Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάσπαση της ΔΗΜΑΡ με αποχώρηση της μειοψηφίας

Διαμάχη για τον προσανατολισμό του κόμματος, στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος

Ανεξάρτητος βουλευτής είναι από χτες ο Σπ. Λυκούδης, ενώ θέμα χρόνου είναι η αποχώρηση της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» απ' τη ΔΗΜΑΡ, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψή της προχτές το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Σπ. Λυκούδη, η ΔΗΜΑΡ αριθμεί 10 βουλευτές, από 17 που είχε αρχικά (έχουν επίσης ανεξαρτητοποιηθεί οι Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός).

Τον Σπ. Λυκούδη αναμένεται να ακολουθήσουν στην έξοδο τουλάχιστον 25 μέλη της ΚΕ, που το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσουν πανελλαδική σύσκεψη, ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις τους, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς. Παρά τις πιέσεις που του ασκούνται να παραδώσει την έδρα, με το επιπλέον επιχείρημα ότι είναι εκλεγμένος απ' το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προς το παρόν ο Σπ. Λυκούδης σιωπά.

Στελέχη προσκείμενα στη «Μεταρρυθμιστική Τάση» σχολίαζαν χτες ότι δεν θα παραδώσουν την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την Κουμουνδούρου, υπέρμαχος της οποίας φέρεται να είναι και ο πρώτος επιλαχών απ' το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ενδεικτικά, η Ντόρα Τσικαρδάνη δήλωσε (Αθήνα 9,84): «Προφανώς λοιπόν η έδρα ανήκει στο κόμμα και προφανέστατα είναι και του κου Λυκουδή (...) είναι και του 30% του κόμματος που αποχωρεί σήμερα (...) είναι και των 240.000 ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι αποχώρησαν πολύ πριν από μας. Προφανέστατα η έδρα αυτή δεν είναι του μηχανισμού ο οποίος παραμένει στη Δημοκρατική Αριστερά (...) που σκοπεύει να την κομίσει ως λάφυρο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Για «συνεχές γρατσούνισμα στο κόμμα και τον Φ. Κουβέλη» το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο ο Γ. Αμοιρίδης, επιτιθέμενος στη μειοψηφία κι εκτιμώντας πως «είναι φανερό ότι κινείται σε φιλοκυβερνητική κατεύθυνση». Επίσημα, η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε την αποχώρηση Λυκούδη σαν το «επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου άρνησής του να αποδεχτεί τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».

Στις εξελίξεις παρενέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης. Αφού υπερασπίστηκε την ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ώστε «να αποτελέσει την τρίτη λύση, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας», πρόσθεσε: «Ο κ. Λυκούδης πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό πρόσωπο ως προς αυτήν την κατεύθυνση και φυσικά θα θέλαμε συμπόρευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ