Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ
Ναι στην πρόσκληση Κουβέλη για ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Θετικά ανταποκρίνεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πρόσκληση Κουβέλη για την έναρξη διαλόγου σχετικά με την ανασύνθεση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι προχτές ο Φ. Κουβέλης έστειλε επιστολές προς τους Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο, Στ. Θεοδωράκη, Αντ. Λοβέρδο, Λ. Κατσέλη, Οικολόγους - Πράσινους, Ευρώπη - Οικολογία, Πράσινους και σε ανεξάρτητους βουλευτές, σε υλοποίηση της απόφασης που έλαβαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή για ανάληψη πρωτοβουλίας έναρξης διαλόγου για την Κεντροαριστερά και τη «διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας».

-- Απαντώντας χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, έγραψε στη δική του επιστολή: «(...) συμφωνούμε στην ανάγκη ενός οργανωμένου θεσμικού διαλόγου όλων των δυνάμεων που τοποθετούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης (...) Η Ελιά είναι ένα πρώτο βήμα που βρήκε ανταπόκριση. Στην ίδια πάντα κατεύθυνση της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης κινείται και η προχτεσινή ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου που θα τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής μας Επιτροπής το Σάββατο. Δεχόμαστε, συνεπώς, την πρόταση ενός προγραμματικού διαλόγου (...) Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται ούτε προγραμματικά, ούτε στρατηγικά. Οφείλει να διεκδικεί ρόλο αυτόνομο και κεντρικό. Να είναι η μεγάλη κοίτη που ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις και υπερβαίνει την τεχνητή πόλωση, το λεγόμενο μικρό διπολισμό. Σημασία όμως έχουν και ζητήματα θεσμικής και εθνικής τάξης. Το έθνος πρέπει να ενωθεί και πάλι σε πείσμα όσων καλλιεργούν τη λογική της έντασης. Οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι για μια πρώτη συνάντηση διαλόγου».

-- Ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδ. Λοβέρδος, που συμμετείχε στην εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς», στην απαντητική επιστολή του προς τον Κουβέλη επίσης χαρακτήρισε «βασική προτεραιότητα τη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων, που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Συνεπώς η απάντηση στην πρότασή σας δεν μπορεί παρά να είναι θετική, μέσα στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας που συνδιαμορφώσαμε με το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες Κινήσεις, συγκροτώντας την "Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη"». Παραπέρα υποστηρίζει ότι «στο τραπέζι αυτού του διαλόγου στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς δεν μπορούν να συμμετάσχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες (...) έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως δεν επιθυμούν να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια επωμιζόμενες μέρος της ευθύνης και αφετέρου κάθε πρόσκληση που τους έχει απευθυνθεί αντιμετωπίζεται με τρόπο προσβλητικό και ως αφορμή για αποκόμιση μικροκομματικών ωφελειών».

-- Στο «Ποτάμι» δείχνουν προσώρας να παίρνουν αποστάσεις από το εγχείρημα, διαχέοντας πως δεν είναι στις προτεραιότητές τους «η προσπάθεια σωτηρίας των παλαιών κομμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ