Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για το Σχοινιά

Συνεχίζεται ο αγώνας για τη σωτηρία του Σχοινιά και η «μάχη» πλέον θα δοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου προσέφυγαν οικολογικές και αρχαιολογικές οργανώσεις, προκειμένου να εμποδίσουν την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η υπόθεση επανήλθε και πάλι στο ΣτΕ και είναι η τελευταία ευκαιρία για να μην καταστραφεί ο υδροβιότοπος του Σχοινιά (ένας από τους σημαντικότερους της Ευρώπης), αλλά και ο τόπος αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς, μια και εκεί έγινε η μάχη του Μαραθώνα.

Το «πράσινο φως» για τη χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου πήρε η κυβέρνηση από το ΣτΕ πριν ένα περίπου εξάμηνο, όταν εγκρίθηκε με ισχνή πλειοψηφία από την Ολομέλεια - και όχι, όπως συνηθίζεται, από το Ε΄ Τμήμα - το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, για το λεγόμενο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά. Ωστόσο, μετά από αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ακολούθησε, πριν ενάμιση περίπου μήνα, νέα απόφαση του ΣτΕ, που έβαζε φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης και απαγόρευε την κατασκευή εστιατορίων, ταβερνών και αναψυκτηρίων στον υδροβιότοπο του Σχοινιά Μαραθώνα.

Τώρα, με την προσφυγή που κατέθεσαν στο ΣτΕ η Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Ελληνική Εταιρεία της Φύσης και η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία στρέφονται κατά των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας, Πολιτισμού, Γεωργίας και Μεταφορών και ζητούν την κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του «Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας».

Στην προσφυγή τους οι οικολογικές και αρχαιολογικές οργανώσεις αναφέρουν:

  • Αγνοήθηκε η αρχαιολογική και ιστορική σημασία της περιοχής του Μαραθώνα ενώ δεν υπάρχει γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Μάλιστα, οι προσφεύγουσες οργανώσεις επικαλούνται και έγγραφο της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προς το υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο χαρακτηρίζεται ο Σχοινιάς Μαραθώνα η «χειρότερη δυνατή επιλογή».
  • Θα προκληθεί διαταραχή στην ορνιθοπανίδα της περιοχής, καθώς το έργο προϋποθέτει ανθρώπινη επέμβαση μεγάλης κλίμακας. Επίσης, δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.
  • Η εμφύτευση του κωπηλατοδρομίου μέσα στο Εθνικό Πάρκο είναι ασυμβίβαστη και με τη διεθνή εμπειρία και όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η σύμβαση με τη ΔΟΕ υπερισχύει του Συντάγματος! (2001-10-30 00:00:00.0)
Προσβολή της ιστορικής μνήμης (2001-05-06 00:00:00.0)
Οικονομικά συμφέροντα θέλουν το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά (2001-04-29 00:00:00.0)
«Δουλεύουν» στο παρασκήνιο κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» (2001-04-24 00:00:00.0)
Συνάντηση με αρχαιολόγους ζητά ο Βενιζέλος (2001-02-20 00:00:00.0)
Βαφτίζουν την καταστροφή ...«Εθνικό πάρκο»! (2000-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ