Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
Βιβλίο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΗΣ
«Οπου κι αν είμαι, ξένος»

(Οι ιστορίες των γκάσταρμπαϊτερ). (Τρίτη έκδοση)

Μετανάστες - Γκάσταρμπαϊτερ = εργάτης - Ελληνες στη Γερμανία. Μαζική έξοδος, αρχές της δεκαετίας του '60. Αιτία, η φτώχεια, η πλήρης εγκατάλειψη της επαρχίας σε σημείο να στερούνται οι αγρότες, ακόμα και το ψωμί. Ανειδίκευτοι, έμπαιναν εργάτες σε φάμπρικες κι όσο να καλομάθουν τη δουλιά, πολλά τα ατυχήματα κι οι αρρώστιες, ελάχιστη η αμοιβή. Πού έμεναν; Πάντως όχι σε ανθρώπινες κατοικίες. Χειρότερα κι από ζώα, με υψηλό ενοίκιο για τα έσοδά τους, στα χάιμ, χωρίς φως, νερό, θέρμανση. Και το σπουδαιότερο, μακριά από τις οικογένειές τους. Ιδια κι απαράλλαχτα με τους μετανάστες στη χώρα μας «απόκτημα της τελευταίας δεκαετίας», που λιμοκτονούν και ζούνε σ' αθλιότατες συνθήκες. Καθένας και μια θλιβερή ιστορία, ένας σταυρός, ελαφρύτερος, βαρύτερος, έως ασήκωτος, σταυρός.

Με την ανθρώπινη ευαισθησία που διακρίνει τον Γιώργο Ματζουράνη (το πρώτο βιβλίο του, το: «Σημείον επαφής» ήταν μια συλλογή διηγημάτων για τους αγώνες των Αφρικανών για την ανεξαρτησία τους, όπως και το δεύτερο: «Uhurn - Ελευθερία», με το ίδιο θέμα). Ο Γ. Ματζουράνης ασχολήθηκε με «θέματα του απόδημου ελληνισμού και ιδιαίτερα των Ελλήνων της Γερμανίας - συγκεντρώνει μαρτυρίες από τους Ελληνες εργάτες κι εργάτριες στη Γερμανία και τις παραθέτει αυτούσιες. Ζωντανό, σπαρταριστό υλικό, αντλημένο από ορυχείο, όπου είναι στοιβαγμένα, ο πόνος, η στενοχώρια, η πίκρα, η στέρηση, η απομόνωση. Η γλώσσα μας έχει την αμεσότητα και την ευλυγισία του λαϊκού αλάθητου λόγου, διανθισμένη με τοπικούς ιδιωματισμούς.

Κυρίαρχο στοιχείο η νοσταλγία, «ο ακοίμητος νόστος», οι δυσκολίες, συνήθως ανυπέρβλητες. Το αίσθημα του ξένου τούς τσακίζει, αλλά κι η απομάκρυνση από την πατρίδα, ένα κενό. Τα παιδιά τους, που γεννήθηκαν και σπούδασαν στην ξένη αυτή χώρα, αυτήν αναγνωρίζουν για πατρίδα τους. Εδώ δεν τους τραβάει τίποτα, σχεδόν, για να επιστρέψουν. Κάτι καλοκαίρια, κάτι θάνατοι γερόντων μόνο, κι αισθάνονται κι αυτά ανερμάτιστα.

«Οπου κι αν είμαι, ξένος», εύστοχος ο τίτλος, του βιβλίου, που προλογίζει ο Δημήτρης Ραυτόπουλος και το οποίο χωρίζεται σε ενδεικτικά κεφάλαια, όπου διαγράφεται σταδιακά η ζωή κι η ψυχολογική κατάσταση των γκάσταρμπαϊτερ στη διάρκεια της διαμονής τους στη Γερμανία. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ