Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης

ΚΙΕΒΟ.--

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία συνεχίζεται με αιχμή το ζήτημα του προσανατολισμού προς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Είναι γνωστή η διένεξη που ξεκίνησε από τα μέσα Νοέμβρη με αφορμή τη μη υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ, που επέλεξε η κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η οποία προχώρησε σε συμφωνία με τη Ρωσία, που θεώρησε επωφελέστερη. Νέο επεισόδιο στην κόντρα αποτελεί ο τραυματισμός του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο, (ήταν υπουργός στην κυβέρνηση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο που είναι στη φυλακή για υπόθεση διαφθοράς) σε διαμαρτυρία την Παρασκευή το βράδυ έξω από τα δικαστήρια. Η υπόθεση αφορούσε την καταδίκη 3 ανδρών με την κατηγορία ότι το 2011 επιχείρησαν να ανατινάξουν ένα άγαλμα του Λένιν. Ο εν λόγω πολιτικός που συμμετείχε στη διαμαρτυρία μαζί με άλλους επιχείρησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά των 3 στην φυλακή και εκεί έγινε η επέμβαση της αστυνομίας.

Την Κυριακή μερικές χιλιάδες οπαδών της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό του Λουτσένκο, που υπέστη εγκεφαλική διάσειση, και απαίτησαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

Το νέο αυτό περιστατικό δείχνει ότι η αντιπαράθεση με διάφορες αφορμές θα συνεχιστεί. Ωστόσο η ουσία της είναι για τον προσανατολισμό των συμμαχιών της αστικής τάξης, και δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν με τη μια ή άλλη εκδοχή διαχείρισης την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που επικράτησε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ