Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ασύμβατες θέσεις» στις διαπραγματεύσεις βλέπει ο Ν. Αναστασιάδης

Σε έγγραφο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, το οποίο δόθηκε στα πολιτικά κόμματα ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα αναφέρονταν χτες κυπριακά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», σε αυτό καταγράφεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί μεταξύ άλλων να παρακάμψει τη συζήτηση για σημαντικά θέματα όπως το εδαφικό, την ασφάλεια και τις «εγγυήσεις», αλλά και το ζήτημα των εποίκων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι το εδαφικό ζήτημα «θα πρέπει να συζητηθεί μετά από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια», με το σκεπτικό ότι «είναι θέμα που θα προκαλέσει αναστάτωση στον πληθυσμό». Σχετικά με την «ασφάλεια» και τις «εγγυήσεις», οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν «στο πλαίσιο πολυμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων».

Χαρακτηριστική είναι η στάση και για το θέμα των εποίκων, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά λέει ότι «δεν υπάρχουν έποικοι», επιμένοντας ότι «έχουν ενσωματωθεί στην τ / κ κοινότητα και κάνοντας διαχωρισμό ανάμεσα στους υπηκόους του ψευδοκράτους, που θεωρεί ότι θα πρέπει να καταστούν αυτοδικαίως υπήκοοι της ενωμένης Κύπρου και τους λοιπούς κατοίκους των κατεχομένων, των οποίων το καθεστώς θα εξελιχτεί με βάση το νόμο περί ιθαγένειας».

Σύμφωνα πάντα με τα κυπριακά ΜΜΕ, «η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το τρέχον στάδιο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων εάν δεν κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις επί όλων των πτυχών όλων των ζητημάτων του Κυπριακού "και δεν έχουμε πλήρη εικόνα και γνώση της κατάστασης"».

Στο προεδρικό έγγραφο σημειώνεται ότι δεν πρόκειται «να κατατεθούν ως εκ τούτου, γεφυρωτικές προτάσεις, ούτε θα συναινέσει η πλευρά μας σε διαδικασία πάρε - δώσε», ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά «επιφυλάσσεται να μην καταθέσει προτάσεις σε θέματα στα οποία η τ / κ πλευρά αρνείται να καταθέσει προτάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ