Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ξεκινά σήμερα το διήμερο δημοψήφισμα

Ενώ ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Α. Φ. ελ Σίσι προετοιμάζει το έδαφος της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές

ΚΑΪΡΟ.--

Στις κάλπες καλούνται σήμερα και αύριο εκατομμύρια Αιγύπτιοι ψηφοφόροι προκειμένου να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν το νέο σχέδιο συντάγματος της χώρας, το οποίο περιορίζει το ρόλο του ισλαμικού νόμου σε διάφορα επίπεδα εξουσίας, ισχυροποιεί το ρόλο και τα προνόμια του πανίσχυρου αιγυπτιακού στρατού και υπερασπίζεται (στα λόγια τουλάχιστον...) την ισότητα ανδρών και γυναικών καθώς και την εκπροσώπηση των τελευταίων στο κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το δημοψήφισμα θεωρείται ως η πιο αξιόπιστη «σφυγμομέτρηση» των διαθέσεων του αιγυπτιακού λαού μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι τον περασμένο Ιούλη αλλά και «δοκιμή» για τα φιλόδοξα σχέδια του υπουργού Αμυνας στρατηγού Αμπντελ Φατάχ ελ Σίσι για εκλογή του στον προεδρικό θώκο κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Τα σχέδιά του υπαινίχθηκε με σαφήνεια το Σάββατο, στη διάρκεια συνάντησής του με κυβερνητικούς αξιωματούχους δηλώνοντας: «Αν πρέπει να θέσω υποψηφιότητα, θα πρέπει να υπάρχει ένα αίτημα του λαού προς αυτήν την κατεύθυνση και μια εντολή από το στρατό μου».

Πάντως οι περίπου 680.000 Αιγύπτιοι μετανάστες στο εξωτερικό που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα αγνόησαν το κάλεσμα στις κάλπες, αφού ψήφισε μόλις το 5%.

Νωρίτερα χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, αμφότεροι υπογράμμισαν (σύμφωνα με ρεπορτάζ της αιγυπτιακής εφημερίδας «Αλ Αχράμ») «τη σημασία» διεξαγωγής ενός «διαφανούς δημοψηφίσματος» για το νέο αιγυπτιακό σύνταγμα στο οποίο «όλοι οι Αιγύπτιοι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν ελεύθερα».

Χτες, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προειδοποιώντας εμμέσως τους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να μην διαταράξουν το δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε φαινόμενα βίας θα αντιμετωπιστούν «με απαράμιλλη βία». Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» από την πλευρά τους επανέλαβαν την έκκλησή τους για μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος καλώντας τους υποστηρικτές τους να μην διαδηλώσουν κοντά σε εκλογικά τμήματα...

Διεθνή πρακτορεία σημειώνουν πως τις τελευταίες μέρες περιπολούν πάνοπλοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου πάνω από 350.000 αστυνομικοί και στρατιώτες (ακόμα και ειδικές δυνάμεις...).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ