Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερή στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Νέα ενέργεια με αφορμή την υπογραφή της αντιμεταναστευτικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Σε μια νέα κίνηση, ενταγμένη στην πολιτική της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αγκυρα διαμήνυσε στην ΕΕ ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει με την Κύπρο τη «Συμφωνία Επανεισδοχής Παράνομων Μεταναστών» εισερχόμενων στην ΕΕ μέσω του τουρκικού εδάφους, που υπέγραψε πρόσφατα με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία απέστειλε επιστολή προς την Κομισιόν, γνωστοποιώντας πως εξακολουθούν να ισχύουν οι θέσεις που είχε διατυπώσει ήδη από το 2004, ότι δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δηλώνοντας ότι τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 16 Δεκέμβρη θα την εφαρμόσει με όλες τις χώρες της ΕΕ, πλην Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, η Λευκωσία ζήτησε από την Κομισιόν να απαντήσει ανάλογα προς την Αγκυρα, σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση. Επίσης, αναζήτησε νομική γνωμάτευση για τις ενδεχόμενες προεκτάσεις που έχει η δήλωση της Τουρκίας. Μια πρώτη απάντηση που φέρεται να έλαβε είναι πως η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής και δεν έχει καμιά επίπτωση επί της υποχρέωσής της να εφαρμόσει τη «Συμφωνία Επανεισδοχής Παράνομων Μεταναστών».

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφερόμενος στο θέμα έκανε την εξής δήλωση: «Η ΕΕ, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία και με την οποία υπέγραψε πριν λίγες ημέρες συμφωνία επανεισδοχής, έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ανήκει επιπλέον και στη ζώνη του ευρώ. Αν αυτό το απλό και θεμελιώδες δεδομένο δεν γίνει αντιληπτό και παραδεκτό από την Τουρκία, δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της».

Θυμίζουμε ότι της συμφωνίας που υπέγραψαν στις 16 Δεκέμβρη ΕΕ και Τουρκία (αφορά στην απέλαση μεταναστών και προσφύγων από χώρες της ΕΕ πίσω στην Τουρκία, κι από εκεί νέος εξοβελισμός τους σε άλλες χώρες ή τις πατρίδες τους απ' όπου έφυγαν κυνηγημένοι) προηγήθηκε αρκετό ...παζάρεμα. Στόχος, η άρση, το 2017, της υποχρέωσης για έκδοση βίζας που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους Τούρκους υπηκόους. Η τουρκική κυβέρνηση είχε μονογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής από το 2012, αλλά είχε αναστείλει την επίσημη υπογραφή της θέλοντας να εξασφαλίσει τη δέσμευση της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

Η «ιστορική» συμφωνία, όπως τη χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπεγράφη, παρουσία του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, και την κοινοτική επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση των Τούρκων πολιτών εντός των συνόρων της, χωρίς βίζα, σε τριάμισι χρόνια.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η συμφωνία αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ», προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο μερών. Ως προς το καθεστώς των θεωρήσεων, ο Ερντογάν δήλωσε πως «δεν είναι διόλου ανησυχητικό ότι θα αρθεί το καθεστώς των θεωρήσεων στην ΕΕ. Οι απαιτήσεις θεώρησης θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι δεν έχουν αρθεί βλάπτει μόνο την Ενωση (...) Η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα από την οποία οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν, αλλά χώρα στην οποία επιστρέφουν. Σήμερα, η κατάσταση δεν είναι πλέον τέτοια που να απαιτεί από τους πολίτες να φύγουν για οικονομικούς λόγους ή για λόγους περιορισμού των ελευθεριών τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επιστροφές» μεταναστών στην Τουρκία (2016-09-27 00:00:00.0)
Παράταση στον έλεγχο των συνόρων από Δανία και Σουηδία (2016-06-02 00:00:00.0)
«Μακάρι να έρθουν οι Τούρκοι τοποτηρητές στα νησιά» (2016-03-16 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» κι άλλο τα ευρωπαϊκά σύνορα (2014-10-03 00:00:00.0)
Σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των δύο αστικών τάξεων (2013-12-14 00:00:00.0)
Ενα «καυτό» σύμπλεγμα (2005-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ