Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για το Αντιπυραυλικό Σύστημα των ΗΠΑ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να υλοποιήσουν το πρόγραμμα του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Την 1η Μάη 2001 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους εξήγγειλε επίσημα την υλοποίηση του προγράμματος γνωστού ως "Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα" (NMD) των ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος προϋποθέτει την παραβίαση της συμφωνίας του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ΑΒΜ) που είχε υπογραφεί με την ΕΣΣΔ και η οποία απαγόρευε την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Με δεδομένη την εκφρασμένη ανησυχία πολλών κυβερνήσεων όπως της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της ΛΔ της Κίνας, αλλά και χωρών - μελών της ΕΕ, ότι η υλοποίηση του NMD θα προκαλούσε μια δραματική αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων και θα οδηγούσε πιθανά σε ένα νέο ξέφρενο γύρο εξοπλισμών.

Και τέλος, με αφορμή τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ, ώστε να πείσουν τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και άλλων χωρών όπως η Ν. Κορέα και η Ινδία να μην αντιδράσουν, αλλά να συμμετέχουν στην υλοποίηση του NMD,

Ερωτάται η κυβέρνηση για τη θέση της απέναντι στη συμφωνία ΑΒΜ του 1972 και τι στάση θα τηρήσει απέναντι στο πρόγραμμα NMD των ΗΠΑ και τον κίνδυνο πυροδότησης μιας νέας κούρσας εξοπλισμών;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ