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας

Απεργία προχτές στο Εμπόριο και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΑΘΗΝΑ - ΕΡΜΟΥ
ΑΘΗΝΑ - ΕΡΜΟΥ
Για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας διαδήλωσαν την Κυριακή εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι - μικρέμποροι, σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο Εμπόριο. Τα ταξικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και οι δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, «όργωσαν» όλο το εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Με την ντουντούκα να φωνάζει και τις χιλιάδες ανακοινώσεις να αλλάζουν χέρια, οι συγκεντρωμένοι «ξετίναξαν» ένα προς ένα τα επιχειρήματα κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων: «Μικρέ έμπορε, αν ήθελαν να σε στηρίξουν, δε θα έφτιαχναν νόμους που δυναμώνουν τα μονοπώλια... Εργαζόμενε καταναλωτή, μην ακούς την κυβερνητική προπαγάνδα, στα 2 εκατομμύρια των ανέργων δε λείπει ο χρόνος, αλλά τα λεφτά για να ψωνίσουν... Εργαζόμενε, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι σημερινοί εργαζόμενοι θα δουλεύουν και τις Κυριακές...».

Με σύντομες στάσεις και χαιρετισμούς συνδικαλιστών έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα («Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια, «Νότος» στα Χαυτεία), οι διαδηλωτές κάλεσαν τους εργαζόμενους να αναμετρηθούν με την τρομοκρατία, να συσπειρωθούν στο σωματείο τους. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν: «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, με τη συμμαχία η Κυριακή αργία να μην καταργηθεί»! Η πορεία ολοκληρώθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, από όπου είχε ξεκινήσει, και το ραντεβού ανανεώθηκε για την αυριανή πανεργατική απεργία.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων Κουρέων και Κομμωτών η «Αδελφότητα», ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Μικρεμπόρων Α' Αθήνας, η Ενωση Βιοτεχνών Αλουμινίου - Σιδήρου Αθήνας, ο Σύλλογος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Αθήνας, ο Σύλλογος Ραδιοηλεκτρονικών Ελλάδας.

Στο πλευρό τους βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στην κινητοποίηση πήραν ακόμα μέρος και εργαζόμενοι και φορείς από διάφορους χώρους, καθώς η επίθεση στην κυριακάτικη αργία αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό. Συγκεκριμένα, το ΣΕΤΗΠ, η Ενωση Λογιστών Αθήνας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αθήνας. Επίσης η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι στα «Πράκτικερ», που κινητοποιούνται ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την επιχειρησιακή σύμβαση και να επιβάλλει μισθούς με ατομικές συμβάσεις, έδωσαν τη μάχη της απεργίας έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας, μαζί με το σωματείο τους.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στη Θεσσαλονίκη έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, μετά από συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Τη συγκέντρωση που προηγήθηκε, οργάνωσαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων μαζί με το Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ). Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι στο "ΚΑΡΦΟΥΡ Μακεδονία", μπήκαν μαζικά στην απεργία παρά την εργοδοτική τρομοκρατία και στη συνέχεια συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση, όπου στάθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων τους από άλλες επιχειρήσεις.

Σε άλλες πόλεις
  • Στη Λάρισα, όπου -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου- πάνω από το 85% των καταστημάτων δεν άνοιξαν, η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Στο «Πράκτικερ» οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους πίεζαν να εφαρμόσουν την εντολή του διευθυντή και να μπουν για δουλειά. Ταυτόχρονα, με προκλητικό τρόπο, προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό και να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.
  • Στο Βόλο, οι ταξικές δυνάμεις έστησαν απεργιακές φρουρές σε γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τη συμμετοχή και των ίδιων των εργαζομένων από μέσα, με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν ρολά. Στη συνέχεια, έκαναν πικετοφορία στον εμπορικό δρόμο της Ερμού, όπου ενώθηκαν με τους μικρέμπορους συναδέλφους της ΠΑΣΕΒΕ που περιφρουρούσαν την απόφαση να μην ανοίξουν τα εμπορικά.
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    MotionTeam

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Στην Καρδίτσα, έγινε συγκέντρωση και πορεία. Στην πόλη όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά, εκτός των μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ, τα οποία ήταν μεν ανοιχτά, αλλά πολλοί από τους υπαλλήλους τους απεργούσαν, ενώ δεν υπήρχαν πελάτες, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής δεν βγήκαν για ψώνια.
  • Στο Ηράκλειο της Κρήτης το μεγαλύτερο μέρος των μικρών καταστημάτων έμειναν κλειστά, κάτι που χαιρετίζει με ανακοίνωσή της και η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.
  • Στη Χίο, καταναλωτές που πήγαιναν να ψωνίσουν αποχωρούσαν μετά από τη συζήτηση με τους απεργούς.
  • Κινητοποιήσεις εργατοϋπαλλήλων και μικρεμπόρων έγιναν ακόμα σε Πάτρα, Λάρισα, Λαμία, Καρδίτσα, Ξάνθη, Μυτιλήνη, Ρόδο, Λευκάδα, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και αλλού.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηχηρό «όχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας (2014-07-15 00:00:00.0)
Οργάνωση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής - αργίας (2011-01-18 00:00:00.0)
Η Κυριακή είναι μέρα αργίας! (2010-11-27 00:00:00.0)
Διευρύνεται το μέτωπο (2005-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ