Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Φρέσκο» αντιλαϊκό πακέτο - προσφορά στο κεφάλαιο

Μόνο ο λαός με την οργάνωση της πάλης του μπορει να βάλει εμπόδια στα νέα μέτρα
Μόνο ο λαός με την οργάνωση της πάλης του μπορει να βάλει εμπόδια στα νέα μέτρα
Μέχρι το τέλος της βδομάδας κατατίθεται για ψήφιση με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σε ορισμένες αλλαγές που έχουν να κάνουν με φορολογικά πρόστιμα.

Στο πολυνομοσχέδιο φαίνεται ότι θα ενταχθεί και η ρύθμιση για την περαιτέρω «απελευθέρωση» στα ταξί, με την οποία εκχωρείται ακόμη περισσότερο έδαφος στους μεγαλοξενοδόχους, σε εταιρείες και τουριστικά γραφεία, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες:

-- Θα επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων η εκμίσθωση ταξί για διάρκεια 6 ωρών αντί για 12 ώρες, που ισχύει σήμερα με τις διατάξεις του νόμου 4093 του 2012.

-- Θα επιτρέπεται η εκμίσθωση ταξί και κάτω από 1.500 κ.ε., έναντι των οχημάτων μεγαλύτερου κυβισμού (πάνω από 1.500 κ.ε.) που προβλέπεται με την ισχύουσα ρύθμιση.

-- Θα επιτρέπεται η ενοικίαση ταξί και για τις εταιρείες επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών καθώς και από άλλες κατηγορίες του τουριστικού κλάδου.

Περαιτέρω «απελευθερώσεις» προβλέπονται και σε ό,τι αφορά τα ΙΧ φορτηγά οχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδειών και για τα μικρά φορτηγά με μεικτό βάρος κάτω από 4 τόνους.

Με γνώμονα τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών προωθούνται και οι διατάξεις για τις λιανικές πωλήσεις φαρμάκων. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρηματίες που δεν είναι φαρμακοποιοί μπορούν να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση με ποσοστό μέχρι και 99%, με την προϋπόθεση ότι θα εμφανίζεται και άλλος μέτοχος που ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Παρέχεται η δυνατότητα συστέγασης των φαρμακείων σε πολυχώρους του λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ κ.λπ.), ενώ παρέχεται επίσης η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να αποκτήσουν απεριόριστο αριθμό αδειών.

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν συνεχίζουν τον εμπαιγμό γύρω από τη διανομή ενός ελάχιστου μέρους από το περσινό πλεόνασμα. Οι εν λόγω ρυθμίσεις για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» αναμένεται να περιληφθούν στις διατάξεις του υπό κατάθεση πολυνομοσχεδίου. Δικαιούχοι θα είναι κατηγορίες του πληθυσμού που παλεύουν να επιβιώσουν με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης έχουν και συνέχεια, με τη δήθεν διανομή κονδυλίων που θα αποδοθούν στους αρμόδιους φορείς για την κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τους, αυτοαπασχολούμενων με χρόνιες παθήσεις και χρέη στον ΟΑΕΕ, για αστέγους κ.ά.

Ο Γ. Στουρνάρας

«Η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ δεν είναι κάτι το οποίο το ζήτησε η τρόικα να το κάνουμε προκειμένου να μας δώσει κάτι άλλο, είναι κάτι το οποίο εμείς είχαμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ. Αρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει για ν' απελευθερώσουμε την οικονομία από δεσμά, από καταστάσεις καρτέλ, από κατακερματισμούς και να γίνουμε επιτέλους μια κανονική οικονομία, όπως είναι και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία». Τα παραπάνω δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με τον οποίο, προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια της τρόικας είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανέφερε ότι «μίνιμουμ στόχος» της κυβέρνησης είναι «μια έστω και ελαφρά μείωση επιτοκίου και κυρίως η μετατόπιση των χρεολυσίων», τα οποία, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «αποτελούν "κούρεμα" με άλλη μορφή», που όμως «δεν δημιουργεί άμεση ζημία στον αντισυμβαλλόμενο», δηλαδή στα κράτη της ΕΕ, όπου έχει περιέλθει το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ