Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε πολλούς «φούρνους» ψήνει τη συναίνεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Απλώνει κι άλλο τα «δίχτυα» ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να προσελκύσει δυνάμεις της διαχείρισης στο στόχο διεκδίκησης και απόσπασής τους από τη σημερινή κυβέρνηση. Προχτές ο Γ. Δραγασάκης συμμετείχε και μίλησε σε εκδήλωση του «Δικτύου» της Αννας Διαμαντοπούλου, με τον εύγλωττο τίτλο «Το εθνικό μας ...χρέος στη συναίνεση». Μαζί του στο πάνελ ήταν οι Κ. Χατζηδάκης από τη ΝΔ, Φιλ. Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ, Δ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Σκόκος από το Ποτάμι, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Π. Τσακλόγλου. Η εκδήλωση σχολιάστηκε για τη «σοβαρότητα» και τη «συναντίληψη» των συμμετεχόντων σε ορισμένους άξονες που αφορούν το χρέος, όπως και για το «άρωμα» συναίνεσης που απέπνεε.

Ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για «μετάσταση της κρίσης σε νέους, κρίσιμους για την κοινωνία, τομείς, όπως είναι η απασχόληση, η Κοινωνική Ασφάλιση, το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά γενικότερα», δίνοντας έναν περίπου προσωρινό χαρακτήρα στην πραγματικότητα που διαμόρφωσε σε βάρος του λαού η επιθετικότητα του κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια και καλλιεργώντας αυταπάτες ότι αυτή μπορεί να αλλάξει με άλλη πολιτική διαχείρισης για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Υπερασπίστηκε, και δεν ήταν ο μόνος στο πάνελ, την ανάγκη απομείωσης του χρέους «ως συστατικό της εφαρμογής μιας εναλλακτικής πολιτικής ανάπτυξης με δικαιοσύνη ...διακανονισμού του χρέους, τέτοια ώστε να επιτρέπει την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της χώρας». Μάλιστα, όπως γράφτηκε στον Τύπο, για πρώτη φορά ο Γ. Δραγασάκης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επέμεινε στη διαγραφή χρέους, αλλά τάχτηκε, εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, υπέρ άλλων μέτρων «μεταβατικού» τάχα χαρακτήρα, όπως η επιμήκυνση, το χαμηλό επιτόκιο, η ρήτρα ανάπτυξης και η απομείωση του παλαιού χρέους, μαζί με μέτρα ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ο Γ. Δραγασάκης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το γεγονός ότι σήμερα αναγνωρίζεται από τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης η ρύθμιση του χρέους ως προαπαιτούμενου για έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι δικαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 2010 μιλάει για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ψάχνουν συμμάχους για τη διαχείριση

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, ερωτηθείς για την επιστολή του Φ. Κουβέλη με την οποία τους καλεί σε διάλογο, αφού τη χαιρέτισε σαν πρωτοβουλία που κινείται σε θετική κατεύθυνση, παραδέχτηκε ότι πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση είναι η δημιουργία «μετώπων» με αφορμή ζητήματα που θα επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση, όπως τώρα με τη ΔΕΗ, αργότερα με τους αιγιαλούς και το Ασφαλιστικό, ώστε να «εμπεδώνεται» σταδιακά η συνεργασία με άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, με στόχο αυτή είτε να προκαλέσει εκλογές είτε να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015.

«Δηλαδή, σε 4-5 μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, προσπαθούμε ώστε να διαμορφωθεί το εύρος που δεν θα είναι το ίδιο για κάθε ζήτημα, διότι υπάρχουν και ιδεολογικά και άλλα προαπαιτούμενα από θέμα σε θέμα. Να διαμορφωθούν τα ευρύτατα μέτωπα - ας πούμε - της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική. Αυτή είναι η μέθοδος που επιλέξαμε», είπε ο Ν. Βούτσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ