Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΔΕΘ
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα απ' τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη. Η εισηγητική παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα στη συνέντευξη παρουσιάστηκε, χτες, Τρίτη 9 Σεπτέμβρη.

Ερωτηθείς για την πολιτική σταθερότητα στην οποία ομνύει η κυβέρνηση, συνδέοντάς την με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι: «Σταθερότητα έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει... Υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες βρίσκονται από τη μια όχθη και απέναντί τους έχουν μεγάλα συμφέροντα, που δυστυχώς υλοποιούνται από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Και βεβαίως μέσα σε αυτά είναι και το μεγάλο αγκάθι, που ονομάζεται ΕΕ, στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, που επιβάλλει, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων, αντιλαϊκές πολιτικές και δεινά στον τόπο».

Σημείωσε ότι αξιοποιείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και για αποπροσανατολιστικούς λόγους και τόνισε: «Τώρα είναι η στιγμή για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, για να οργανωθεί ο λαός, να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις».

Επανέλαβε δε την πάγια θέση του ΚΚΕ: «Δεν ψηφίζουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (...) Η πολιτική μας είναι η ψήφιση "παρών" (...) Δεν αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφορά τον ίδιο το θεσμό. Είναι ένας θεσμός αντιδραστικός, ουσιαστικά υλοποιεί - εξηγώ τι εννοώ αντιδραστικός, μην πάει ο νους σας αλλού - αντιλαϊκές αποφάσεις που ψηφίζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις (...) Ο ελληνικός λαός να μην έχει αυταπάτες. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως και οι άλλοι θεσμοί σε αυτό το αστικό κράτος, με αυτούς τους συσχετισμούς δεν έχουν προϋποθέσεις να λειτουργήσουν φιλολαϊκά, αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα. Για να το αλλάξουμε αυτό σημαίνει άλλη πρόταση κοινωνικής οργάνωσης, σημαίνει αλλαγές κοινωνικές, σημαίνει ανατροπές και στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος και στο επίπεδο κυρίως της κοινωνίας και της οικονομίας».

Να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή


Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε στη Χρυσή Αυγή, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε στην απάντησή του ότι «η ΧΑ είναι, όπως και άλλες τέτοιες οργανώσεις, γέννημα - θρέμμα του ίδιου του συστήματος», που τις «αξιοποιεί ανάλογα με τα συμφέροντά του» και υπενθύμισε τη στάση της στη Βουλή υπέρ εφοπλιστών, μεγαλοεργολάβων, υπέρ της ενίσχυσης μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων.

«Την ίδια στιγμή που εμφανίζονται οι διάφοροι κύριοι της ΧΑ με δήθεν αντισυστημικό λόγο, δήθεν ενάντια σε όλους και σε όλα (...) Είναι οι ίδιοι που κατήγγειλαν άλλους αστούς πολιτικούς που διόριζαν παιδιά τους, εγγόνια τους, ξαδέλφια, κουμπάρους και κάνουν τα ίδια (...) Είναι κομμάτι του συστήματος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για καμιά δύναμη που να στρέφεται ενάντια στην καπιταλιστική κρίση, ενάντια στα μονοπώλια, όλους αυτούς δηλαδή που ευθύνονται για το χάλι που βρισκόμαστε σήμερα», σημείωσε, και κάλεσε το λαό «να πάρει σημαντικές αποφάσεις (...) Να υψώσει ένα γερό, δυνατό, λαϊκό τείχος και πολιτικό, μαζικό στο κίνημα, απέναντι στις ναζιστικές, στις φασιστικές μορφές και τα μορφώματα αυτά όπως είναι ΧΑ (...) Να πάρει τα μέτρα του απομονώνοντάς την και παύοντας να έχει αυταπάτες ότι με ψευτοτσαμπουκάδες θα μπορέσει να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο».

«Μπροστά μας βρίσκεται συνολικά η αλλαγή της κοινωνίας. Η πάλη για να αλλάξει αυτό το σύστημα (...) Ενα κράτος το οποίο δεν φτιασιδώνεται, δεν μερεμετίζεται, δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται. Αυτή η λογική όσο και αν φαντάζει δύσκολη (...) είναι η μόνη που μπορεί να στεριώσει τη Λαϊκή Συμμαχία, μια κοινωνική συμμαχία, γιατί εκεί είναι η βάση. Εκεί είναι τα βάθρα για να μπορέσεις να αλλάξεις αντιλαϊκές πολιτικές (...) για να ανατρέψεις τελικά αυτόν που ευθύνεται για όλη αυτήν την κατάσταση», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να φύγουμε απ' τη λογική της ανάθεσης

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους που «παρά την οικονομική κρίση φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι και οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις δεν ακολουθούν την πολιτική του ΚΚΕ», ο Δ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη για «συζήτηση μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα στους μαζικούς φορείς, με συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων για να συζητήσουμε αυτά ακριβώς τα προβλήματα: Πώς θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε, να ανασυντάξουμε, να αναγεννήσουμε το κίνημα με συμμετοχή των εργαζομένων. Γιατί και σε μια σειρά κλάδους που μπορεί να είναι μαχητικοί ή άλλοι να φαίνονται μαχητικοί, παρατηρούμε ότι η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μικρή».

Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απαλλαγούν απ' τη λογική της ανάθεσης και ο καθένας να «βάλει πλάτη (...) Βεβαίως, με μορφές πάλης που ο ίδιος θα επιλέξει και οπωσδήποτε με περιεχόμενο, με αιτήματα πάλης που θα δίνουν ανάσες ανακούφισης, θα ανοίγουν ένα δρόμο προς τα μπρος. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι είναι πάρα πολύ πίσω το εργατικό κίνημα και γενικότερα το λαϊκό κίνημα».

Για το αν υπάρχουν ευθύνες ο Δ. Κουτσούμπας υπέδειξε «συνδικαλιστικές ηγεσίες που όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, και της κρίσης αλλά και πολύ πριν, δεν προετοίμασαν το εργατικό κίνημα σε αυτή την κατεύθυνση (...) Το αντίθετο, συμβιβάστηκαν, ενσωματώθηκαν, άλλες ηγεσίες πουλήθηκαν, και τις ξέρουμε, είναι με ονοματεπώνυμο, συγκεκριμένες Ομοσπονδίες. Ξεκινάει από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και φτάνει σε μια σειρά Ομοσπονδίες».

Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα σημείωσε ότι «προσπάθησαν να αντισταθούν, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, και τρομοκρατίας, και άλλων δυσκολιών (...) να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Δεν τα κατάφεραν πάντα. Ομως, μη μου πείτε, γιατί το ξέρει κι ο ελληνικός λαός, το βλέπει, είναι η δύναμη το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές που δουλεύουν στα σωματεία, σε συλλόγους, που τέλος πάντων δεν υποχώρησαν. Πάλεψαν, προσπάθησαν να οργανώσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Προσπάθησαν να δώσουν ανάταση σε αυτό το κίνημα. Ως ένα βαθμό τα καταφέραμε κι εκφράζεται αυτό και στις μαζικές κινητοποιήσεις».

«Οι 300.000 που ακολουθούν το ΚΚΕ, με την ποιότητα που έχει ο λόγος τους, η συμμετοχή τους, η δράση τους κ.λπ., βρίσκονται στους δρόμους όλα αυτά τα χρόνια (...) Οι υπόλοιποι πού είναι; Και οι υπόλοιποι είναι κάποια εκατομμύρια. Κι αφορούν και κόμματα της αντιπολίτευσης, αφορά και κυβερνητικά κόμματα, γιατί πλέον δεν μετρά η ψήφος που έδωσες αλλά μετρά το ότι είσαι εργάτης, είσαι άνεργος, ότι έχεις τα ίδια προβλήματα με όποιον ψηφίζει οτιδήποτε. Αρα λοιπόν (...) πρέπει να δει και ο καθένας μας ατομικά την ευθύνη του, και να μη λέει "θα μου τα λύσει ο βουλευτής, θα μου κάνει μια Ερώτηση και θα λυθεί το πρόβλημα"», υπογράμμισε, και πρόσθεσε καταλήγοντας:

«Εμείς έχουμε ανοίξει συζήτηση και μέσα στο κόμμα μας και στη νεολαία και μέσα στο εργατικό κίνημα. Το ΠΑΜΕ ειδικά έχει πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες συζήτησης με σωματεία (...) Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση, ταυτόχρονα με τη διαπάλη (...) Εκεί θα γίνεται και η ενότητα και η συμμαχία αλλά θα γίνεται και ο χωρισμός όταν θα φτιάχνονται αιτήματα "σούπα", που δεν προωθούν στο ελάχιστο το λαϊκό συμφέρον, το εργατικό συμφέρον».

Δεν υπηρετούν τη δημοκρατία για τον λαό

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση κυβερνά αντιδημοκρατικά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανεότι «η δική μας αντίληψη συνολικά για το πολιτικό σύστημα είναι ότι δεν υπηρετεί την πραγματική δημοκρατία, αυτό που λέμε τη δημοκρατία για το λαό, τη δημοκρατία της εργατικής τάξης. Είναι άλλη αντίληψη της δημοκρατίας για τα μονοπώλια, για το κεφάλαιο κι όταν εμείς σας λέμε ότι οι αστικές κυβερνήσεις διαχείρισης, όποιες κι αν είναι αυτές, με όποιο πρόσημο κι αν εμφανίζονται (...) εάν υλοποιούν αντιλαϊκά μέτρα που εφάπτονται με την ΕΕ, εφάπτονται με τα μονοπώλια (...) στην ουσία δεν υπηρετούν τη δημοκρατία. Αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι θα κάνουμε ένα χωρισμό από δω οι δημοκράτες, από κει οι αντιδημοκράτες. Δεν είναι τέτοιο το ζήτημα».

Και στη συνέχεια τόνισε: «Αν θέλετε να μιλήσουμε για πραγματική δημοκρατία του λαού, αυτά μόνο σε άλλη κοινωνία και γι' αυτή την κοινωνία εμείς παλεύουμε και αγωνιζόμαστε (...) να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε πραγματικά στην εξουσία να είναι η εργατική τάξη, να είναι ο λαός.

Δεν την ονειρευόμαστε μόνο, δεν την οραματιζόμαστε μόνο, προσπαθούμε να το κάνουμε καθημερινή πράξη, για αλλαγή αρνητικών συσχετισμών, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε πραγματικά στην εξουσία να είναι η εργατική τάξη, να είναι ο λαός. Αυτό που εμείς λέμε, όπως ξέρετε, στο Πρόγραμμά μας Λαϊκή Εξουσία. Αλλά αυτό θέλει άλλες προϋποθέσεις. Σε αυτή την κοινωνία που λέμε εμείς, στη σοσιαλιστική κοινωνία - ή όπως θέλει ας την πει ο καθένας αλλά αυτό που λέμε εμείς - ο βουλευτής, ο εκπρόσωπος θα ψηφίζεται, θα εκλέγεται μέσα από τη λαϊκή συνέλευση στον τόπο δουλειάς, στο εργοστάσιο που είναι, στον κλάδο, αν είναι φοιτητής στο πανεπιστήμιο, αν είναι αγρότης από τον παραγωγικό συνεταιρισμό ή στον κρατικό τομέα της αγροτικής παραγωγής που θα υπάρχει τότε, όλοι θα εκπροσωπούνται από κει και εκεί θα λογοδοτούν και βεβαίως θα είναι ανακλητοί, αν δεν κάνουν σωστά στα όργανα της κεντρικής εξουσίας, σε αυτή τη Βουλή που θα είναι τότε, ως εκπρόσωποι θα συμμετέχουν στην περιφέρεια, πανελλαδικά, θα ανακαλούνται αμέσως. Δε θα είναι μόνιμοι αλλά θα είναι από την ίδια τη λαϊκή συνέλευση εκλεγμένοι. Αυτό είναι δείγμα πραγματικής δημοκρατίας, ουσιαστικής δημοκρατίας, για τους αντιπροσώπους που στέλνεις».

Εξοδος απ' το ΝΑΤΟ

Μάλιστα, ο Δ. Κουτσούμπας επικαλέστηκε και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας: «Κοιτάξτε να δείτε τώρα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουαλία αποφάσισε πολυεθνικές δυνάμεις στρατιωτικής επέμβασης στην ουσία. Και το αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση, το αποδέχονται και τα άλλα πολιτικά κόμματα, γιατί δε λένε ρητά και κατηγορηματικά "όχι" στο ΝΑΤΟ. Εδώ πρέπει να είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση. Δεν μπορεί να παίζουν με αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να φτάσει η στιγμή, που θα φτάσει έτσι όπως οξύνεται η κατάσταση κι όπως μπλέκουμε σε αυτό το κουβάρι των συγκρούσεων, των πολέμων και στην περιοχή μας, να φεύγει Ελληνας στρατιώτης, Ελληνας αξιωματικός, οτιδήποτε, και να πηγαίνει στην Ουκρανία ως εκστρατευτικό σώμα για να "σώσει" τους Ουκρανούς, δεν ξέρω τι, τους κυβερνώντες εκεί, που είναι μαζί με τους φασίστες - παρεμπιπτόντως το λέω αυτό - ή να πηγαίνει στη Συρία ή στο Ιράκ ή οπουδήποτε ανά τον κόσμο. Και τώρα υπάρχουν αλλά αυτό οξύνεται και μπλεκόμαστε ακόμα περισσότερο. Και εδώ δε χρειάζονται μισόλογα ή ήξεις - αφήξεις.

Ακουγα προχτές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν "ε, μα λέμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ". Μα διάλυση του ΝΑΤΟ θα πούμε τώρα εμείς; Διάλυση του ΝΑΤΟ δικαιολογείται να το πει μια χώρα, ένας λαός, ένα κίνημα που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, από την Αφρική, από την Ασία, από τη Λατινική Αμερική. Να πουν να διαλυθεί το ΝΑΤΟ γιατί δεν αφορά τις χώρες τους, δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ούτε σκέφτονται να τις βάλουν στο ΝΑΤΟ. Αυτό μπορεί να το πει ένα τέτοιο κίνημα, ένας λαός, μια άλλη χώρα. Αλλά όταν είσαι μέσα θα πεις "αποδεσμεύομαι", θα πεις "λέω όχι" σε αυτά τα μέτρα κάθε φορά που παίρνονται. Δε χωράει άλλη κουβέντα εδώ παρά έξοδος από το ΝΑΤΟ, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μιας κυβέρνησης. Ιδιαίτερα σήμερα, ξαναλέω, που μπλεκόμαστε όλο και περισσότερο. Δεν είναι καν όπως οι προηγούμενες δεκαετίες μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ. Εμπλεκόμαστε άμεσα. Και ιδιαίτερα όταν θέλει η ελληνική αστική τάξη να παίξει ρόλο και όλο κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι "ξέρετε, καλύτερα είναι να είμαστε μέσα στα όργανα της Συμμαχίας, κι ας είναι λυκοσυμμαχία αυτή, καλύτερα για να μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση, να παίρνουμε κάποιο όφελος ως χώρα" και τα λοιπά. Κουραφέξαλα είναι αυτά (...) Δεν πρόκειται οι ΗΠΑ, η Γερμανία, οι άλλοι να σου παραχωρήσουν χωρίς ανταλλάγματα, θα σου δώσουν βέβαια κάτι αλλά αυτά δε θα είναι για το λαό. Ο λαός θα ματώνει, ο λαός θα υποφέρει και θα πληρώνει τις δαπάνες τις πολεμικές από πάνω.

Να ορισμένα ζητήματα αν μιλάμε για δημοκρατία, για μέτρα καταστολής. Το ΚΚΕ προειδοποιεί (...) Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε (...) Και άρα ο λαός μας πρέπει να είναι προετοιμασμένος, δεν είναι άξιες πολιτικές ηγεσίες - να το πω έτσι όπως το λέει και ο κόσμος - αυτές που δεν προετοιμάζουν τον κόσμο, που σπέρνουν αυταπάτες, που σπέρνουν ψεύτικες ελπίδες, και που κυρίως και πρωταρχικά τον οδηγούν σε λάθος δρόμους είτε οικονομικούς, είτε πολιτικο-στρατιωτικούς, είτε εμπλοκής γενικότερα σε τέτοιες καταστάσεις».

Ισχυρό ΚΚΕ παντού

Σε άλλη ερώτηση για το χρέος αλλά και για το αν το ΚΚΕ τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, σημείωσε:

«Εμείς δεν είμαστε ούτε κατά ούτε υπέρ των πρόωρων εκλογών. Εμείς λέμε όσο γίνεται νωρίτερα να φύγει η κυβέρνηση αυτή γιατί είναι αντιλαϊκή (...) Μόνο που ξέρετε, εδώ είναι και η διαφορά μας, εμείς θέλουμε η κυβέρνηση αυτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, να φύγει από τον ίδιο το λαό, με συμμετοχή του λαού, μέσα από μαζικούς λαϊκούς αγώνες, με αντεπίθεση του λαού, με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα κι όχι μόνο επαφιόμενοι σε κάποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ή βουλευτικές εκλογές (...) Αρα, το πρόβλημα είναι πώς μέσα από ένα τέτοιο ανασυγκροτημένο, μαζικό, αποφασισμένο εργατικό κίνημα, με έναν αποφασισμένο λαό να διώξει αυτούς που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση και κυρίως να ανοίξει το δρόμο σε ένα καλύτερο αύριο, που αυτό βεβαίως είναι συγκεκριμένο, δεν μπορεί να είναι λόγια του αέρα.

(...) Και για να σας πω ξεκάθαρα, "λυδία λίθος" και κριτήριο σε αυτό για τον κάθε εργαζόμενο, άνεργο, υπάλληλο, επαγγελματία, αγρότη, νέο και γυναίκα είναι πόσο ψηλά, πόσο ισχυρό θα γίνει το ΚΚΕ. Παντού, και στη Βουλή...».

Το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός

Σχετικά με το χρέος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος που δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Δεν το δημιούργησε ο εργαζόμενος λαός (...) Το δημιούργησαν μεγάλα συμφέροντα, μονοπωλιακοί όμιλοι, τράπεζες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, οι οποίοι πήραν τα προηγούμενα χρόνια ζεστό χρήμα από το κράτος, χρέωσαν το κράτος, χρηματοδοτήθηκαν για να κάνουν επενδύσεις οι οποίες σε συνέχεια οδηγήθηκαν από τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες, μέχρι σε όλο τον κόσμο, είτε σε άλλους κλάδους πιο κερδοφόρους γι' αυτούς, με αποτέλεσμα να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να πηγαίνουν για κερδοφορία αλλού. Ολοι αυτοί λοιπόν που δημιούργησαν το χρέος αυτοί πρέπει να το πληρώσουν και αυτοί έχουν για να το πληρώσουν. Αρα λοιπόν εμείς λέμε διαγραφή όλου του χρέους. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, αν μπεις σε διαπραγμάτευση, "κούρεψε" το 20%, το υπόλοιπο 30% κάν' το μου να το ξεχρεώσω σε 5 χρόνια, το υπόλοιπο 50% να το ξεχρεώσω σε 20 χρόνια, θα είσαι πάντα κάτω από αυτά τα δεσμά και των τόκων και των τοκοχρεολυσίων και του ελέγχου κ.λπ.».

Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ακόμα πως όσοι μιλάνε για διαπραγμάτευση στην πραγματικότητα αναγνωρίζουν το χρέος. Σχολιάζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση του πλούτου τόνισε: «Μα κοιτάξτε να δείτε τώρα, δεν μιλάει σε αφελείς. Σε συνθήκες ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, όπου υπάρχουν πλείστοι φορολογικοί παράδεισοι ανά τον κόσμο, όπου υπάρχει αδιαφάνεια, όπου δεν υπάρχει έλεγχος ουσιαστικός, ούτε μπορεί να κάνεις έλεγχο, είναι κενό γράμμα να λες θα φοροελέγξω το μεγάλο κεφάλαιο και τις ανώνυμες εταιρείες.

Αρα λοιπόν όταν λες μια προεκλογική δέσμευση, αυτή πρέπει να αρμόζει, να ταιριάζει με συγκεκριμένα μέτρα που θα πεις. Να πεις, για παράδειγμα, θα φορολογήσω αυτούς και αυτούς τους κλάδους, τους μονοπωλιακούς ομίλους που είναι συγκεκριμένοι στη χώρα μας, με 45%. Δε θα φορολογήσω το λαϊκό εισόδημα, την ακίνητη περιουσία του φτωχού, αυτή που διαθέτει, δηλαδή την πρώτη και τη δευτερεύουσα κατοικία. Ούτε την πρώτη ούτε τη δευτερεύουσα (...) Εμείς αν τα λέμε αυτά τα λέμε και για να πιέσουμε στην κατεύθυνση να έχουν πιο καθαρές θέσεις όλα τα πολιτικά κόμματα και ας είναι αντίπαλοί μας, ιδεολογικοί - πολιτικοί εννοώ αντίπαλοι. Και έτσι καθαρά μιλάμε στην ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί να είσαι ήξεις - αφήξεις, να λες, για παράδειγμα, θα επαναπροσλάβω τους εργαζόμενους του Δημοσίου ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ή να βάζεις δυο - τρεις προϋποθέσεις και του άλλου του μένει το πρώτο, "θα τους επαναπροσλάβω". Για τους δημόσιους υπάλληλους δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρά ότι θα τους επαναπροσλάβει (...) Ο ελληνικός λαός αυτά δεν πρόσεξε και με προηγούμενες κυβερνήσεις (...) τις διάφορες τελίτσες, αστερίσκους και υποσημειώσεις που βάζανε κάθε φορά προεκλογικά και νόμιζαν ότι εντάξει, το λύσαμε το πρόβλημα, θα αλλάξουμε τον διαχειριστή, θα βάλουμε έναν άλλο (...) Ε, λοιπόν, όχι άλλες χαμένες τετραετίες».

Το ΚΚΕ δεν νιώθει μοναξιά

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ «νιώθει μόνο» στο διεθνές κίνημα, αλλά και για το Κυπριακό και την αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι δεν αισθανόμαστε καθόλου μοναξιά. Είμαστε μέσα στον κόσμο, μέσα στους αγώνες (...) Το πρόβλημα είναι για τους εργαζόμενους να κάνουν και το πολιτικό βήμα, της πολιτικής συνειδητοποίησης και της ενεργού στήριξης στο ΚΚΕ (...) Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται σε άλλο χαράκωμα, έχουν επιλέξει. Δεν αφορά το ΚΚΕ αυτό, εμείς είμαστε σταθερά με το μέρος αυτών που σας περιέγραφα πριν, άσχετα τι ψηφίζουν, που είναι εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να σπέρνουν αυταπάτες στον ελληνικό λαό και θέλουν ουσιαστικά να έχουν συμμάχους την ηγεσία της ΕΕ, την ηγεσία του ΣΕΒ, να συνομιλούν με τμήματα των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας μας (...) Και βεβαίως ούτε στο διεθνές κίνημα, παρότι έχει δεχθεί μία τεράστια επίθεση και το κομμουνιστικό και το εργατικό κίνημα, τα τελευταία 30 χρόνια. Μιλάμε ότι είμαστε πλέον στην τρίτη δεκαετία των ανατροπών και της αντεπανάστασης (...) Παρ' όλα αυτά έχουμε επαφή με πάρα πολλά κόμματα που αγωνίζονται, Κομμουνιστικά, Εργατικά Κόμματα, με άλλα είμαστε πιο κοντά, με άλλα έχουμε διαφορές, τις συζητάμε σε διεθνείς συναντήσεις, επαφές που έχουμε. Σε άλλα κόμματα βάζουμε τους προβληματισμούς μας και τις ανησυχίες μας για το πού μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση με την επέλαση του ιμπεριαλισμού, των μονοπωλιακών ομίλων, ισχυρών καπιταλιστικών πλέον χωρών και την αντιπαράθεση, τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που επεκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και στην περιοχή μας και βεβαίως συζητάμε και οργανώνουμε κοινές δράσεις.

Πρόσφατες κοινές δράσεις ήταν, για παράδειγμα, κοινές ανακοινώσεις άνω των 30 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης για το χτύπημα των Παλαιστινίων από το Ισραήλ , πιο πριν με τη Συρία, για τα ζητήματα εδώ των Βαλκανίων. Την 1η του Οκτώβρη διοργανώνουμε Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στις Βρυξέλλες, όπου θα είμαι και εγώ μαζί με αντιπροσωπεία του Κόμματός μας, για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα.

Εχει φτιαχτεί η Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που είναι πιο κοντά σε θέσεις, που επεξεργάζεται διάφορα ζητήματα, προγραμματικά, που αφορούν την ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο, τη δράση των λαϊκών κινημάτων κ.λπ. Αρα από αυτήν την άποψη προσπαθούμε σε όλο τον κόσμο και το ίδιο ισχύει εκτός από την Ευρώπη και για χώρες και κόμματα από την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και τη Λ. Αμερική».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σημείωσε: «Δεν έχουμε κρύψει ότι μας ανησυχεί η εξέλιξη με το προτεινόμενο και ήδη μεθοδευόμενο - έχει μπει στο τραπέζι και από την ηγεσία της Κύπρου και από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής πλευράς σε συναντήσεις - σχέδιο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο "σχέδιο Ανάν" (...) Ο κ. Ερντογάν πιο απροκάλυπτος (...) μίλησε μάλιστα για 2 κράτη στην Κύπρο. Εχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στην κυπριακή ηγεσία. Πρόσφατα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Αναστασιάδη, που ήρθε να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων. Θα είναι αρνητικές για το λαό και δεν λύνεται το πρόβλημα. Για παράδειγμα, οι υδρογονάνθρακες και οι χειρισμοί στα οικόπεδα της Κύπρου με συμμετοχή είτε τουρκικών εταιρειών είτε άλλων, αμερικανικών ή γερμανικών ή δεν ξέρω τι μονοπωλίων, θα σημάνουν νέα αντιπαράθεση, δεν είναι το εργαλείο για να λυθεί σωστά το κυπριακό πρόβλημα. Και φυσικά με αφορμή και εδώ τη ΔΕΘ να εκφράσουμε ξανά τη θέση μας: Μένουμε σταθερά στην πάλη για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα κράτος με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου του ΟΗΕ, ισότιμο στο διεθνή χώρο, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα και βεβαίως με το λαό κυρίαρχο στη χώρα του.

Φυσικά, για τον Ερντογάν είναι φανερό ότι η τουρκική αστική τάξη είναι επεκτατική. Στο μονοπωλιακό καπιταλισμό βρίσκεται και η Τουρκία, ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την περιοχή, να έχει στον έλεγχό της την περιοχή - όχι άλλες χώρες, την οικονομία - ισχυροποιείται η αστική τάξη της Τουρκίας και βεβαίως γίνεται και πιο επιθετική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη (2012-04-28 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη (2012-04-28 00:00:00.0)
Αποδέσμευση από την ΕΕ και η εξουσία στο λαό (2011-02-10 00:00:00.0)
Ενωτικά ψηφοδέλτια κόντρα στη συμμόρφωση στη νέα τάξη (2000-03-20 00:00:00.0)
«Να είμαστε μια γροθιά» (2000-02-04 00:00:00.0)
Το κίνημα μπορεί να επιβάλλει άλλη πορεία (1999-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ