Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Δεκάδες νεκροί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος...

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν Τζούμπα καθώς η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ φαίνεται πως επιχειρεί γενικότερο ξεκαθάρισμα και απομάκρυνση όλων των υποστηριχτών του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ τον οποίο κατηγορεί ως αυτουργό απόπειρας πραξικοπήματος.

Σποραδικά πυρά αλλά και αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες σε διάφορα σημεία της πόλης παρά τις αρχικές καθησυχαστικές δηλώσεις του Νοτιοσουδανού προέδρου πως ελέγχει την κατάσταση. Στρατιωτικές νοσοκομειακές αρχές μιλώντας σε τοπικό ραδιοσταθμό του ΟΗΕ στην Τζούμπα υποστήριξαν πως στη διάρκεια επιχειρήσεων σκοτώθηκαν πάνω από 75 στρατιώτες ενώ ο υπουργός Πληροφοριών μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα επιβεβαίωσε τις συλλήψεις 10 πρώην αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και έξι υπουργοί, που φέρεται πως συνδέονταν με την απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους του Ρ.Μάτσαρ. Αλλες πηγές ανέφεραν πως μέλη της προεδρικής φρουράς εισέβαλαν χτες και λεηλάτησαν την κατοικία του πρώην αντιπροέδρου τρομοκρατώντας και τραυματίζοντας μέρος του προσωπικού υπηρεσίας που βρισκόταν εντός του κτιρίου.

Τα ίχνη του πρώην αντιπροέδρου αγνοούνται. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέδιδαν πως βρίσκεται εν πτήσει προς τις ΗΠΑ ενώ άλλοι υποστήριζαν πως παραμένει στην πρωτεύουσα Τζούμπα, το διεθνές αεροδρόμιο της οποίας παρέμενε χτες κλειστό για δεύτερη μέρα.

Η ρευστή κατάσταση σύγχυσης που επικρατεί στην πόλη προκαλεί πανικό σε χιλιάδες κατοίκους της. Ο αναπληρωτής διευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στην πόλη δήλωσε πως πάνω από 13.000 άμαχοι, ανάμεσα σε αυτούς και αρκετοί τραυματίες, έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε δύο από τα κτίρια που διατηρούν τα Ηνωμένα Εθνη στο Νότιο Σουδάν και ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και ανακούφιση των πολιτών.

Λίγες ώρες μετά ο υπουργός Εσωτερικών του Νότιου Σουδάν Αλέου Αγιενγ Αλέου εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας πως η «κατάσταση ελέγχεται πλήρως» και ότι οι εξελίξεις και οι σποραδικές ριπές πυρών είναι μέρος των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του στρατού έναντι των υποστηρικτών του πρώην αντιπροέδρου.

Τέλος χτες βράδυ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Νότιο Σουδάν να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα λόγω της κρισιμότητας των τελευταίων εξελίξεων, ενώ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τα καταιγιστικά γεγονότα στην Τζούμπα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες σφοδρές συγκρούσεις, πέντε χρόνια μετά την ανεξαρτησία... (2016-07-12 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα χολέρας (2014-05-28 00:00:00.0)
Εμπλοκή και του στρατού της Ουγκάντα (2014-01-18 00:00:00.0)
Μεταφορά στρατευμάτων προωθούν ΗΠΑ και ΟΗΕ (2013-12-25 00:00:00.0)
Και πάλι σύγκρουση με «άρωμα» πετρελαίου (2013-12-22 00:00:00.0)
Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος (2013-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ