Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν οργάνωσαν συνδικάτα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Αγκυρα το Σάββατο, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για να μείνουν τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας εγκλωβισμένα στην ενδοαστική αντιπαράθεση που μαίνεται.

Χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Α. Γκιουλ, κάλεσε σε συναντήσεις τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Το Σάββατο, μάλιστα, αυτό ήταν η αφορμή για να πιαστούν μέχρι και στα χέρια μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Αναφερόμενος στα επεισόδια ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «προβοκάτορες», συμπληρώνοντας ότι οι δικαστές στρέφονται κατά της επιχειρηματικότητας την οποία - κατά τον ίδιο - έρχεται να υπερασπιστεί το επίμαχο ν/σ.

Μετά τη συνάντηση με τον Γκιουλ, ο Κιλιντσάρογλου δήλωσε ότι «θέλουμε το δικαστικό σώμα να είναι ανεξάρτητο». Ενώ αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι υπήρξε και συνάντηση του Γκιουλ με τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Στέφαν Φούελ, δήλωσε (μέσω του Twitter) ότι η Τουρκία πρέπει να βεβαιωθεί πως οι αλλαγές που προωθεί συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Χτες επίσης, η Τουρκική Ενωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (TUSAID) έκανε παρέμβαση ενάντια στο ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση για το διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι ενέχει τον κίνδυνο να επιβληθεί ευρεία λογοκρισία. Την Παρασκευή το απόγευμα, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι επρόκειτο να κατατεθεί αίτημα για άρση της ασυλίας των τεσσάρων πρώην υπουργών.

Παρέμβαση Οτσαλάν

Παρέμβαση για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα έκανε προχτές ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε μήνυμά του από το νησί - φυλακή Ιμραλί ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης όπου κρατείται.

«Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις που επιδιώκουν τον πόλεμο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα επιτείνουν τη συνωμοσία τους, εκτός κι αν η (ειρηνευτική) διαδικασία επιτευχθεί και μια χώρα απόλυτα δημοκρατική οικοδομηθεί», σημείωσε ο Κούρδος ηγέτης εμφανιζόμενος κατά έναν τρόπο στο πλευρό της κυβέρνησης, με την οποία την περασμένη άνοιξη ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά αυτές για διάφορους λόγους δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Επιβεβαιώνοντας ότι η κουρδική κοινότητα θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις εξελίξεις γύρω από την αναμόρφωση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού, ο Οτσαλάν σημείωσε ότι «τώρα είναι η στιγμή να υιοθετηθούν οι νομικές διατάξεις που καθυστερούν έως σήμερα για διάφορους λόγους», ζητώντας να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά παραχωρήσεις στους Κούρδους. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί διαρκώς να μένει στον αέρα», εξήγησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ