Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Προετοιμασίες σε όλες τις πόλεις

Από το στρατόπεδο «Παπακυριαζής» στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει φέτος η μεγάλη Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει την Κυριακή 20 του Μάη η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις οργανώνονται από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και στις υπόλοιπες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μάλιστα, σήμερα στην Κατερίνη οργανώνεται λαμπαδηδοφορία η οποία θα ξεκινήσει στις 7μμ από το Σιντριβάνι και θα μεταφέρει το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη η επιλογή του σημείου εκκίνησης της φετινής πορείας συνδέεται άμεσα με το ρόλο που παίζουν οι υποδομές της πόλης στα ΝΑΤΟικά επεμβατικά σχέδια για την περιοχή των Βαλκανίων. Το στρατόπεδο «Παπακυριαζής» αποτέλεσε το χώρο στάθμευσης των ΝΑΤΟικών οχημάτων που επέστρεφαν από το Κόσσοβο «βομβαρδισμένα» με τα ραδιενεργά κατάλοιπα από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που κατακρεούργησαν την περιοχή την περίοδο των ανελέητων «ανθρωπιστικών βομβαρδισμών».

Η Πορεία Ειρήνης που αποτελεί συνέχιση της φιλειρηνικής δράσης του λαού της περιοχής, η οποία ξετυλίχτηκε όλο τον προηγούμενο χρόνο, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Κυριακής και θα κατευθυνθεί προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η ΕΔΥΕΘ απευθύνεται σε κάθε πολίτη, σε κάθε νέο άνθρωπο, σε κάθε συνδικαλιστική και κοινωνική οργάνωση της πόλης και τους καλεί να εντείνουν τους αγώνες και την πάλη τους, να συσπειρωθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, στον κοινό αγώνα για την απόκρουση σήμερα και την ανατροπή αύριο του ευρωατλαντικού φασισμού.

«Η Ελλάδα, με τις επιλογές της κυβέρνησης και παρά τη θέληση του λαού, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων, συμπορεύεται στην αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. Αλλάζει τη δομή του ελληνικού στρατού μετατρέποντάς τον σε επιθετικό τμήμα του ΝΑΤΟ και τους νεολαίους μας σε μισθοφόρους της Νέας Τάξης», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ και καλεί το λαό να συσπειρωθεί στο κίνημα ειρήνης και να απαιτήσει: Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί, καμία αλλαγή των συνόρων. Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να φύγουν οι ξένες βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας. Να σταματήσει το πρόγραμμα «Πόλεμος των άστρων» των ΗΠΑ. Καμία διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Αλληλεγγύη στους λαούς της Κύπρου και της Παλαιστίνης.

Στις άλλες πόλεις

Πολύμορφες εκδηλώσεις και πορείες οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν μέχρι τέλος Μάη και κυρίως μετά τις 20 του μήνα, και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως στην Κατερίνη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στην Κοζάνη κλπ.

Την Κυριακή 13 του Μάη στην Αλεξανδρούπολη η Επιτροπή Ειρήνης Εβρου σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ οργανώνει στις 10.30 το πρωί εκδήλωση μνήμης της αντιφασιστικής νίκης των λαών, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 6.30 το απόγευμα της ίδια μέρας θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπορεία ειρήνης στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα ξεκινήσει από το πάρκιν του Φάρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ