Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αντιδράσεις από Ιαπωνία και Βιετνάμ

TOKIO - ANOΪ.--

Νέες αντιδράσεις προστίθενται διαρκώς γύρω από τις «ρυθμίσεις» που ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές για τα αλιευτικά σκάφη που κινούνται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ζητώντας από αυτά σχετική άδεια για να ψαρεύουν ή να ερευνούν.

Μετά την Ουάσιγκτον και τη Μανίλα, έντονη (όπως αναμενόταν) ήταν και η αντίδραση του Τόκιο καθώς ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, δήλωσε: «Το να προχωρά κανείς σε τέτοιες ρυθμίσεις μονομερώς, σαν να πρόκειται για δικά του θαλάσσια ύδατα και να επιβάλλει περιορισμούς σε αλιευτικά σκάφη είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό διεθνώς». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «όχι μόνο η Ιαπωνία αλλά η διεθνής κοινότητα ως σύνολο ανησυχεί πως η Κίνα απειλεί μονομερώς την υπάρχουσα διεθνή τάξη». Η επισήμανση του Ιάπωνα αξιωματούχου έγινε την Κυριακή, την ίδια μέρα που - σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων - τρία κινεζικά πλοία μπήκαν σε θαλάσσια ύδατα κοντά στα νησιά Σενκάκου (στα ιαπωνικά) / Ντιαογιού (στα κινεζικά) τα οποία σήμερα θεωρούνται ιαπωνική επικράτεια αλλά διεκδικεί και η Κίνα (που το Νοέμβρη μάλιστα διεύρυνε τη ζώνη αεράμυνάς της και πάνω από αυτά).

Οι κανονισμοί που ανακοίνωσε η Κίνα αφορούν σε μια έκταση 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν τα 2/3 του συνόλου της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας), που περιλαμβάνουν περιοχές διαφιλονικούμενες μεταξύ μιας σειράς χωρών, όπως οι Κίνα, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι.

Αντιδρά και το Ανόι

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του βιετναμέζικου υπουργείου Εξωτερικών, Λουόνγκ Ταν Νγκι, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός και άλλες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Κίνα τους τελευταίους μήνες είναι «παράνομες και άκυρες» και παραβιάζουν σοβαρά την κυριαρχία του Βιετνάμ. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Νγκι σημείωσε πως «το Βιετνάμ απαιτεί η Κίνα να ακυρώσει τις παραπάνω εσφαλμένες πράξεις και να συνεισφέρει πρακτικά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Οι συνεχείς διπλωματικές παρεμβάσεις συνοδεύουν την «κινητικότητα» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και σε στρατιωτικό επίπεδο. Σ' αυτό το πλαίσιο, Ουάσιγκτον και Σεούλ συμφώνησαν πώς θα καταμερίσουν το κόστος για την παραμονή της δύναμης 28.500 στρατιωτών που θα «σταθμεύει» στη Νότια Κορέα την επόμενη 5ετία. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διευρύνουν τα «πατήματά» τους στην περιοχή, όπως φανέρωσε και η πρόσφατη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην περιοχή, χωρίς να παραλείψει να επισκεφτεί και το Ανόι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ