Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Η δική μας ιεράρχηση είναι ο αγώνας και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Παρεμβάσεις του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε επίσκεψη στη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου πρέπει να είναι αποκλειστικά δημοτική δομή, κόβοντας τα «πάρε - δώσε» με τις ΜΚΟ και με τους μισθούς γαλέρας για τους εργαζόμενους, τόνισε ο Ν. Σοφιανός
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου πρέπει να είναι αποκλειστικά δημοτική δομή, κόβοντας τα «πάρε - δώσε» με τις ΜΚΟ και με τους μισθούς γαλέρας για τους εργαζόμενους, τόνισε ο Ν. Σοφιανός
Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων επισκέφτηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, και συνομίλησε με τους μουσικούς που την απαρτίζουν. Ανάμεσα σε άλλα, στην παρέμβασή του τόνισε: «Η αβεβαιότητα είναι κοινός παρονομαστής για τους χιλιάδες εργαζόμενους του δήμου. Εδώ, στο χώρο που στεγάζονται τα Μουσικά Σύνολα του δήμου, βρίσκονται εργαζόμενοι με 5μηνα, εργαζόμενοι στον ΟΠΑΝΔΑ που έχουν δικαιωθεί από το δικαστήριο και είναι στον "αέρα". Ανάμεσά σας είναι συμβασιούχοι που ενώ δικαιώθηκαν δουλεύουν απλήρωτοι. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει την υπογραφή της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Η αντιμετώπιση της ανεργίας γίνεται με ανακύκλωση εργαζομένων σε μία θέση δουλειάς, με τη διά βίου περιπλάνηση.

Οι πολιτιστικές δομές του Δήμου της Αθήνας δεν είναι σίγουρο αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν το επόμενο διάστημα. Πέρασαν νόμο στη Βουλή που προβλέπει ιδιώτες να παίρνουν ανταποδοτικά τέλη τα οποία εισπράττει ο δήμος και να παρέχουν υπηρεσίες. Στους τομείς που αναφέρονται είναι και ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα Μουσικά Σύνολα, η Φιλαρμονική, η Χορωδία, μπορεί λόγω του κόστους, λόγω άλλων προτεραιοτήτων, να δοθούν με διάφορες διαδικασίες στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ο εργαζόμενος να πληρώνεται όταν κι εφόσον υπάρχουν χρήματα. Δεν είναι κινδυνολογία».

«Σήμερα» υπογράμμισε, «κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι δεν τον αφορά αυτή η λαίλαπα που έχει έρθει με τις μειώσεις των μισθών, με την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. Σήμερα οι εργαζόμενοι μαζί με τους χιλιάδες απολυμένους του δήμου που προσπαθούν στα δικαστήρια να δικαιωθούν έχουν πείρα: Και από τα μεγάλα λόγια και από την ομηρία χρόνων. Δεν τους έχετε πια καμία υποχρέωση».

«Δυστυχώς, η δημοτική αρχή αποφάσισε να παύσει από τη δουλειά τους 24 εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες που είχαν δικαιωθεί από τα δικαστήρια. Ηρθαν το Δεκέμβρη, τους έδιωξε στις αρχές του Μάρτη. Ταυτόχρονα υπάρχουν οι 110 εργαζόμενοι του ΟΠΑΝΔΑ, καθαρίστριες και άλλο προσωπικό. Υπάρχουν αυτοί που δικαιώθηκαν από τον παλιό ΟΝΑ και από τις διοικητικές υπηρεσίες. Κόσμος που ζει στην αβεβαιότητα, που δουλεύει και δεν ξέρει αν θα πληρωθεί ή που είναι αορίστου χρόνου ή ακόμα και μόνιμος και δεν ξέρει αν το επόμενο πακέτο των απολύσεων θα τον περιλαμβάνει κι αυτόν», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός, και πρόσθεσε: «Ολα αυτά, τα οποία τα ξέρετε, τα ζείτε, είναι κριτήριο για να σκεφτείτε και μπροστά στην κάλπη. Τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις ξεχνιούνται. Οι πράξεις και η δράση εμείς πιστεύουμε ότι μετράνε. Εχουμε αποδείξει ότι στη δική μας ιεράρχηση είναι ο αγώνας του εργαζόμενου, είναι τα δικαιώματά του, ανεξάρτητα από το πώς και με τι όρους ήρθε για να δουλέψει στο δήμο. Και το λέω αυτό γιατί οι ίδιοι που εκμεταλλεύτηκαν χιλιάδες εργαζόμενους, σήμερα τους στοχοποιούν, τους "αδειάζουν". Οπως έγινε με τους σχολικούς φύλακες, όπως έγινε με μια σειρά άλλες λειτουργίες του δήμου».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η δομή, που λέγεται Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου, πρέπει να είναι αποκλειστικά δημοτική δομή, κόβοντας τα "πάρε - δώσε" με τις ΜΚΟ, κόβοντας τα "πάρε - δώσε" με μισθούς γαλέρας και με εργαζόμενους που δουλεύουν ακόμα και εθελοντικά για να πάρουν πόντους και να ενισχύσουν το βιογραφικό τους», υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός, και κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε: «Το ΚΚΕ ζητάει την ψήφο του εργαζόμενου και στην κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Δεν είναι προσωπικός αγώνας του α' ή του β' υποψήφιου, είναι συλλογικός αγώνας για να δυναμώσει το μπόι του λαού μας, για να δυναμώσει μια δύναμη αναχαίτισης που με τη δυνατότητα που θα της δώσει ο κόσμος μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυναμική, ακόμα πιο αποτελεσματική, είτε διοικώντας είτε αντιπολιτευόμενη αυτούς που διοικούν».

Εχθρική για το λαό ενέργεια η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών

Εχθρική ενέργεια χαρακτήρισε ο Ν. Σοφιανός στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων τη ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση ώστε η είσπραξη των δημοτικών τελών να εκχωρείται από δημοτικές αρχές σε ιδιώτες και αυτοί να υλοποιούν μια σειρά από δημοτικές υπηρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό. Εκανε σαφές ότι οι τέτοιες προτεραιότητες της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζουν και τους υποψήφιους δημάρχους που στηρίζουν τα κόμματά της.

Εξάλλου, με πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητά ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης να εντάξει στο ΤΑΙΠΕΔ τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας. Ο Ν. Σοφιανός θύμισε ότι εδώ και χρόνια το λαϊκό κίνημα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίησή τους, ανάδειξη της ιστορίας τους και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, προτάσεις που δεν υλοποιήθηκαν με ευθύνη των δημοτικών αρχών.

Τέλος, ο Ν. Σοφιανός στηλίτευσε την απόφαση της πλειοψηφίας Καμίνη να υποβάλει αίτηση αναστολής της δικαστικής απόφασης βάσει της οποίας 24 εργαζόμενοι του δήμου με προγράμματα stage, χρόνια όμηροι με ανανεούμενες συμβάσεις, είχαν κερδίσει δικαστικά την παραμονή στην εργασία τους μετά την απόλυσή τους. Προειδοποίησε ότι αυτό δείχνει τη διάθεση της δημοτικής αρχής και προς άλλους συμβασιούχους του δήμου (στον ΟΠΑΝΔΑ, στην Καθαριότητα κ.α.), ζήτησε η δημοτική αρχή να αλλάξει στάση και να στηρίξει τους εργαζόμενους σε ενδεχόμενη νέα δικαστική μάχη που θα δώσουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδείες σε δομές Υγείας (2022-01-26 00:00:00.0)
Η ψήφος είναι ένα όπλο, μαζί με την ανάγκη να παλέψουμε, να οργανωθούμε (2019-05-17 00:00:00.0)
Παρέμβαση των συμβούλων του ΚΚΕ για τους συμβασιούχους (2014-05-28 00:00:00.0)
Η πείρα των εργαζομένων να αξιοποιηθεί για μια αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ (2014-02-07 00:00:00.0)
Ακάλυπτοι από τη δημοτική αρχή οι εργαζόμενοι (2013-11-07 00:00:00.0)
Προανήγγειλε απολύσεις εργαζομένων (2012-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ