Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
Δήλωση απειθαρχίας στους κυβερνητικούς εκβιασμούς

Εντεκα δήμαρχοι της χώρας αντιδρούν αγωνιστικά στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και απαιτούν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Ενωσης

Την κατηγορηματική άρνησή τους να πειθαρχήσουν στους εκβιασμούς του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας να αναλάβουν τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς με τους κυβερνητικούς όρους - δηλαδή χωρίς να καλύπτονται οι δαπάνες της λειτουργίας τους, αλλά και της βελτίωσης των άθλιων υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό - δηλώνουν, σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλο, έντεκα δήμαρχοι της χώρας.

Οι δήμαρχοι Βύρωνα Ν. Ρογκάκος, Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, Λυκόβρυσης Χρ. Σκαμάκης, Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, Πετρούπολης Γ. Γιώγος, Μελιτειέων Κέρκυρας Β. Αρμενιάκος, Ζίτσας Ιωαννίνων Σ. Σιαπατόρης, Πασσαρώνος Ιωαννίνων Θ. Παπαϊωάννου, Αγ. Παύλου Θεσσαλονίκης Μ. Μοσχονάς, Καρδίτσας Χρ. Τέγος και Ηρακλεωτών Γρεβενών Χρ. Σταμπολίδης, στην αρχή της επιστολής τους, επισημαίνουν τις σοβαρότατες ευθύνες της ΚΕΔΚΕ και του προέδρου της για τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα των παιδικών σταθμών και γενικότερα στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), αλλά και την καταστρατήγηση ομόφωνων αποφάσεων συνεδρίων του οργάνου.

«Ξεχνάτε πολύ γρήγορα τις αποφάσεις του συνεδρίου (σ.σ. της Κω) και ιδιαίτερα το σημείο που είχαμε συμφωνήσει όλοι ότι δε δεχόμαστε καμία αρμοδιότητα, εάν δεν εξασφαλίζεται 100% η οικονομική κάλυψή τους από το κράτος. Εχετε ξεχάσει τη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και απλά επαναλαμβάνετε ότι η ΤΑ συνεχίζει τη διεκδίκησή τους», τονίζουν οι δήμαρχοι προς τον Π. Κουκουλόπουλο, «ρωτώντας» τον: «Τι έχετε κάνει, όμως, σε αυτή την κατεύθυνση; Πώς ελέγχετε, έστω και μετά το τελευταίο συνέδριο, να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλοπή των χρημάτων της Αυτοδιοίκησης;». Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Τίποτε εκτός του να εμφανίζεσθε σε κοινές συνεντεύξεις με υπουργούς σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συμφωνείτε, συναινείτε τελικά σε όλα και με τη βοήθεια των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) παίρνετε ομόφωνες αποφάσεις».

Συνενοχή στην υποβάθμιση

Στο σημείο αυτό, οι δήμαρχοι υπενθυμίζουν ότι η απόφαση για παραχώρηση των παιδικών σταθμών στους δήμους ελήφθη ομόφωνα από το ΔΣ, χωρίς τα μέλη του να ασχοληθούν ποτέ σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (δηλαδή σε υποδομές, προσωπικό, οικονομικά, ανάγκη δημιουργίας νέων με βάση τις ανάγκες των κατοίκων) ή την εκπαίδευση που παρέχεται. Με αυτή την έννοια, είναι εμφανές ότι η ΚΕΔΚΕ συμφώνησε «στη συνέχιση της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης, στην υποβάθμιση των σταθμών και στη μεγαλύτερη επιβάρυνση των δημοτών μας» - υπογραμμίζεται στην επιστολή. Χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι καλούν τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ να εγγυηθεί, δημόσια αν μπορεί, ότι η πενιχρή οικονομική ενίσχυση που δόθηκε φέτος στους δήμους για να λειτουργήσουν τους παιδικούς σταθμούς, θα δοθεί και του χρόνου. Ακολούθως τον καλούν να ενημερώσει τι θέση θα λάβει στην περίπτωση που δικαιωθούν η ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και αρκετοί δήμοι που δε δέχονται με τους κυβερνητικούς όρους την εν λόγω αρμοδιότητα και ίσως προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της αντισυνταγματικότητας του νόμου (σ.σ. Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος κρατική αρμοδιότητα που μεταφέρεται στους δήμους, πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους).

Αυτοδιοίκηση με το «εντέλλεσθαι»

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις αντιδράσεις που δημιούργησαν οι όροι μεταφοράς των παιδικών σταθμών στους δήμους, η κυβέρνηση επιχείρησε να τις κάμψει με άνωθεν πιέσεις και εκβιαστικά έγγραφα. Αυτό συνέβη - υπενθυμίζουν οι δήμαρχοι - στην περίπτωση της ΤΕΔΚ Νομού Αττικής, η οποία, παρά τις αντιδράσεις πολλών αιρετών, έκανε πίσω και συμφώνησε στην ανάληψη της αρμοδιότητας, αλλά και στις προκλητικές εγκυκλίους του ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, Π. Βασιλείου, με τις οποίες καλούνταν οι δήμοι να παρανομήσουν, πληρώνοντας από τα ταμεία τους για τη λειτουργία των σταθμών. Στην ίδια ρότα ήταν και το έγγραφο του ΓΓ Περιφέρειας Αττικής προς τους δήμους που δεν «πειθαρχούν», στο οποίο ομολογείται ότι «η ανάληψη των παιδικών σταθμών θα δημιουργήσει δαπάνη σε βάρος των δημοτικών προϋπολογισμών, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προϋπολογιστεί».

«Είναι δυνατόν να δέχεστε να καταργείται στην πράξη το θεσμοθετημένο δικαίωμα των Δημοτικών Συμβουλίων να αποφασίζουν για τα της πόλης τους;», απευθύνονται προς τον πρόεδρο οι δήμαρχοι. Και δηλώνουν κατηγορηματικά πως την αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών και τις υπόλοιπες «θέλουμε να τις λειτουργήσουμε αξιόπιστα και όχι σε βάρος των δημοτών με την επιβολή τροφείων ή με τη μείωση βασικών άλλων κοινωνικών υπηρεσιών». Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουν την ενημέρωση προσωπικού και δημοτών και θα συντονίσουν με συναδέλφους τους και ΤΕΔΚ προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανα που επικυρώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις (2006-12-19 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση στραγγαλίζει οικονομικά τους Δήμους (2003-07-31 00:00:00.0)
Με προβλήματα η κατάθεση δικαιολογητικών (2001-05-24 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής (2000-10-04 00:00:00.0)
Ο,τι πει η... πλειοψηφία (1999-03-31 00:00:00.0)
Πρόταση για αναλογικότερη εκπροσώπηση (1998-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ