Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Χημικά όπλα όπως το χλώριο χρησιμοποιήθηκαν «συστηματικά» στη Συρία, αναφέρουν πηγές που έχουν πρόσβαση σε προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΑ) που διεξάγει έρευνα, μετά από τους ισχυρισμούς των αντικαθεστωτικών δυνάμεων για επιθέσεις με αέριο χλωρίου από το συριακό στρατό. Ωστόσο, στην έκθεση των ειδικών του ΟΑΧΑ δεν προσδιορίζεται η ταυτότητα του χρήστη των χημικών όπλων. Νωρίτερα (χτες τα ξημερώματα) ανακοινώθηκε πως στη διάρκεια βομβαρδισμού θέσεων εξτρεμιστών ισλαμιστών κατά μήκος της μεθορίου Συρίας - Ιορδανίας από τη συριακή αεροπορία σκοτώθηκαν κοντά στο χωριό Σαζάρα και 12 άμαχοι, εκ των οποίων 9 παιδιά.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Λίβυοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταδίκασαν την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της χώρας τους για τη σύλληψη του Αχμεντ Αμπου Χατάλα, που φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη το 2012, με αποτέλεσμα το θάνατο 4 Αμερικανών, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρέσβης Κρ. Στίβενς.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επίθεση αυτοκτονίας σε χώρο αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων από το Μουντιάλ στην πόλη Νταματάρου της Βορειοανατολικής Νιγηρίας είχε αργά προχτές βράδυ ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 27. Η επίθεση αποδίδεται σε εξτρεμιστές της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Βόμβα κρυμμένη στο ΙΧ αυτοκίνητο ενός γιατρού στο χώρο στάθμευσης νοσοκομείου στη σομαλική πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του γιατρού και μίας νοσοκόμας.

ΚΑΪΡΟ.-- Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε χτες σε θάνατο 12 υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για τη δολοφονία ενός στρατηγού της αστυνομίας και τη συμμετοχή σε ταραχές κατά τη διάρκεια της επιδρομής των δυνάμεων ασφαλείας στο προπύργιο των ισλαμιστών στο Κάιρο, το 2013.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Λιβεριανό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ισόβια 13 άνδρες για «μισθοφορική δραστηριότητα» στη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού και ένοπλες επιθέσεις σε βάρος αμάχων τη διετία 2011 - 2012.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Ξεπέρασαν πλέον τους 330 οι νεκροί από τον αιμορραγικό ιό Εμπολα σε Γουϊνέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής από τον περασμένο Φλεβάρη, καθώς τα ισχνά υγειονομικά συστήματα και οι υπηρεσίες υγείας της χώρας αδυνατούν να περιθάλψουν τους ασθενείς και να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη μετάδοση της θανατηφόρας ίωσης.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αναβλήθηκε χτες επ' αόριστον η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ στην οποία επρόκειτο να επικυρωθούν οι παραιτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοσκι, επικαλέστηκε λόγους «κρατικού συμφέροντος» για την αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να συνεχιστεί η επίσπευση της διαδικασίας για ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με ΕΕ και ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, η αναβολή της επικύρωσης των παραιτήσεων των βουλευτών της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ ήταν η μοναδική λύση προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή η «πόρτα» για συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επιστροφή της τελευταίας στο Κοινοβούλιο και για την αποφυγή νέας πολιτικής κρίσης, μετά από την άρνηση της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 27ης Απρίλη.

ΣΟΦΙΑ.-- Απέρριψε χτες η βουλγαρική Βουλή την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε πλειοψηφικό, την υποχρεωτική συμμετοχή στις εκλογές και την ηλεκτρονική ψήφο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ