Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αξιοποιούμε τα διδάγματα στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση

Εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821 χτες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας

Τα διδάγματα της Επανάστασης του 1821 και η αξιοποίησή τους στον αγώνα για την ανατροπή της κοινωνίας της εκμετάλλευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας συζήτησης που διοργάνωσαν χτες οι Οργανώσεις ΑΕΙ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κ. Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ξεκίνησε η Επανάσταση, στο διεθνές περιβάλλον, στη φάση ανάπτυξης της κοινωνίας, μέσα από τη σκοπιά του ιστορικού υλισμού, φτάνοντας στο σήμερα και τα διδάγματα εκείνου του αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι επίκαιρο ιστορικό δίδαγμα είναι να προσπαθήσουμε να λύσουμε το σημερινό ζητούμενο της ταξικής πάλης, αυτό που θα κινήσει την Ιστορία προς τα εμπρός. Και θεωρούμε ότι με αυτήν την έννοια το σύνθημα του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ, με ταυτόχρονη εργατική - λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, αποτελεί απάντηση στις σημερινές απαιτήσεις. Η συγκεκριμένη πολιτική πρόταση αποτελεί ταυτόχρονα απότοκο των ιστορικών διδαγμάτων αστικών, εργατικών επαναστάσεων, με δεδομένο ότι δεν δεσμεύει την χρησιμότητά της και την αναγκαιότητα της επαναστατικής ανατροπής της αστικής εξουσίας σε μία ηθικολογική πρόταξη της δικαιοσύνης, αλλά στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και της αναγνώρισης του γεγονότος ότι συμφέρον από αυτή την επαναστατική διαδικασία έχει πρωτίστως η εργατική τάξη - όπως στην επανάσταση του '21 είχε πρωτίστως η αστική τάξη».

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση - Στο βήμα ο Κ. Σκολαρίκος
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση - Στο βήμα ο Κ. Σκολαρίκος
Οπως τόνισε: «Για την οργάνωση και την επιτυχία του σημερινού επαναστατικού αγώνα της εργατικής τάξης καλούμαστε να διδαχτούμε από τα παραδείγματα της Φιλικής Εταιρείας. Γιατί η εργατική τάξη έχει σήμερα ανάγκη τη δική της επαναστατική πρωτοπορία, δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα. Είναι αυτό που αναλαμβάνει σήμερα όχι μόνο να καθοδηγήσει την εργατική τάξη στον αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα αλλά και να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση της συμμαχίας με τα καταπιεσμένα στρώματα της καπιταλιστικής κοινωνίας».

«Η εργατική τάξη και οι εκμεταλλευόμενοι όταν αποφασισμένοι θα παλέψουν για την ταξική τους χειραφέτηση, θα θυμηθούν ότι τόσο η αστική εξουσία όσο και οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί φαντάζουν ανίκητοι μέχρι την έναρξη του επαναστατικού αγώνα, αλλά όταν αυτός ξεκινά αποδεικνύονται αδύναμοι», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Σκολαρίκος στην εισηγητική ομιλία του, την οποία διαδέχτηκε μια πλούσια συζήτηση με τους φοιτητές, οι οποίοι απηύθυναν ερωτήσεις, προκειμένου να φωτιστούν πλευρές της Επανάστασης και όσων ακολούθησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ