Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ευρω-όραμα για τα Βαλκάνια

Το όραμά του για το μέλλον των Βαλκανίων, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ένταξή τους στις «ευρωατλαντικές δομές» και την κυριαρχία των νόμων και της δημοκρατίας της αγοράς, παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής σε διημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που φιλοδοξεί το κόμμα του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μετά το διορισμό του ως «υπεύθυνου» του ΕΛΚ για τα Δυτικά Βαλκάνια, επιχειρεί να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την υλοποίηση του παραπάνω οράματος. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η διημερίδα, η οποία εκτός των άλλων περιλάμβανε και «σεμινάριο πολιτικής επικοινωνίας για τους πολιτικούς των βαλκανικών χωρών». Στόχος του σεμιναρίου που είναι το τρίτο στη σειρά (προηγήθηκαν ανάλογα στο Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα και θα ακολουθήσουν άλλα σε όλες τις πρωτεύουσες των γειτονικών κρατών) είναι να «φωτιστούν» οι συμμετέχοντες ομοϊδεάτες Βαλκάνιοι σε θέματα προπαγάνδας, εκλογικών εκστρατειών, αλλά και να καθοδηγηθούν τα κεντροδεξιά κόμματα των βαλκανικών χωρών. Στο σεμινάριο, το οποίο συνδιοργανώνουν η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής», παίρνουν μέρος πάνω από 40 πολιτικοί από την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Γιουγκοσλαβία και την Κροατία, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται οι Μλ. Ιβανιτς, πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ο Ντ. Σοτς, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου, ομογενείς βουλευτές του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας, πρώην υπουργοί, βουλευτές και άλλα μέλη βαλκανικών κομμάτων.

Στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής ζήτησε πιο αποφασιστική και αποτελεσματική παρέμβαση της ΕΕ ώστε τα Βαλκάνια να γίνουν «ζώνη προσανατολισμένη στις αξίες και τους στόχους της ΕΕ». Η Ελλάδα πρέπει να γίνει «γέφυρα προς την ΕΕ» και επείγει ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την περιοχή των Βαλκανίων. Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ζήτησε να μην επιτραπεί «η παραπέρα διολίσθηση στην εθνική ασυνεννοησία και τη γενίκευση της κρίσης» και να ξεκαθαριστεί προς τα εξτρεμιστικά αλβανόφωνα στοιχεία ότι οι αποσχιστικές ενέργειες δε γίνονται ανεκτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διημερίδα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2018-07-06 00:00:00.0)
Καμαρώνουν για τη συστράτευση με τους ιμπεριαλιστές (2005-05-24 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για νέο «πλιάτσικο» στα Βαλκάνια (2003-12-12 00:00:00.0)
Την ενέκριναν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με την ανοχή του ΣΥΝ (2002-03-21 00:00:00.0)
Διημερίδα για τα Βαλκάνια, το περιβάλλον και την ΕΕ (2001-02-23 00:00:00.0)
Μαθήματα δημοκρατίας στο σερβικό λαό! (2000-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ