Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΑΠΩΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Εντονο το ενδιαφέρον των μονοπωλίων

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για μπίζνες στη Μοζαμβίκη
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για μπίζνες στη Μοζαμβίκη
ΜΑΠΟΥΤΟ.--

Στη δημιουργία νέων γόνιμων πεδίων δράσης για τα ιαπωνικά μονοπώλια, στο πλαίσιο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με την Κίνα και δυτικές χώρες, αναζήτησε με την επικείμενη ολοκλήρωση της περιοδείας του στο Ομάν και τρεις αφρικανικές χώρες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναχωρώντας χτες από την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, για την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα (τελευταίο σταθμό της περιοδείας του) σημείωσε ότι η Αφρική είναι το τελευταίο «σύνορο για την ιαπωνική διπλωματία», μην κρύβοντας το έντονο ενδιαφέρον για νέες μπίζνες από ιαπωνικούς κολοσσούς, δεκάδες διευθυντικά στελέχη των οποίων των συνόδευσαν στο ταξίδι του σε Ομάν, Ακτή Ελεφαντοστού, Μοζαμβίκη και Αιθιοπία.

Το ενδιαφέρον του Αμπε ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περίπτωση της Μοζαμβίκης, όπου ανακαλύφθηκαν το 2011 πάνω από 100 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, τα οποία για την Ιαπωνία θα αρκούσαν για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ενεργειακής κατανάλωσης για πάνω από 20 χρόνια. Μάλιστα, χτες εκπρόσωπος της ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας Μιτσούι που δραστηριοποιείται γύρω από την εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων στη Μοζαμβίκη δήλωνε πως σχεδιάζεται η ετήσια παραγωγή 10.000.000 τόνων υγραερίου το 2018, προβλέποντας ως πιθανή να γίνει η Μοζαμβίκη η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή υγραερίου μετά το Κατάρ και την Αυστραλία.

Επιπλέον, ο Αμπε ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προωθήσει στη βόρεια Μοζαμβίκη το αγροτικό σχέδιο ProSAVANA, για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής στο διάδρομο Νακάλα έκτασης 14,5 εκατομμυρίων εκταρίων, δίνοντας 676.000.000 δολάρια έως το 2017, σε αντιδιαστολή με τις επενδύσεις ύψους 75 δισ. δολαρίων που έχει δώσει η Κίνα για διάφορα αναπτυξιακά έργα υποδομών στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών, υγείας, εκπαίδευσης, ιατρικής, κ.ά.

Το Σαββατοκύριακο στην επίσκεψή του στην Ακτή Ελεφαντοστού ο Αμπε υποσχέθηκε την παροχή βοήθειας 83,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των Αφρικανών οικονομικών προσφύγων που έρχονται από το λεγόμενο Σαχέλ της βόρειας Αφρικής και στρέφονται σε χώρες όχι μόνον της Ευρώπης αλλά και της δυτικής Αφρικής για εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με την περιοδεία Αμπε στην Αφρική, ξεκίνησε στις 6 του μήνα αφρικανική περιοδεία και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ