Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Αβανα

Ο Κολομβιάνος αντάρτης Χουλιάν Κονράδο
Ο Κολομβιάνος αντάρτης Χουλιάν Κονράδο
ΑΒΑΝΑ.--

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε χτες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) στην κουβανική πρωτεύουσα, διαπραγματεύσεις που έχουν συμπληρώσει ήδη 1 χρόνο και 2 μήνες από όταν ξεκίνησαν στο Οσλο της Νορβηγίας με εγγυήτριες χώρες τη Νορβηγία και την Κούβα, και τη Βενεζουέλα και τη Χιλή να συνοδεύουν επίσης τη διαδικασία.

Σύμφωνα και με τις δύο πλευρές έχουν επιτευχθεί 2 επιμέρους συμφωνίες για τα ζητήματα της αγροτικής μεταρρύθμισης και της πολιτικής εκπροσώπησης. Ο γύρος που ξεκινά αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου, και ακολουθούν άλλα 3 σημεία της κοινής ατζέντας. Αυτά είναι τα δικαιώματα των θυμάτων από την πολύχρονη σύγκρουση και την επιστροφή εδαφών και περιουσιών στα 4 εκατομμύρια εκτοπισμένων λόγω της ένοπλης αντιπαράθεσης (κυρίως της δράσης των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, που δρουν για λογαριασμό των πλουτοκρατών και των πολυεθνικών μονοπωλίων), τη διαδικασία επιβεβαίωσης της εφαρμογής της ειρήνης όταν αυτή υπογραφεί. Για να ισχύσουν τα 6 σημεία πρέπει να σημειωθεί γενική συμφωνία.

Ενα νέο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση ήρε το αίτημα έκδοσης του αντάρτη και συνθέτη των FARC Χουλιάν Κονράδο (το πραγματικό του όνομα είναι Γκιγιέρμο Ερνίκε Τόρες) και έτσι αυτός απελευθερώθηκε από τη βενεζουελάνικη κυβέρνηση που κρατούνταν εδώ και 2 χρόνια και 2 μήνες. Ο 60χρονος αγωνιστής πήρε άδεια να μεταβεί στην Κούβα και αναμένεται να ενταχθεί στη διαπραγματευτική ομάδα των ανταρτών, όταν καλυτερεύσει η υγεία του. Η κυβέρνηση της Κολομβίας, διά του εκπροσώπου της, επικεφαλής των διαπραγματευτών Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε είπε ότι η άρση της έκδοσης έγινε για «ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ συμπλήρωσε ότι το 2014 θα γίνει προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες. Μέσα στο χρόνο αυτό, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν βουλευτικές εκλογές στις 9 Μάρτη και προεδρικές στις 25 Μάη.

Πάντως, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η αντιδραστική κυβέρνηση συνεχίζει την ένοπλη σύγκρουση, παρά τη μηνιαία μονομερή κατάπαυση πυρός από τους αντάρτες, ενώ συνεχίζει να διώκει αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, όπως η τελευταία περίπτωση του Φρανσίσκο Χαβιέρ Τολόζα, μέλους της Εθνικής Γραμματείας της «Πατριωτικής Πορείας» και υπεύθυνου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του κινήματος που φυλακίστηκε με την κατηγορία της «σοβαρής εξέγερσης» και «σχέσεις με το αντάρτικο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ