Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις ΗΠΑ πρότεινε χτες και επίσημα για τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), τον αντιναύαρχο Μάικλ Ρότζερς, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη εμπιστοσύνης του Λευκού Οίκου στις μυστικές υπηρεσίες παρά το μπαράζ αποκαλύψεων για τις μαζικές παρακολουθήσεις.

ΒΟΣΤΩΝΗ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε χτες ότι οι αρχές θα ζητήσουν την επιβολή θανατικής ποινής στον 20χρονο κατηγορούμενο Τζοχάρ Τσαρνάγεφ για τη διπλή βομβιστική επίθεση στη διάρκεια του περσινού Μαραθωνίου της Βοστώνης, εφόσον κριθεί ένοχος από το δικαστήριο. Από τη βομβιστική επίθεση είχαν σκοτωθεί τρία άτομα και τραυματίστηκαν 264 άλλοι, εκ των οποίων αρκετοί ακρωτηριάστηκαν...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι πρώτοι μεταλλαγμένοι γενετικώς πίθηκοι, οι οποίοι προέκυψαν στο εργαστήριο με τη μέθοδο της τροποποίησης του DNA, που είναι γνωστή ως Crispr/Cas9, γεννήθηκαν χτες σε εργαστήριο υπό την επιμέλεια επιστημονικής ομάδας ερευνητών του Ιατρικού Πανεπιστημίου της πόλης Νιαντζίν και του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Ερευνας Πρωτευόντων Θηλαστικών στο Κανμίνγκ της Κίνας. Τα δύο πιθηκάκια γεννήθηκαν με στοχευμένες μεταλλάξεις στα γονίδια που ελέγχουν το μεταβολισμό, την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, τα βλαστοκύτταρα και τον καθορισμό φύλου.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Η πώληση του 25% της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας «Dong» στην αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs οδήγησε στην αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό της δανικής κυβέρνησης του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που είχε έξι υπουργούς. Η αντιλαϊκή κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων αδυνατίζει κι άλλο και δεν αποκλείεται να υπάρξει αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού προς αναζήτηση άλλου διαχειριστικού σχήματος.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Εταιρείες καλούνται να συστήσουν όλες οι μη κερδοσκοπικές ενώσεις στην Κροατία - ακόμη και οι αθλητικές ενώσεις και οι θρησκευτικές κοινότητες - οι οποίες παρουσιάζουν ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 230.000 κούνα. Οπως γνωστοποίησε χτες ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών, Σλάβκο Λίνιτς, μέσω της απόφασης επιχειρείται οι εν λόγω ενώσεις να πληρώνουν φόρους για τις κερδοφόρες δραστηριότητές τους και να υπάρξει διαχωρισμός των μη κερδοσκοπικών και των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων τους, ώστε να καταστεί πιο διαφανής η λειτουργία τους.

ΣΟΦΙΑ.-- Η Βουλγαρία δεν επιδιώκει κλείσιμο των συνόρων της με την Τουρκία για τις εμπορικές μεταφορές, αλλά είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα του επιχειρηματικού της κόσμου, δήλωσε χτες ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Δανιήλ Παπάζοφ, σχολιάζοντας τη μονομερή ακύρωση των αδειών των Βούλγαρων μεταφορέων για χρήση του οδικού δικτύου της Τουρκίας, για την οποία η Αγκυρα ειδοποίησε την Πέμπτη τη Σόφια με επίσημη επιστολή.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ν. Σουδάν Ντόναλντ Μπουθ κάλεσε χτες το Νοτιοσουδανό πρόεδρο Σάλβα Κιίρ από την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου βρίσκεται παρακολουθώντας τη διάσκεψη κορυφής του οργανισμού, να προχωρήσει άμεσα σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο των πρόσφατων αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε στρατό και στασιαστές ενόπλους του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ