Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδηλώσεις τιμής στους νεκρούς του αγώνα

Οι κομμουνιστές και άλλοι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης τίμησαν χτες τα θύματα της εργατικής εξέγερσης του Μάη του '36, την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών που τιμάται στις 9 του Μάη κάθε χρόνο, ενώ αποδόθηκε φόρος τιμής στο δολοφονημένο στις 9 Μάη 1968 από όργανα της χούντας στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτή της ΕΔΑΓιώργη Τσαρουχά.

Οι εκδηλώσεις, που έγιναν με πρωτοβουλία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, άρχισαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Ηρώων όπου τιμήθηκε η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Οπως τόνισε, μιλώντας εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, ο Σωτήρης Κωστόπουλος, «η 9η του Μάη του 1945 ενώ όλοι ξέρουμε πως είναι Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης τη γιορτάζουν μεταλλαγμένη σε μέρα της Ενωμένης Ευρώπης». «Νικητές και ηττημένοι μαζί, σημείωσε. Αποενοχοποιώντας το φασισμό για τα εγκλήματά του. Για να επιβάλουν τη σύγχρονη, ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη!! Για τους λαούς λειτουργεί σαν κίνητρο προβληματισμού για τις αιτίες και τους υπεύθυνους του πολέμου, πηγή διδαγμάτων για το σήμερα και αγωνιστικής πείρας για την αποτροπή των κινδύνων που τους απειλούν...».

«Σήμερα, 56 χρόνια μετά τη νίκη των λαών κατά του φασισμού, η ανθρωπότητα πληρώνει τις συνέπειες της κλιμακούμενης επίθεσης του ιμπεριαλισμού σε όλους τους τομείς: την οικονομία και την κοινωνική πολιτική, το πολιτικό σύστημα και την ιδεολογία, τις διεθνείς σχέσεις και το περιβάλλον. Ανεργία και φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση και ταυτόχρονα το νέο δόγμα και η νέα δομή του ΝΑΤΟ, οι πυρηνικοί εξοπλισμοί που δρομολογούνται, στα Βαλκάνια διαμορφώνονται κράτη - προτεκτοράτα, Παλαιστινιακό και Κυπριακό. Ολα αυτά οδηγούν στην όξυνση της αντίθεσης ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στις εξαρτημένες χώρες. Να, μια αντίθεση που μπορεί να συσπειρώσει τους λαούς σε συμμαχίες, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις», υπογράμμισε ο Σ. Κωστόπουλος.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κρατώντας λάβαρα της Εθνικής Αντίστασης και κόκκινες σημαίες έκαναν πορεία προς το Μνημείο του Εργάτη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας. Στο χώρο όπου έπεσαν νεκροί οι ηρωικοί εργάτες το Μάη του '36 αποδόθηκε φόρος τιμής με κατάθεση στεφανιών και ενός λεπτού σιγή από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και σωματεία της πόλης, πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς. Στεφάνι κατέθεσαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το Σωματείο Καπνεργατών/τριών, το ΕΚΘ, η ΑΔΕΔΥ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Δέρματος, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων, το ΠΑΜΕ, η ΠΕΑΕΑ, συνταξιουχικά σωματεία, οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το Σωματείο της ΒΑΛΚΑΝ, των Τεχνικών του ΟΤΕ κ.ά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της οργάνωσης Χρ. Κόφφα, η διοίκηση του ΕΚΘ με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ν. Γιαννόπουλο και το γενικό γραμματέα του Κέντρου Θόδ. Κυριακίδη, ο δήμαρχος Αγ. Παύλου, ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχ. Σπυριδάκης, εκπρόσωποι των περισσότερων σωματείων της δύναμης του ΕΚΘ κ.ά.

Τέλος, η ΚΟΘ του ΚΚΕ τίμησε χτες με μία σεμνή τελετή, που έγινε στον τάφο του στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, τον μεγάλο αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιώργη Τσαρουχά, ο οποίος μαρτύρησε και άφησε την τελευταία του πνοή στα κολαστήρια της Χούντας στις 9 Μάη του 1968. Ο Κ. Ψυχογιός, στέλεχος της ΚΝΕ, μιλώντας για τη μεγάλη αυτή μορφή του λαϊκού μας κινήματος, σημείωσε ότι ο Γιώργης Τσαρουχάς έγινε φωτεινό παράδειγμα για τους νέους κομμουνιστές. «Η Κομμουνιστική Νεολαία ήρθε να ανανεώσει την υπόσχεσή της ότι η σταθερή και αταλάντευτη αγωνιστική στάση του Γ. Τσαρουχά, η πίστη και αφοσίωσή του στο ΚΚΕ θα είναι παράδειγμα για μας, στους δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Θα είναι φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο διαπαιδαγώγησης για τους νέους αγωνιστές. Ο απλός και σεμνός αυτός κομμουνιστής άνοιξε δρόμους και άφησε παρακαταθήκες, με την αίσθηση του χρέους που τον χαρακτήριζε, την πίστη και την αφοσίωσή του στο λαό, δίνοντας στην πάλη κατά της χούντας ό,τι πιο πολύτιμο είχε, τη ζωή του», επισήμανε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμούν το Μάη του '36 και την Αντιφασιστική Νίκη (2011-05-07 00:00:00.0)
Τιμούν το Μάη του '36 (2010-05-08 00:00:00.0)
Για το Μάη του '36 και την Αντιφασιστική Νίκη (2010-05-05 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη (2007-05-06 00:00:00.0)
Τιμή και δόξα στους νεκρούς αγωνιστές (1999-05-11 00:00:00.0)
Τιμή και δόξα στους ηρωικούς καπνεργάτες (1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ