Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η συγνώμη...

«

Χαράς Ευαγγέλια» παντού. «Ανάσταση», μετά το Πάσχα, στην Ελλάδα. Περίεργες εικόνες: Στις εκκλησιές, ορθόδοξοι και καθολικοί ψάλλουν μαζί «ευλογημένος ο Ερχόμενος» και «δόξα εν Υψίστοις». Στα τηλεοπτικά παράθυρα, ο παπα-Τσάκαλος ασπάζεται τον πατέρα Μάρκο. Στους δρόμους, η Λουκά κλαίει από χαρά στην αγκαλιά του Γασπαράκη.

- Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;

- Ο πάπας της Ρώμης ζήτησε συγνώμη από τον αρχιεπίσκοπο της Αθήνας για τις Σταυροφορίες, παιδί μου.

Αυτό ήταν, λοιπόν. Εφτανε μια επίσκεψη του Ποντίφικα στην Αρχιεπισκοπή για να «πετάξει» από πάνω της, η Ορθοδοξία, τα «πένθιμα», που φορούσε επί 800 χρόνια. Και από τώρα και πέρα όλα θα πάνε κατ' ευχήν, μας λένε. Το ευχήθηκαν από την τηλεόραση ο Λιάνης και ο Πολύδωρας. Θα αρθούν οι διαφωνίες και οι διχογνωμίες. Για όλα: Το «φιλιόκβε», τον τρόπο βαπτίσματος, την «ουνία». Ακόμα και το πρόβλημα των «πρωτείων» θα λυθεί. Ηδη, ο Αγιος Ζακύνθου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, τα παρέδωσε στον εκάστοτε επίσκοπο Ρώμης.

Βλέπω, όμως και πρόσωπα σκυθρωπά και προβληματισμένα. Υπάρχουν και «άπιστοι Θωμάδες» στην Ελλάδα. Αυτοί θέλουν να βάλουν το δάκτυλό τους «επί των τύπων των ήλων», αρνούμενοι να πειστούν από τον παπικό λόγο και το αρχιεπισκοπικό χειροκρότημα. Οχι ότι τους «κόφτει», αλλά υποστηρίζουν πως μια συγνώμη για το μακρινό παρελθόν, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες για το παρόν και τις προθέσεις για το μέλλον. Ισχυρίζονται πως είναι «σικέ» η μετάνοια του ενός κι η αποδοχή της από τον άλλο. Και ρωτούν αν, π.χ., είναι εύκολο να παραμερίσει ο ένας για να προηγηθεί ο άλλος στην ατραπό που ανοίγει τη λεωφόρο για να πορευτεί το μεγάλο κεφάλαιο προς τη «λεία» των χωρών των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ.

Κι αναρωτιούνται γιατί ο Ποντίφικας δε ζητάει συγνώμη για τα τωρινά; Οχι από τον αρχιεπίσκοπο, τον, εν πολλοίς, συνένοχό του, αλλά από τους λαούς. Για τη συμμετοχή του ίδιου προσωπικώς και του καθολικισμού στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, που ανέτρεψε την ισορροπία στον κόσμο κι έφερε την παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού, αυξάνοντας τη φτώχεια των πολλών και τον πλούτο των λίγων. Για τη συνεργασία του Βατικανού με τη Μασονία και τη Μαφία, με στόχο ν' αποκλείσουν τους κομμουνιστές της Ιταλίας από την κυβερνητική εξουσία. Για τη συναίνεση του παπισμού στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Ακούω, όμως και κοροϊδευτικές φωνές και πονηρά γελάκια. Υπάρχουν και αφελείς στην Ελλάδα. Είναι αυτοί που διακωμωδούν το γήρας του Αλάθητου Καθολικού και το κόρδωμα του Ανυποχώρητου Ορθόδοξου. Αφελείς και άφρονες. Μπορεί να μην φοβούνται «προς κέντρα λακτίζειν», αλλά δε δικαιούνται να υποτιμούν τη δύναμη της θρησκείας. Δεν είναι μόνο η τύχη του Γαλιλαίου, του Καζαντζάκη, του Ρουσντί, που δείχνει την αγριότητα κατά των ανθρώπων την οποία επιδεικνύει σε όλες τις εκφάνσεις της. Κι ας μην ξεχνάει κανείς πως πιστοί των θρησκειών υπήρξαν βασιλείς και δικτάτορες και εξακολουθούν να τις διακονούν οι ισχυροί της Γης.

Ακόμα μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη για τους λαούς και για το μέλλον της ανθρωπότητας θα είναι η δύναμη της Θρησκείας, όταν ενωθούν οι χριστιανικές εκκλησίες. Γιατί δε θα πρόκειται για ένωση των ανθρώπων στο δρόμο προς τον Παράδεισο, αλλά για συνένωση αντιδραστικών και αναχρονιστικών δυνάμεων στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κολασμένης επίγειας εξουσίας του χρήματος...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ...στίβο και ο αρχιεπίσκοπος (2004-07-13 00:00:00.0)
Βαθαίνει το ρήγμα Εκκλησίας - Πατριαρχείου (2003-10-17 00:00:00.0)
Εδώ παπάς, εκεί Πάπας (2001-05-09 00:00:00.0)
Ερχεται ο Πάπας... (2001-05-02 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες (2001-04-19 00:00:00.0)
Δεν τον καλέσαμε εμείς τον πάπα αλλά... (2001-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ