Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Ξεκίνησαν χτες εκ νέου οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αβάνα της Κούβας ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) το αντάρτικό κομμουνιστικό κίνημα που αντιπαλεύει πάνω από σαράντα χρόνια την κρατική τρομοκρατία. Στο γύρο αυτό εξετάζεται το ζήτημα του ναρκεμπορίου, τρίτο κατά σειρά στην ατζέντα 5 σημείων. Εχει προηγηθεί μερική συμφωνία στο ζήτημα της γης και της πολιτικής εκπροσώπησης, που όμως για να μπορεί να μπει σε εφαρμογή πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Συνεχίζεται το σήριαλ με την καθυστέρηση στη μετάδοση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα που έγιναν την Κυριακή 24 Νοέμβρη. Ενώ υπολείπονταν ως χτες βράδυ η καταμέτρηση άλλου 25% των ψήφων, ο υποψήφιος του συντηρητικού Εθνικού Κόμματος, που στήριξε το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Ιούνη του 2009 τον εκλεγμένο πρόεδρο, Μανουέλ Σελάγια, Χουάν Ερνάντες εμφανίζεται να προηγείται με 35,2% με δεύτερη την Σιομάρα Κάστρο ντε Σελάγια, υποψήφια του κόμματος «Ελευθερία και Επανίδρυση» (LIBRE) που προήλθε από το κίνημα αντίστασης στο παραξικόπημα, με 29,1%. Ο συντονιστής του LIBRE, Μ. Σελάγια, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αμφισβητεί τα αποτελέσματα και διοργανώνει διαδηλώσεις το Σάββατο για να απαιτήσει σεβασμό στην ψήφο του λαού και να καταγγείλει ότι του έκλεψαν τη νίκη.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, χτες το απόγευμα, περίπου 48 χιλιόμετρα από την πόλη Μπουσχέρ, όπου βρίσκεται και μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τη δόνηση, της οποίας το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 16,4 χιλιόμετρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν 30. Οι έρευνες συνεχίζονταν.

ΜΟΣΧΑ.-- Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του AIDS στη Ρωσία, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 143.000 από τη στιγμή που ξεκίνησαν να κρατούν αρχείο. Μόνο τον περασμένο χρόνο 20.000 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV, κατέληξαν λόγω των προβλημάτων υγείας που προκαλεί, ενώ υπολογίζεται ότι -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- τουλάχιστον 780.000 άνθρωποι είναι θετικοί στον ιό σε όλη τη χώρα.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Καύσιμα για τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες άρχισε να διανέμει ο ΟΗΕ, μετά από χορηγία, όπως έγινε γνωστό, της Τουρκίας, στη Λωρίδα της Γάζας η οποία βιώνει τις τελευταίες βδομάδες τεράστια έλλειψη καυσίμων με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης κατάρρευσης όλες οι βασικές υποδομές. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστήριξαν ότι πλέον πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση καθώς δε λειτουργούν νοσοκομεία, υδραγωγεία, υπηρεσίες καθαριότητας (χρησιμοποιούνται γάιδαροι) αλλά ούτε και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμμάτων με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημιών να είναι άμεσος. Η ισλαμιστική «Χαμάς», που ελέγχει τη Λωρίδα, υποστήριξε ότι η διάλυση των σηράγγων στα σύνορα με την Αίγυπτο έδωσε τη χαριστική βολή στην εισαγωγή καυσίμων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αλλοι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε νέες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα περίχωρα της Βαγδάτης και στις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα της επαρχίας Σαλαχεντίν εντείνοντας το κύμα βίας που έχει στοιχίσει, από τις αρχές του χρόνου, τη ζωή σε 6.000 ανθρώπους.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Τις απολύσεις του 10% των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση (περίπου 6.000 άτομα) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, με τον ισχυρισμό πως έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι περίπου 64 εκατ. ευρώ.

ΣΟΦΙΑ.-- Στην κατασκευή τείχους μήκους 30 χλμ κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, που θα είναι έτοιμο ως το Φλεβάρη, προχωρούν οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσε χτες ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Ανγκελ Ναϊντένοφ. Νωρίτερα, ο τεχνικός διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» στη Βουλγαρία, Αντρέι Φιξ, ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 θα ξεκινήσει η κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού...

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Συνεχίστηκαν και χτες οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Ταϊλάνδη, με τους διαδηλωτές να κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα στο αρχηγείο της αστυνομίας, στην Μπανγκόκ. Η πρωθυπουργός της χώρας, ωστόσο, Γινγκλούκ Σιναουάτρα, η οποία επιβίωσε όπως αναμενόταν της πρότασης μομφής, που κατέθεσε κατά της κυβέρνησής της η αντιπολίτευση, με 297 ψήφους υπέρ και 134 κατά της παραμονής της στην εξουσία, ζήτησε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις οι οποίες μπορεί να έχουν συνέπειες στην οικονομία και να ξεκινήσει διάλογο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη διαρροή καυσίμων σε ποταμό στην Αρκτική (2020-06-05 00:00:00.0)
Εκλογές με υπόνοιες για νοθεία (2017-11-30 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα ο λαός (2009-10-28 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα ο λαός (2009-10-28 00:00:00.0)
Βάρβαρη καταστολή του λαού (2009-09-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ