Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των μονοπωλιακών συμφερόντων όπου Γης

Το ΝΑΤΟικό ΚΕΝΑΠ στη Σούδα, το «διαμάντι» της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, θα φιλοξενήσει τις εργασίες του σεμιναρίου...

Ολο και μεγαλύτερη βαρύτητα στον έλεγχο των θαλασσών δίνουν οι ιμπεριαλιστές, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις τους (φωτ. από την επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Ολο και μεγαλύτερη βαρύτητα στον έλεγχο των θαλασσών δίνουν οι ιμπεριαλιστές, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις τους (φωτ. από την επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ)
Η υπαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες των μονοπωλίων για άμεση προστασία των συμφερόντων τους όπου Γης προωθείται συστηματικά από τις αστικές κυβερνήσεις. Αυτό το σκοπό υπηρετεί και το «Σεμινάριο Θαλάσσιας Επιτήρησης και Ασφάλειας», σήμερα και αύριο, στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, με τη συνδιοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «προσανατολίζεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Επιτήρησης και Θαλάσσιας Ασφάλειας. Εμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στο θαλάσσιο περιβάλλον, στις νέες απειλές και προκλήσεις, στην δέουσα αντιμετώπιση αυτών και την ανάπτυξη δυνατοτήτων».

Το ΚΕΝΑΠ δεν επελέγη τυχαία να φιλοξενήσει τις εργασίες του συγκεκριμένου σεμιναρίου: Πρόκειται για ΝΑΤΟικό κέντρο με κομβική σημασία για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, καθώς έχει ως αποστολή του την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Εχουν ήδη εκπαιδευτεί σε αυτό πάνω από 800 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α. Πρόσφατα μάλιστα έγινε το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Ενδεικτικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει ως «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...

Στις εγκαταστάσεις του, το Φλεβάρη, διεξήχθη άλλο ένα «Σχολείο Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής για την Καταπολέμηση της Πειρατείας». Συμμετείχαν συνολικά 25 εκπαιδευόμενοι από επτά χώρες (Αίγυπτος, Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία, Γεωργία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία), παρέχοντας, όπως ανακοινώθηκε, «την απαιτούμενη θεωρητική εκπαίδευση σε θέματα πειρατείας (ιστορία, τρέχουσες επιχειρήσεις, νομικά θέματα κ.ά.) συνδυαζόμενο και με την πρακτική εκπαίδευση που απαιτείται».

Εξάλλου, στις 4 - 14 Μάρτη συνδιοργάνωσε με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, για «βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα») εκπαίδευση 22 στελεχών από 15 χώρες για προσωπικό που στελεχώνει αγήματα νηοψίας.

Αυτά τα σχολεία και οι επακόλουθες αποστολές έχουν αποστολή τη διασφάλιση επιχειρηματικών συμφερόντων στους κλάδους της ναυτιλίας, της διαμετακόμισης, του εμπορίου, με παράλληλη εδραίωση της παρουσίας Ενόπλων Δυνάμεων μιας σειράς χωρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Χαρακτηριστικά των επιδιώξεων της ελληνικής κυβέρνησης από τη συμμετοχή σε αυτούς τους σχεδιασμούς για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης είναι τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος στα μέσα Φλεβάρη στο πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» λίγο πριν αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα για να συμμετάσχει στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Αταλάντα», για «καταπολέμηση της πειρατείας» στην Ερυθρά Θάλασσα: «Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος, και έχει να κάνει, καταρχήν, με τη συμμετοχή μας σε μία ευρωπαϊκή αποστολή. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτήν την περίοδο η πατρίδα μας προεδρεύει της ΕΕ και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε εκεί. Εχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά - ας μην το ξεχνάμε αυτό - και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας».

Κατά πληροφορίες, ανάλογη μεγάλη ναυτική ΝΑΤΟική επιχείρηση «ενάντια στην πειρατεία», σχεδιάζεται να απλωθεί και στις ακτές της Δυτικής Αφρικής.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο εκπαίδευσης και προετοιμασίας στο πεδίο της «θαλάσσιας ασφάλειας», έχει ξεκινήσει ήδη από τις 13/3 και ολοκληρώνεται αύριο στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και στον όρμο της Σούδας, η ναυτική πολυεθνική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 14», με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, της Ακτοφυλακής, της ΕΛ.ΑΣ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σενάρια της άσκησης: Η αντιμετώπιση της πειρατείας, η ναυτική αποτροπή και η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε συνεχή διασύνδεση με κλιμάκια και φορείς του ΝΑΤΟ (2014-07-09 00:00:00.0)
Στόχος η βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (2014-06-12 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική σύναξη στην Αθήνα για τη θαλάσσια στήριξη ιμπεριαλιστικών αποστολών (2014-06-11 00:00:00.0)
Κινητικότητα της ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο (2014-05-21 00:00:00.0)
Αποστολές περιφρούρησης των κερδών και των επενδύσεων των μονοπωλίων (2014-01-23 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η σημασία του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2013-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ