Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Χαμηλή η συμμετοχή στην ψηφοφορία

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ιδιαίτερα χαμηλή ήταν ως χτες το απόγευμα η συμμετοχή των Λίβυων ψηφοφόρων στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας 200μελούς βουλής, καθώς μόνο το 13% των μόλις 1.500.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (από τους 2.700.000 που ήταν το 2012) είχαν συμμετάσχει στις εκλογές.

Παρά τις σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του ε.α. στρατηγού Χαφτάρ Χαλίφα και ισλαμιστές εξτρεμιστές και αυτονομιστές ιδιαίτερα στην Ανατολική Λιβύη, περίπου το 95% των 1.626 εκλογικών τμημάτων που είχαν στηθεί σε όλη τη χώρα ήταν ανοιχτό από νωρίς το πρωί, με την ανατολή του ήλιου. Λίγες δεκάδες εκλογικά τμήματα αναφέρθηκε πως δεν άνοιξαν στις περιοχές Σίμπα, Κούφρα, Ντέρνα και Ομπάρι (στην τελευταία λόγω εκλογικού μποϊκοτάζ που κάνουν μερικές νομαδικές κοινότητες των Τουαρέγκ επειδή δεν τους χορηγήθηκαν νέες αστυνομικές ταυτότητες το 2012 μετά από την ανατροπή του τότε προέδρου Μουαμάρ Καντάφι).

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται έπειτα από «πολλές μέρες», σύμφωνα με μια πηγή της εκλογικής επιτροπής (HNEC).

Οι Λίβυοι καλούνται να εκλέξουν τα 200 μέλη της νέας βουλής, που θ' αντικαταστήσει το λεγόμενο «Γενικό Εθνικό Συμβούλιο» που εξελέγη τον Ιούλη του 2012, μετά από την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, με ιμπεριαλιστική επέμβαση, όταν αυτός θέλησε να κάνει ανοίγματα και συμφωνίες με ρωσικά και κινεζικά μονοπώλια, αμφισβητώντας τους όρους συμφωνιών με ισχυρά μονοπώλια δυτικών ιμπεριαλιστικών χώρων με τα οποία συνεργαζόταν προηγούμενα στον ενεργειακό, αλλά και άλλους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ