Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τρίμηνη παράταση αγωνίας

Η Εθνική για τρεις μήνες ακόμα θα μπορεί να αγωνίζεται...

Sportidea

Η Εθνική για τρεις μήνες ακόμα θα μπορεί να αγωνίζεται...
«Τόσα δίνω, πόσα θες...». Ο στίχος από το γνωστό τραγούδι που ερμήνευσε ο Δ. Μητροπάνος οριοθετεί πλήρως τ' αποτέλεσμα της τριμερούς (ΦΙΦΑ, ΓΓΑ, ΕΠΟ) συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη αλλά και όσων (παρασκηνιακά) προηγήθηκαν. Απαντες οι συμμετέχοντες (έμμεσα ή άμεσα) είχαν ως οδηγό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολυεπίπεδων (προσωπικών, συλλογικών και λοιπών) συμφερόντων. Αλλά κοινό στόχο την προστασία του συστήματος που, με τα όσα είχαν λάβει χώρα (και άρχισαν να γίνονται ανεξέλεγκτα αφού λειτουργούσε η αντανακλαστική αντίδραση), κινδύνευε. Ετσι δηλώνουν ευχαριστημένοι, αφού η εκεχειρία που επιτεύχτηκε δίνει χρόνο γι' ανασύνταξη και κινήσεις σύγκλησης... Πλέον μετρούν κέρδη και ζημιές, καταστρώνοντας τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην αίθουσα που συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΦΙΦΑ συναντήθηκαν ο πρόεδρος και γγ της, Μπλάτερ και Τσεν Ρουφίνεν αντίστοιχα, οι ομόλογοι τους στην ΕΠΟ, Αλεξανδρίδης, Γκαγκάτσης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδης. Επίσης, ο Γερ. Ζορμπάς, σύμβουλος της Ελληνίδας επιτρόπου στην ΕΕ, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία διαδραμάτισε (παρασκηνιακά) καθοριστικό ρόλο. Συζήτησαν για περίπου 3,5 ώρες και αποφάσισαν, αφ' ενός, να δοθεί τρίμηνη παράταση για την επίτευξη συμφωνίας ΕΠΟ, ΓΓΑ και, αφ' ετέρου, να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας.

Στην κοινή τους διακήρυξη αναγνωρίζουν «τη σημασία που δίνουν όλα τα μέρη στην αυτονομία των αθλητικών ομοσπονδιών, στην οποία αναφέρεται ρητά η διακήρυξη που αφορά στα ειδικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού, τα οποία υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Νίκαια το Δεκέμβρη του 2000, έχοντας υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διακήρυξη». Και δεσμεύονται, μεταξύ άλλων: «Να καθορίσουν στο τέλος αυτής της προθεσμίας τα μέτρα οποιασδήποτε φύσεως και όποιος και αν είναι ο νομικός τύπος, ώστε το νομικό πλαίσιο δράσης της ΕΠΟ να καταστεί σύμφωνο με το Καταστατικό της ΦΙΦΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε θέματα εθνικής αθλητικής πολιτικής. Να διακοπεί, για όσο διαρκεί η προαναφερθείσα προθεσμία, κάθε απόφαση κύρωσης, αναστολής ή κάθε μέτρο οποιασδήποτε φύσεως που επηρεάζει τη νόμιμη δραστηριότητα των άλλων μερών ή ορισμένων μελών τους».

ΕΠΟ και ΓΓΑ δίνουν διαφορετικές ερμηνείες για τη σημασία διαδικασίας και αποτελεσμάτων, διαρρέοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για δική τους νίκη. Η μεν πως ανάγκασε την κυβέρνηση να υποχωρήσει και να συζητήσει, η δε ότι αναγνωρίστηκε ο ρόλος της (πρώτη φορά απευθείας διάλογος ΦΙΦΑ - κυβέρνησης) και οι θέσεις της (αυτονομία υπό τους νόμους κράτους και ΕΕ). Βασική διαφωνία τους τι σηματοδοτεί η τελευταία παράγραφος. Η Ομοσπονδία και ιδιαίτερα ο Β. Μητρόπουλος πανηγυρίζουν ισχυριζόμενοι πως σταματάει κάθε ενέργεια εναντίον τους.

Ο υφυπουργός αντέτεινε πως «είναι προφανές ότι σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν αποφάσεις ή πράξεις συντεταγμένων οργάνων που ελήφθησαν ή λαμβάνονται για την επιβολή κυρώσεων επί παρανόμων πράξεων ή καταστάσεων. Αλλωστε θα ήταν τουλάχιστον παράλογο ν' αναστέλλονταν ή να διακόπτονταν η επιβολή κυρώσεων για οποιαδήποτε παράνομη πράξη γιατί αυτό θα σήμαινε κατάλυση της νομιμότητας». Αντίθετη άποψη περί της κατάλυσης μάλλον (εκτός στην πράξη από τον ίδιο) έχουν στενοί συνεργάτες του που έλεγαν ότι, στο πνεύμα της εκεχειρίας, «"παγώνουν" από τη ΓΓΑ κάποιες ενέργειες. Π.χ., η αποστολή στον εισαγγελέα της διαπιστωτικής πράξης ύψους περίπου 1,5 δισ. δρχ., κατά μελών της ΕΠΟ, βάσει του πορίσματος από σχετικό έλεγχο και άλλων επιβαρυντικών στοιχείων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ