Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑΤΟ
Ελεγχος «προόδου» στους στόχους της λυκοσυμμαχίας

Συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες η 170ή Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών, με τη συμμετοχή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Στην πρώτη της Σύνοδο για το 2014, η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί με τις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, τις εν εξελίξει ενέργειες για το μετασχηματισμό της λυκοσυμμαχίας σε ακόμα αντιδραστικότερη και επιθετικότερη μορφή, τις μελλοντικές εταιρικές σχέσεις με άλλους «συμμάχους».

Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές της Συνόδου αύριο θα είναι ο στρατηγός Mashal Al Zaben, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας, ο οποίος θα μιλήσει για την κατάσταση από πλευράς «ασφαλείας» στην περιοχή της Μεσογείου. Επίσης, αύριο στη Σύνοδο θα παραστεί εκπροσωπώντας τη Ρωσία ο στρατηγός Valery Gerasimov, συμμετέχοντας στις συζητήσεις για την παραπέρα στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

Οι αρχηγοί των επιτελείων θα επανεξετάσουν, επίσης, την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και θα εξετάσουν σχέδια για την μελλοντική επιχείρηση «Resolute Support». Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τον Maurits Jochems, ύπατο πολιτικό εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στη χώρα, το στρατηγό Philip M. Breedlove ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης και τον στρατηγό Joseph F. Dunford, διοικητή της ΝΑΤΟικής κατοχικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Επίσης, στη συνάντηση με εκπροσώπους της ΚFOR (η ΝΑΤΟική δύναμη που αναπτύχθηκε στο Κόσσοβο) οι αρχηγοί θα ενημερωθούν για την κατάσταση στην περιοχή, που, όπως λέγεται, επισήμως από τους ΝΑΤΟικούς θα αποτελέσει βάση συζήτησης για τη μελλοντική παρουσία της λυκοσυμμαχίας στο προτεκτοράτο.

Οι συναντήσεις της Πέμπτης θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη «πλήρους και αποτελεσματικής στρατιωτικής δράσης» του ΝΑΤΟ όπου χρειαστεί, ενώ, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, σκοπός της διήμερης Συνόδου των αρχηγών είναι και το να αναλύσουν βασικά στρατιωτικά ζητήματα με το βλέμμα στις επερχόμενες συναντήσεις των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας το Σεπτέμβρη στην Ουαλία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο στρατηγός Jean-Paul Palomeros, διοικητής της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (SACT) θα κάνει εισήγηση πάνω στην άσκηση «Trident Juncture 2015», μιας μεγάλης κλίμακας άσκηση σχεδιαζόμενη να γίνει το 2015 «που θα δώσει έμφαση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΝΑΤΟ και σε ευρύτερες πτυχές που σχετίζονται με τις πρωτοβουλίες Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων». Τέλος, ο στρατηγός Patrick de Rousiers, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ θα κάνει παρουσίαση όσων ακολούθησαν στην πράξη μετά τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για θέματα Αμυνας.

Επίσκεψη Α/ΓΕΝ στις ΗΠΑ για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος»

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται σε όλους τους παραπάνω ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και για λογαριασμό των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντασσόταν και η επίσκεψη στις ΗΠΑ του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη από τις 12 έως τις 17/1, κατά την οποία συναντήθηκε και συζήτησε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας», μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τον Αμερικανό Α/ΓΕΝ, τον διοικητή του στόλου, τον υποδιοικητή και τον επιτελάρχη της προαναφερόμενης Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ