Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Συνεχίζουν απτόητοι

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ακρόπολη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ακρόπολη
Ακούραστα συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι έκτακτοι του ΥΠΠΟ και οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι στον ιδιωτικό τομέα και στους ΟΤΑ, πραγματοποιώντας παράλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ακρόπολη και στη Βουλή, αντίστοιχα.

Οι έκτακτοι του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, επανέλαβαν το δίωρο, συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, από τις 10π.μ.- 12μ., με συνθήματα, σφυρίχτρες, πανό και πλακάτ, τα οποία, όσο ωριμάζει το κίνημά τους, γίνονται όλο και πιο πρωτότυπα. Οπως και τις προηγούμενες φορές, οι εργαζόμενοι ενημέρωναν στα αγγλικά τους τουρίστες για το αίτημά της μονιμοποίησης, αλλά και για τους λόγους που το αίτημα δεν επιλύει μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά σχετίζεται άμεσα και με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και κοινή απόφαση της τμηματικής επιτροπής του Ιστορικού - Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών που συνυπογράφουν οι φοιτητικές παρατάξεις «Πανσπουδαστική», ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ - ΚΑΡΦΙ. Στην απόφαση σημειώνεται, πως «απέναντι στην άρνηση του ΥΠΠΟ και της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, όπως είναι δίκαιο, οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους, έχοντας επίγνωση ότι και το δικό μας εργασιακό μέλλον δεν μπορεί να είναι διαφορετικό και περισσότερο ευοίωνο. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ και ζητούμε την άμεση μονιμοποίησή τους».

Εξάλλου, στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αρχαιολόγων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και στους ΟΤΑ, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή. Στο ψήφισμα σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα, πως οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι αποτελούν «αναπόσπαστο τμήμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», αφού προτείνονται και επιλέγονται από αυτή και εργάζονται σε αυτή, παρά το ότι οι συμβάσεις τους υπογράφονται με τις ανάδοχες εταιρίες των έργων, λόγω της αδυναμίας του ΥΠΠΟ «να ανταποκριθεί οικονομικά, οργανωτικά και διοικητικά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων έργων».

Προστίθεται, ότι οι συμβάσεις λήγουν με το πέρας των ανασκαφών, οι οποίες όμως αποτελούν μόνο ένα μέρος της έρευνας και, συνεπώς, η απομάκρυνση των αρχαιολόγων αφήνει «μετέωρο και ανολοκλήρωτο το επιστημονικό μας αντικείμενο (η καταγραφή, ταξινόμηση, μελέτη και δημοσίευση του αρχαιολογικού υλικού). Διακόπτεται έτσι βιαίως και με την ανοχή του ΥΠΠΟ το ενιαίο της αρχαιολογικής έρευνας, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται και να μένει ανεκμετάλλευτος ένας τεράστιος όγκος αρχαιολογικού υλικού, ενώ ταυτόχρονα εμείς οδηγούμαστε στην ανεργία». Τέλος, οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση και οριστική επίλυση του εργασιακού τους προβλήματος.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ εξακολουθεί να περιφρονεί τους εργαζόμενους. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για άλλο θέμα, ζητήθηκε ένα σχόλιο για τις κινητοποιήσεις. Ο υπουργός απάντησε πως αυτές «γίνονται κάθε βδομάδα», ενώ στην ερώτηση, τι απαντά στα αιτήματα, είπε: «απαντώ το ίδιο, όπως πάντα»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απήργησαν χθες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (2023-10-05 00:00:00.0)
Πρόκληση του ΥΠΠΟ στους αρχαιολόγους (2009-09-23 00:00:00.0)
Απτόητοι από τις κυβερνητικές απειλές! (2009-03-06 00:00:00.0)
Αγώνας κατά του εμπαιγμού τους (2009-02-26 00:00:00.0)
«Μπαράζ» κινητοποιήσεων (2001-05-17 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται (2001-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ