Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδυνηρή η εμπειρία των νόμιμων ουσιών

«Το αλκοόλ αποτελεί το πρώτο σκαλί στη χρήση εξαρτητικών ουσιών, ενώ εξίσου άμεσα σχετίζεται το κάπνισμα με τη χρήση μαριχουάνας και αλκοόλ», τονίστηκε σε ημερίδα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

Η κατάθεση της πολύχρονης εμπειρίας των ανθρώπων των θεραπευτικών κοινοτήτων που δίνουν καθημερινά τη μάχη κατά των ναρκωτικών, πάνω στο σημαντικό ζήτημα των νόμιμων ουσιών που προκαλούν εξαρτήσεις, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι προτάσεις ναρκοεξάρτησης και «αποποινικοποίησης της χρήσης» προτείνονται ως παρεμβάσεις «ευαισθησίας» για τη μάστιγα των ναρκωτικών, έγινε χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Την ημερίδα που είχε θέμα: «Νόμιμες εξαρτήσεις: Αλκοολισμός, κάπνισμα, τυχερά παιχνίδια κ.ά.» διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και συμμετείχαν εκπρόσωποι της θεραπευτικής κοινότητας «18 Ανω», του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και άλλων θεραπευτικών κοινοτήτων, αλλά και ξένοι ερευνητές.

Την αμερικάνικη εμπειρία από τη χορήγηση της μεθαδόνης σε εξαρτημένους χρήστες μετέφερε στη χτεσινή ημερίδα ο Ντέιβιντ Ντέιτς, καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. «Η αποκλειστική χορήγηση μεθαδόνης χωρίς την επιστημονική αλλά και οικογενειακή υποστήριξη των χρηστών, δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την εξάρτηση, δημιουργεί τον κίνδυνο ο χρήστης να καταλήξει και σε άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, αυξάνει την αξιόποινη συμπεριφορά», υπογράμμισε ο Ντ. Ντέιτς αναφερόμενος σε σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Στη μελέτη ερευνήθηκαν τα αποτελέσματα της χορήγησης μεθαδόνης σε δυο κατηγορίες χρηστών:

  • Σε αυτούς που τους χορηγούνταν αποκλειστικά μεθαδόνη και δεν είχαν καμιά άλλη υποστήριξη και σε αυτούς που ταυτόχρονα με τη χορήγηση μεθαδόνης είχαν επιστημονική και οικογενειακή υποστήριξη. «Οι χρήστες που έκαναν μόνο χρήση μεθαδόνης, εγκατέλειψαν το πρόγραμμα και επέστρεψαν στην εξάρτηση», επισήμανε ο καθηγητής τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αρνητικές συνέπειες της αποκλειστικής χορήγησης μεθαδόνης στους χρήστες που συμμετείχαν, ήταν τέτοιες που δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί το πείραμα!

Μάλιστα σε δήλωσή του στον «902 Αριστερά στα FΜ» ο καθηγητής Ντ. Ντέιτς υπογράμμισε: «Οταν είναι ελεύθερη μια ουσία είναι πολύ πιθανό μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων να τη χρησιμοποιήσει και επομένως μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων να εξαρτηθεί από αυτήν».

«Οι χρήστες τη μεθαδόνη τη λένε "τζάμπα πιόμα" και με αυτή συμπληρώνουν τη δόση τους», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Γ. Μπαρδάνης, αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και τόνισε ότι το πρόβλημα δε λύνεται με την απεξάρτηση από την ηρωίνη, αφού ο θάνατος παραμονεύει και μέσα από άλλες, νόμιμες εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ.

Κοινωνικο-οικονομικά αίτια

«Τον καιρό αυτό που η ενασχόληση σε σχέση με τα ναρκωτικά εντοπίζεται από κάποιους στο νομικό καθεστώς, το ΚΕΘΕΑ κάνει μια ημερίδα για να στρέψει τη συζήτηση στις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στην εξάρτηση. Το φαινόμενο της εξάρτησης δεν είναι παρά η έκφραση της κρίσης στην κοινωνία, στην οικογένεια και στο άτομο», υπογράμμισε απ' την πλευρά της η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική Υπεύθυνη του «18 Ανω». «Το πόσο ευάλωτος είναι κανείς στα ναρκωτικά δεν είναι υπόθεση του εγκεφάλου, αλλά κοινωνική», υπογράμμισε και τόνισε ότι σε τόσο σημαντικά ζητήματα δεν επιτρέπονται υπεραπλουστεύσεις «ευαισθησίας» και απενοχοποίησης της κοινωνίας στη λογική των υποκατάστατων και της αποποινικοποίησης της χρήσης.

Η Κ. Μάτσα αναφέρθηκε επίσης στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης και της έκρηξης της χρήσης ηρεμιστικών και ψυχοφαρμάκων, τονίζοντας ότι βασική αιτία γι' αυτό το φαινόμενο είναι η ιατρικοποίηση - βιολογικοποίηση των ψυχικών νόσων, αλλά και γενικότερα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα στοιχεία που παρουσίασε η Κ. Μάτσα είναι συγκλονιστικά: Ενας στους πέντε ενήλικους άνω των 65 ετών καταναλώνει ηρεμιστικά, ενώ η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων αυξάνεται κατά 8% το χρόνο την τελευταία 20ετία ταυτόχρονα με τη ραγδαία αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών κατά 20%.

«Η χρήση των νόμιμων ουσιών αποτελεί το βήμα για τη χρήση και των παράνομων», επισήμανε ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ αναφερόμενος στον επαναλαμβανόμενο κρίκο νομιμότητας - παρανομίας στη χρήση. «Ο καπνός, το αλκοόλ, τα τσιγάρα, οι παράνομες ουσίες, τόνισε, αποτελούν παραλλαγές στο ίδιο πρόβλημα. Η εξάρτηση εξαρτάται από κοινωνικοοικονομικά αίτια».

Οπως υπογράμμισε, εφτά στους δέκα χρήστες που ζητούν βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ κάνουν παράλληλη χρήση ουσιών, ενώ οι νόμιμες ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάρτηση αλλά και στην υποτροπή, αφού αρκετοί χρήστες υποκαθιστούν τη χρήση παράνομων ουσιών από νόμιμες. «Το αλκοόλ αποτελεί το πρώτο σκαλί στη χρήση εξαρτητικών ουσιών, ενώ εξίσου άμεσα σχετίζεται το κάπνισμα με τη χρήση μαριχουάνας και αλκοόλ», τόνισε ο Χ. Πουλόπουλος. «Αντίστοιχα, στη φάση της ολίσθησης και της υποτροπής, οι χρήστες καταφεύγουν σε νόμιμες ουσίες. Οπως ξεκίνησαν με νόμιμες ουσίες, με νόμιμες υποτροπιάζουν ξανά», επισήμανε ο Χ. Πουλόπουλος και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο αλκοόλ, η χρήση του οποίου δε θεωρείται από τους χρήστες προβληματική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ